skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Hank Williams

Hank Williams ble avhengig av alkohol i en alder av 15 år. Her er han 13 år gammel. Foto: Hank Williams Fan Club.
Hank Williams ble avhengig av alkohol i en alder av 15 år. Her er han 13 år gammel. Foto: Hank Williams Fan Club.
Det er 50 år siden Hank Williams døde i baksetet på en Cadillac, på vei til en spillejobb. Men minnet om ham lever bedre enn noensinne, mye takket være en myte som blir stadig større.

Publisert 31.12.2002 08:44.
Fremdeles er det mange uløste gåter i historien om Hank Williams. Dette har selvfølgelig mye å gjøre med måten han døde på, men minst like viktig er livsstilen han førte og det omflakkende og ustabile livet han hadde.

Selvmotsigende

Det er på mange måter selvmotsigende at det er nettopp Hank Williams som regnes for å være tidenes største countryartist. Hele livet hans var en eneste lang serie av selvmotsigelser.

Hank Williams regnes som tidenes største country-artist, selv om hele livet hans var en lang serie av selvmotsigelser. Foto: Hank Williams Fan Club.
Han vokste opp i trange kår og lærte tidlig å drikke og drive hor, men han lovpriste Herren og familiære verdier i sangene sine.

Han hadde dårlig helse hele livet, men valgte et liv på landeveien – en livsstil som var dødelig for en så svakelig mann som ham. Han giftet seg tre ganger – to ganger med samme kvinne – og fikk barn både i og utenfor ekteskapet.

Han ble sparket fra den legendariske countryscenen Grand Ole Opry i Nashville på grunn av fyll og uberegnelige opptredener, men ble senere det første æresmedlemmet i Country Music Hall of Fame.

Feilstavet fødselsattest

Hank ble født 17. september 1923 i Mount Olive, Alabama og gitt navnet Hiram
Det er opprettet et eget Hank Williams-museum i hans barndomshjem. Foto: Hank Williams Fan Club.
Williams. Fødselsattesten ble utstedt noen uker senere, og der ble fornavnet hans feilstavet: Hiriam.

Faren, Elonzo ”Lon” Williams, var en veteran som ble skadet under 1. verdenskrig, og som sjelden var hjemme. Moren, Jessie Lillybelle ”Lillie” Skipper, var en dominerende og lite følsom kvinne.

Tidlig på 30-tallet ble Hank interessert i musikk, og han tok timer hos en svart gatemusikant ved navn Rufus Payne – også kjent som Tee-Tot. Snart opptrådte han på små klubber, og før han var 15 var han avhengig av alkohol for å kunne gå på scenen.

Tre kvinner – to barn

I 1943 møtte han den store kjærligheten; Audrey Sheppard Guy. De giftet seg – ikke bare én men to ganger, og de skilte seg to ganger. Deres stormfulle ekteskap resulterte i sønnen Hank Williams jr, et knippe duett-innspillinger, samt en rekke tåredryppende country-klassikere fra Hanks hånd.

Etter den andre skilsmissen fra Audrey, giftet Hank seg med Billie Jean Jones Eshliman i oktober 1952. I mellomtiden hadde han gjort en tredje kvinne gravid.

Bobbie Jett fødte Hanks andre barn, en datter, seks dager etter at Hank døde. Datteren ble adoptert av Lillie Williams, som ga sitt barnebarn navnet Cathy Yvonne Stone. Det gikk imidlertid 34 år før en domstol i Alabama slo det fast at Cathy var et ekte barn av Hank Williams.

Alkohol og morfin

Våren 1952 var Hank Williams den største av alle countryartister. Et halvt år senere var han bannlyst av de fleste konsertarrangører for sitt håpløse alkoholforbruk og sin uberegnelige oppførsel. Han fikk ikke spillejobber, fordi arrangørene bare risikerte at han ikke møtte opp men i stedet lå døddrukken på et hotellrom.

Enda mer håpløst ble det da Hanks helse forverret seg som følge av en rygglidelse. For å klare å stå oppreist på en scene måtte han få doser med klorhydrat, noe som er dødelig når det kobles med alkohol.

Den siste turen

Nyttårshelgen 1952/53 ble Hank Williams booket inn på to spillejobber, i henholdsvis Charleston, West Virginia og Canton, Ohio. Dårlig vær forhindret ham i å ta fly, så han leide i stedet en Cadillac og fikk en 17-åring ved navn Charles Carr til å være sjåfør.

Underveis stoppet paret på et motell i Knoxville. Her ble Hank dårlig, og en kvakksalver ga ham to doser med morfin. Klokken var nå blitt så mye at Hank ikke ville klare å rekke fram til den første spillejobben, og en drøy time før midnatt satte Charles Carr kursen mot Canton.

Død før midnatt?

Det er mange som hevder at Hank Williams allerede var død da to menn hjalp ham inn i baksetet klokka 22.45 nyttårsaften 1952. Mennene bak hotellskranken hevdet senere at Hank var blå i ansiktet og totalt livløs. Andre mener at de hørte ham hoste to ganger.

Like før midnatt ble Charles Carr stoppet i fartskontroll. Den patruljerende politimannen kommenterte at mannen i baksetet så ut som om han var død, hvorpå Carr svarte at han bare sov fordi han hadde fått en sprøyte av en lege.

Noen timer senere oppdaget Carr at Hank Williams virkelig var død. Han kjørte til et sykehus i Oak Hill, West Virginia, hvor countrystjernen ble erklært død kl. 07.00 første nyttårsdag.

Hank Williams døde av hjerteslag nyttårsaften 1952/53. Foto: Hank Williams Fan Club.

Kunne ikke leve

Den anerkjente musikkhistorikeren Colin Escott skriver i sin biografi at den største tragedien ved Hank Williams’ død, var at den var uunngåelig. Mannen kunne simpelthen ikke leve lenger.

Helsen var på bånn etter flere års alkohol- og pillemisbruk. Rygglidelsene ble så uholdbare at han måtte ha stadig større doser med morfin. Han ble til slutt inkontinent, og noen dager før den fatale sisteturen ble han skambanket i en bar.

Under obduksjonen kunne legene konstatere at Hank Williams døde av hjerteslag. De oppdaget også at kroppen hans var i en så elendig forfatning at han sannsynligvis ikke hadde lang tid igjen uansett. Hanks tur var over.

Da nyheten om Hank Williams’ død nådde publikum, lå han på listene med ”I’ll Never Get Out Of This World Alive.”

Av Bård Ose og Jørn Gjersøe, nrk.no/musikk.

LENKER
Hank Williams Offisiell hjemmeside
Bakgrunn: Hank Williams (31.12.2002)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no