skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

T. Rex

Hvis det var noen, ved siden av David Bowie, som fikk gutter på 70-tallet til å lure på sin seksuelle legning en gang i blant, så var det Marc Bolan.

Publisert 25.09.2001 21:44. Oppdatert 15.09.2002 08:54.
Marc Bolan (født Mark Feld 30.9.47) startet som sin venn Bowie som en typisk London Mod. Efter en kort periode som Toby Tyler tok Mark navnet Marc Bolan og debuterte med singlen "The Wizard" i 1965.

Singlen trynet og Bolan ble etter hvert med i bandet John's Children. Bandet noterte seg for en liten hit med "Desdemona" (skrevet av Bolan) før Marc bestemte seg for å danne en duo.

Tolkien-inspirert

Tyrannosaurus Rex ble dannet i 1967 og besto av Bolan og perkusjonisten Steve Peregrine-Took. Deres Tolkien-inspirerte tekster og hvinende psykedeliske pop skaffet dem mange venner i hippiemiljøet. De fikk også god drahjelp av den legendariske radio-DJ'en John Peel.

LP'er som "My People Were Fair And Had Sky In Their Hair, But Now They're Content To Wear Stars On Their Brows" (!) (1968), "Prophets, Seers & Sages, The Angels Of The Ages" (1968) og "Unicorn" (1969) var innom Topp 20 listen uten det helt store oppstyret. Men da Peregrine-Took ble erstattet med Mickey Finn, og Bolan bestemte seg for en mer "elektrisk" retning begynte ballen langsomt å rulle. "A Beard Of Stars" (1969) inneholdt blant annet "By The Light Of A Magical Moon" og viste veien til glamrockens vugge.

Fikk hjelp av Bowie

Sommeren 1970 ga Bolan ut singlen "Oh Baby" under pseudonymet Dib Cochran & The Earwigs. Selv om han fikk hjelp av sin gode venn og rival David Bowie og Rick Wakeman så sank singlen som en sten.


Bolan forkortet bandnavnet til T. Rex og ga ut singlen "Ride A White Swan" og endelig løsnet det. "Ride..." havnet tilslutt på andreplass og LP-en "T. Rex" krøp langsomt til 13. Mot slutten av året ble T. Rex en trio efter at bassist Bill Currie ble hentet inn.

I 1971 kom singlen "Hot Love" som ofte kalles den første glamrocksingelen. Den ble liggende på toppen av hitlistene i seks uker og banet veien for det engelsk presse snart skulle omtale som "T. Rextasy".

Bolan rekrutterte trommeslager Bill Legend (som egentlig het Fifield, men siden han ble hentet fra bandet Legend...) og den klassiske T. Rex besetningen var i boks. Bolan fulgte opp suksessen "Hot Love" med "Get It On" og den tilbrakte fire uker på toppen den sommeren.

Mesterstykke

Albumet "Electric Warrior" (1971) er med rette blitt omtalt som Bolans mesterstykke og plasserte seg trygt på listetoppen i imponerende seks uker.

I 1972 skiftet Bolan plateselskap og la inn et ekstra gir. Singlen "Telegram Sam" gikk oppskriftsmessig til topps, efterfulgt av nok en listetopper, "Metal Guru". I løpet av sommeren spilte Marc Bolan og T. Rex

inn "dokumentarkomedien" "Born To Boogie". Regissør var ingen ringere enn Ringo Starr uten at filmen ble innstilt til en Oscar av den grunn. "The Slider" (1972) beviste at Bolan behersket både boogie og ballader. Mot slutten av året ga T. Rex ut to topp 3-singler "Children Of The Revolution" og "20th Century Boy".

Et par klassiske feil

Det var ikke så mange hvileskjær i 1974 heller. LP-en "Tanx" (1974) kom i mars, mens singlen "The Groover" kom måneden efter. Men så begynte det å glippe: Bolan gjorde et par klassiske feil som å tro på sin egen presse og å turnere USA i senk. USA ville ikke ha ham, og egoet hans ble ikke mindre av det økende inntaket av kokain.

Furtne kokahoder skaper sjelden stor kunst og singlen "Teenage Dream" nådde "bare" 13. plass og var den første singlen under navnet Marc Bolan & T. Rex.

Albumet "Zink Alloy And The Riders Of Tomorrow" (1974) viste også at Bolans teft for treminutters pop-perler var i ferd med å svinne hen. Han avsluttet samarbeidet med produsenten Tony Visconti og den påfølgende LP-en, "Bolan's Zip Gun" (1975), ble ingen suksess. Samme år takket også Mickey Finn for seg.

Bolan konsentrerte seg nå om USA og sin kjæreste, sangerinnen Gloria Jones men klarte likevel nok en topp 20-hit med "New York City". I mars kom "Futuristic Dragon" (1976), men albumet krøp bare så vidt inn på Topp 50 mens singlen "I Love To Boogie", som nærmest hørtes som en parodi på T. Rex, klarte en overraskende 13. plass.

Revitalisert

I mars 1977 la Marc Bolan og T. Rex ut på sin siste turné. Turneen kom i forkant av Bolans siste LP - den høyst akseptable "Dandy In The Underworld" (1977).
Albumet viste en revitalisert Marc som åpenbart fikk inspirasjon av punken.

Ved siden av musikken begynte Marc å skrive en spalte i musikkavisen "Record Mirror" og han fikk også sitt eget TV-show, ikke uventet bare kalt "Marc". På sitt sedvanlige selvsikre sett avsluttet han hvert program med: "Keep a little Marc in your heart, see you next week, same Marc time, same Marc channel".

Den 16. september, på vei hjem fra en London nattklubb, krasjet hans kone Gloria i et tre. Hun pådro seg alvorlige skader mens Marc omkom på stedet. To uker før han fylte 30 døde "the boppin' elf".

Dobbelt tragisk var det at han var i ferd med å gjøre et solid comeback og åpenbart hadde mer på lager. På den annen side: Var det en mann som antakeligvis ikke hadde klart å eldes med verdighet så var det Marc Bolan.

Hvis du lurer på hva glamrock var, så er det bare å finne en T. Rex-samling. Det er det nærmeste du kommer en musikalsk pose med smågodt.

Finn Bjelke

LENKER
T. Rex God fanside

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no