skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Morten Abel

Morten Abel kan trygt kalle seg Norges popstjerne nummer 1. Han setter salgsrekorder på både plate- og konsertmarkedet. Han er respektert og anerkjent av en samlet norsk kritikerstand.

Publisert 11.02.2002 08:58. Oppdatert 06.02.2004 13:11.
LYD OG VIDEO  Lyd Video
Hjelp | Mer lyd og video
ALT OM:
Morten Abel ble født i Bodø 15. oktober 1962, og hans fulle navn var Morten Abel Knutsen. Musikkarrieren startet da han gikk i femte klasse, og den tok skikkelig av da han som 15-åring flyttet til Stavanger og ble innlemmet i det blomstrende musikkmiljøet i oljebyen.

"Tore Tang"

I 1980 startet han The Mods, et band som hadde frisk rock og norske tekster på menyen. De to første platene til The Mods er for lengst blitt klassikere innen norsk rock. Det er nok å nevne ”Tore Tang”, og hele menigheten synger.

Men som alt annet ungt og friskt på 80-tallet, møtte The Mods veggen etter å ha hatt det moro noen år. Morten hadde ambisjoner om å gjøre The Mods til et internasjonalt anerkjent band, og den tredje LP-plata ble således laget med engelske tekster. Dessverre hadde ikke gruppen lenger et stort plateselskap i ryggen, og da målene ikke ble innfridd hadde ikke Morten noe annet valg enn å oppløse bandet. Han tok med seg keyboardist Helge Hummervoll og la planer for et nytt og bedre band – The September When.

Kunstneriske ambisjoner

The September When oppnådde nesten alt som er mulig å oppnå for et rockeband. Høye salgstall, panegyriske anmeldelser, festivaljobber i inn- og utland, og fulle hus overalt. Man kan sannelig spørre seg hvorfor Morten Abel valgte å si takk og farvel til en av de største melkekuene i norsk underholdningsbransje, men skal man tro artistens instinkt handlet det i bunn og grunn om kunstneriske ambisjoner.

I likhet med David Bowie – som ikke er den dummeste å sammenligne seg med – er Morten Abel utstyrt med en indre trang til hele tiden å fornye seg. Når publikum tror de kjenner artisten, snur han seg rundt og avdekker en helt ny side ved sitt nesten ubegrensede talent. Således var det at vokalisten Morten Abel plutselig fremsto som gitarist og leder for en trio – Peltz – da de fleste forventet seg en ny storselger fra The September When.

"Mellomstasjon"

Peltz huskes for tre ting: Energiske konserter, et rått debutalbum, og et cd-omslag som måtte sladdes fordi det hadde noen pornografiske bilder. Dette siste førte naturligvis til økt salg av Peltz-platen, men til gjengjeld var det mange flere som fikk stifte bekjentskap med Mortens ”mellomstasjon” før neste trekk – solokarriere.

Albumet ”Snowboy” var en nesten beskjeden start på solokarrieren – i hvert fall sammenlignet med det som skulle komme. Det tok helt av med soloplate nummer to, og fremdeles er det 135.000 platekjøpere som klør seg i hodet og lurer på hvorfor i all verden dette mesterverket ikke fikk Spellemannprisen for årets beste pop-plate. For det var det.

Musikalsk hat-trick

I 1999 var det ingen over, ingen ved siden av Morten Abel. Og det er det ikke nå heller. Med sitt tredje soloalbum har Morten Abel gjennomført et musikalsk hat-trick som ingen annen norsk artist har vært i nærheten av å oppnå. Denne mannen har satt en ny standard innen norsk populærmusikk.

Tyve år etter at starten gikk med The Mods i Stavanger, er det som man lurer på om alt Morten Abel tar i blir til gull. Han er en komplett artist: Musiker, arrangør, produsent, skuespiller og billedkunstner. Og han fikser alt. Hvor mye bedre går det egentlig an å ha det?


DISKOGRAFI, MORTEN ABEL:



THE MODS: “REVANSJ” (1981)

En norsk rockelegende blir født. Til å begynne med har han langt hår og synger ”Eg e så forelska”. Det skal bli bedre.





THE MODS: “AMERIKA” (1982)

Flere favoritter for landets pubertetsrockere. De to første lp-platene til The Mods ble for øvrig gjenutgitt i 1992 som den doble cd-plata ”Originaler”.




THE MODS: “TIME MACHINE” (1984)

Den ukjente tredjeplaten. Et modig skritt i retning av internasjonal rock, men det gikk skitt.





THE SEPTEMBER WHEN: “THE SEPTEMBER WHEN” (1989)

En atmosfærisk debut. Flott musikk, men ikke umiddelbart iørefallende for det store publikum.




THE SEPTEMBER WHEN: “MOTHER, I’VE BEEN KISSED” (1991)

… og så smalt det! ”Bullet Me” var låten som gjorde rent bord, og Morten kunne triumfere på landets scener. Dette er platen som Morten Abel vil bli husket for resten av livet, uansett hvor mange klassikere han lager, hvor mange plater han selger og hvor mange priser han får.



THE SEPTEMBER WHEN: “ONE EYE OPEN” (1993)

Suksessen fortsetter med en plate hvor en av produsentene var legendariske Jimmy Miller. The September When konkurrerte nå med Dumdum Boys om å være Norges ledende band.




THE SEPTEMBER WHEN: “HUGGER MUGGER” (1994)

Toppen er nådd. Et album som rager blant det beste som er laget innen norsk rock. Inneholder ”Cries Like a Baby” og selger 100.000.




THE SEPTEMBER WHEN: ”PRESTIGE DE LA NORVEGE 89-96” (1996)

Representativ samleplate med etiketten ”Absolute The September When”. Grei nok hvis man ikke ser seg råd til å kjøpe gruppens samlede verker.



PELTZ: ”COMA“ (1996)

Rått og godt. Dyster, men spennende musikk som er både minimalistisk og innholdsrik.





MORTEN ABEL: ”SNOWBOY“ (1997)

En litt beskjeden start på solokarrieren. Morten føler seg fram, og klarer i prosessen å lage en klassiker: ”Lydia”.





MORTEN ABEL: “HERE WE GO THEN, YOU AND I” (1999)

… og så smalt det igjen! I ettertid kan tittelen nesten oppfattes som et manifest fra artisten: Han er klar til å erobre verden, og at han vil ha publikum med seg.



MORTEN ABEL: “I’LL COME BACK AND LOVE YOU FOREVER” (2001)

Norges popstjerne nummer 1 befester sin stilling med nok et album som imponerer både publikum og anmeldere.



Av Bård Ose.
Tilrettelagt for nett av Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.

LENKER
Bakgrunn: Morten Abel (11.02.2002)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MORTEN ABEL

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no