skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Johnny Cash

Johnny Cash er en av de mest betydningsfulle og innflytelsesrike personligheter i countrymusikken etter Den andre verdenskrig.

Publisert 26.02.2002 12:56.
Han har en dyp og resonant barytonstemme og en enkel, men rytmisk gitar. Kobler du dette sammen før du et lydbilde som er personlig og tydelig på samme tid.

Ikke Nashville-produkt

Johnny Cash har aldri hørtes ut som et Nashville-produkt. Han har heller ikke hørtes ut som honky tonk eller rock & roll. Han har rett og slett opp gjennom årene skapt sin egen, helt personlige sjanger. En slags mellomting mellom folk-musikkens rett fram og ærlige lydbilde, opprørselementene i rock & roll og de noe ”jeg har sett det meste”-elementene fra countrymusikken.

Johnny Cash’ musikalske karriere falt sammen med rock & roll-musikkens fødsel, og hans opprørske holdninger og rett på sak-musikk hadde store likheter med rock. Det var likevel en stor forskjell. Cash hadde stor sans for historie, noe som senere kom tydelig fram gjennom en serie med album om amerikansk historie. Akkurat dette gjorde at han for alltid blir forbundet med countrymusikken. Johnny Cash var og en av countrymusikkens største stjerner på 50– og 60-tallet med over 100 hit-singler. En utrolig bragd på den tiden.

Kjøpte gitar i flyvåpenet

Johnny Cash ble født og vokste opp i Arkansas. Da han var 12 år gammel begynte han å skrive egne sanger. Han var inspirert av den countrymusikken han hørte på radiostasjonen KLCN hjemme i Arkansas. Mens han gikk på highschool sang han flere ganger på denne radiostasjonen, noe som hadde stor betydning for hans trygghet på seg selv. Han avsluttet college i 1950 med gode karakterer og flyttet til Detroit for å jobbe på en bilfabrikk.

Da Koreakrigen brøt ut, gikk han inn i flyvåpenet. Det var der han kjøpte sin første gitar for å akkompagnere seg selv når han sang. Det var også da han begynte å skrive låter for alvor. Blant dem ”Folsom prison Blues”. Johnny Cash gikk ut av flyvåpenet i 1954, giftet seg med en dame fra Texas som het Vivian Leberto og flyttet til Memphis. Der tok han et radiopraterkurs på en kringkastingsskole, alt betalt av det militære (GI Bill). Om kveldene spilte han countrymusikk i en trio som også besto av gitaristen Luther Perkins og bassisten Marshall Grant. Trioen spilte gratis på den lokale radiostasjonen KWEM i Memphis for å skaffe spillejobber og en audition hos Sun Records.

Bare fornavn

Johnny Cash fikk omsider en audition hos Sun og selskapets grunnlegger Sam Philips. Dette skjedde i 1955. Cash presenterte seg selv som gospelsanger, men Philips avviste ham. Han ba Cash om å komme tilbake med noe som var mer kommersielt. Johnny kom tilbake med ”Hey Porter”, som straks vakte Philips interesse. Etter kort tid ga han ut ”Cry, Cry, Cry, Hey Porter” som sin debutsingle hos Sun Records. På omslaget hadde Philips bare trykket artistens fornavn, noe Cash likte dårlig. Han mente det hørtes ut som om han bare var en guttunge.

”Cry, Cry, Cry” ble en suksess og gikk helt opp til 14.plass på countrylistene i 1955. Det førte til at han fikk prøve seg i kultprogrammet the Louisiana Heyride, der han ble i nesten et år. Oppfølgeren ”Folsom Prison Blues” gikk opp til 5.plass på countrylistene tidlig i 1956, og neste single ”I walk the Line” gikk helt til nr. 1 på countrylistene og kom inn på top twenty-listen.

Helsvart

Johnny Cash hadde et like godt år i 1957, med hiter som ”Give My Love to Rose”, og innpass på Grand Ole Opry i Nashville. Der skilte han seg straks ut med sin enkle helsvarte kostyme, mens de andre glitret og spraket i mangefargede dresser overstrødd med rhinestones (glassperler). Snart fikk han tilnavnet ”the Man in Black”.

Johnny Cash ble faktisk den første artisten hos Sun Records som ga ut en LP. Det skjedde i November 1957 da ”Johnny Cash With His Hot and Blue Guitar” kom i butikkhyllene. Suksessen fortsatte i 1958, da han fikk sin største suksess noen sinne med ”Ballad of a Teenage Queen”. Den lå som nummer 1 på listene i ti uker. Han hadde også en annen nummer 1-hit dette året, ”Guess Things Happen That Way”.

Gospelalbum

På tross av suksessen ville ikke Sun oppfylle Johnny Cash’ ønske om å spille inn et gospelalbum og ville heller ikke gi ham større andel av inntektene. Det førte til at han gikk over til Columbia Records. Mot slutten av 1958 hadde han gitt ut sin første single på dette selskapet, ”All Over Again”, som ble en ny topp fem-suksess.

”Don`t Take your Guns to Town”, hans andre single for Columbia, ble en av hans største hits og toppet listene i begynnelsen av 1959. Hele dette året ga både Sun og Columbia ut Johnny Cash-singler. Stort sett var det Columbia-singlene som solgte best, blant dem ”Frankie`s Man Johnny”, ”I Got Stripes” og ”Five Feet Hight and Rising”. Suns utgivelse av ”Luther Played the Boogie”, gjorde det også bra.

Tennessee Three

Samme år fikk Johnny Cash gitt ut sin etterlengtede Gospel-LP ”Hymns by Johnny Cash”, noe som var begynnelsen på en serie religiøse plater som gikk langt inn på 70-tallet. The Tennessee Two ble the Tennessee Three i 1960, da trommeslageren W. S. Holland sluttet seg til Johnny Cash. Men nå begynte det store arbeidspresset å få sin innvirkning på dagens 70-årsjubilant. Han begynte å ta amfetamin for å komme gjennom turnélisten på 300 show i året, og mot slutten av 1961 hadde forbruket av stoff økt i den grad at det begynte å få skadelig innvirkning på artisten. Platesalget sank og nedturen tok fart. Han forlot familien og flyttet til New York og havnet i trøbbel med politiet. Blant annet for å ha startet en skogbrann i Midtvesten.

June Carter, som var gift med en av Cash` alkoholikervenner, Carl Smith, hjalp jubilanten tilbake i rampelyset da hun skrev ”Ring of Fire” sammen med Merle Kilgor. Denne låta ble en megasuksess og var på country-toppen i sju uker i 1964. Han fikk en ny nummer én med ”Understand Your Man”, men comebacket var kortvarig. Han sank dypere og dypere ned i narkotikamisbruket og ble arrestert i El Paso i Texas for amfetaminsmugling. Cash hadde pakket store mengder i gitarkassen og ingen bortforklaringer hjalp. Samme år, i 1965, nektet Grand Ole Opry ham å opptre og i sinne knuste han sceneutstyr for store beløp.

Skilsmisse

Kona Vivian forlangte skilsmisse, og like etterpå flyttet han til Nashville. Der ble han nær venn med June Carter, som hadde skilt seg fra Carl Smith. Med June Carters hjelp greide han å kvitte seg med narkotikamisbruket og hun omvendte ham til en kristen fundamentalist.

Karrieren skjøt fart igjen med ”Jackson” og ”Rosanna`s Going Wild”. Han fridde til June Carter under en konsert og paret ble gift i 1968. Samme år spilte han inn og ga ut sitt mest populære album noen sinne, ”Johnny Cash at Folsom prison”. Mot slutten av året hadde plata solgt til gull.

Ny opptur

Året etter kom oppfølgeren ”Johnny Cash at San Quentin”, som blant annet inneholdt ”A Boy named Sue”, som gikk helt til 3. plass på pop-listene. I 1969 var han med på Bob Dylans Country-rock-album Nashville Skyline. Dylan gjengjeldte tjenesten i en episode i The Johnny Cash Show, sangerens tv-program på ABC. Tv-serien gikk i to år fram til 1971.

Johnny Cash fikk en ny opptur i 1970. I tillegg til tv–showet spilte han for president Nixon i det hvite hus og var med i Kirk Douglas-filmen ”The Gunfight”. Han sang med John Williams og the Boston Pops orchestra, og platesalget fortsatte i samme gode stil. ”Sunday Morning Coming Down” og ”Man in Black” kom i denne perioden. Han engasjerte seg i arbeidet for amerikanske indianere og jobbet mye sammen med evangelisten Billy Graham.

På midten av 70-tallet begynte platesalget å dale noe, men han hadde stadig mindre hits som ”One Piece at a Time” og ”There ain`t No Good Chain Gang”; en duett med vennen Waylon Jennings.

80-tallet

Johnny Cash sin biografi ”Man in Black” ble gitt ut i 1980 og samme år ble han den yngste som ble valgt inn i the Country Music Hall of Fame.

80-tallet ble vanskelig for Johnny Cash. Nedgangen i platesalget gjorde Columbia Records mindre interessert. Han fikk en liten suksess med ”The Survivors” i 1982, sammen med Carl Perkins, Willie Nelson og Kris Kristofferson. I 1985 sluttet han hos Columbia og skrev kontrakt med Mercury Nashville. Dette ble ingen suksess samtidig som country-radiostasjonene hadde begynt å konsentrere seg om nye og yngre artister. Cash ramlet ut av listene, men han fortsatte likevel å være en populær som konsertartist.

The Highwaymen spilte inn et album i 1992 og det ble en større kommersiell suksess for Cash enn noen av platene på Mercury Nashville. I 1993 skrev han kontrakt med American Records, og ga ut ”American Recordings”, produsert av selskapets grunnlegger Rick Rubin. Det var en sterk samling av akustiske låter og sprøytet nytt liv i karrieren.

Foreløpig siste album

I 1995 ga the Hightwaymen ut sitt tredje album ”The Road Goes on Forever”, og året etter kom ”Unchained”, der Johnny Cash fikk hjelp fra Tom Petty & the Heartbreakers. Våren 2000 gjorde han ferdig sin retrospektive samling ”Love, God, Murder” på tre cd-plater.

Hans foreløpig siste studioalbum ”American III: Solitary Man” kom høsten 2000.

Det er i sannhet en stor musiker, komponist og tekstforfatter som ble 71 år gammel. Fredag 12. september 2003 gikk han bort. Få amerikanske artister har satt slike spor etter seg som Johnny Cash, the Man in Black.

Geir Hovig.

LENKER
Johnny Cash Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Johnny Cash (26.02.2002)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM JOHNNY CASH

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no