skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Kelis

Kelis (Foto: Star Trak)
Kelis (Foto: Star Trak)
Kelis, amerikansk R&B-vokalist, f . 1980, solo-debuterte i 1999.

Publisert 12.12.2003 12:29.
Kelis Rogers ble født 21. august 1980 i Harlem i New York. Moren var kles-designer og faren jazz-musiker og prest. Kelis gikk på privatskole og ble rikt inspirert av musikk i middelklassehjemmet.

I løpet av oppveksten sang hun med lokale kirkekor og Girl’s Choir of Harlem, tok fiolin-timer og trakterte ellers piano og saksofon.

Drama-linja

13 år gammel barberte Kelis hodet og begynte å farge de etter hvert så kjente krøllene i alle farger.

Hun tok drama-linja på La Guardia School for the Arts (”FAME”-skolen) og flyttet hjemmefra som 16-åring. Etter endt utdannelse kom Kelis i kontakt med produsent-duoen Pharrell Williams og Chad Hugo (Neptunes) og fikk platekontrakt med Virgin i 1998.

Neptunes

Sommeren 1999 bidro Neptunes og Kelis på platene til rapperne Noreaga og Ol’ Dirty Bastard og før jul kom debut-albumet ”Kaleidoscope”. I forkant hadde den kraftfulle singelen ”Caught Out There” med refreng-linjen ”I Hate You So Much Right Now” vakt oppsikt.

Verken album eller singel slo nevneverdig an i USA, men låta ble mye spilt på radio og videoen profilerte Kelis som en tøff dame. På samme tid dukket Pink opp som en annen tøff dame.

Quart: 8 kvinner i storform

Kelis var på Topp20 i Norge i sju uker tidlig i 2000, og ble mye spilt på radio. Sommeren 2000 opptrådte Kelis med et forrykende kvinnelag på åpningsnatten av Quart-festivalen.

Trass labert platesalg hadde Kelis markert seg som en av de friskeste nye vokalistene, og ble et ønsket samarbeidsobjekt for mange. Sammen med Neptunes gjestet hun platene til rap-legenden Guru sitt Jazzmatazz-prosjekt og dancehall-stjernen Beenie Man.

Med Moby og U2

Moby inviterte Kelis på sin ørtende remiks av ”Honey”, og Kelis åpnet showene på den amerikanske delen av hans Area One-turne i 2001. Etterpå gjorde hun oppvarmingsjobben for U2 på Europa-delen av deres Elevation-turne.

Blant mange festivaljobber og turneer var Kelis å høre på Urban Renewal – Phil Collins-sanger i ny urban drakt. Hun sang på en rekke hip hop-utgivelser, blant annet til Busta Rhymes og Foxy Brown.

Verken stor aktivitet på turnefront eller som gjesteartist bragte Kelis det kommersielle gjennombruddet.

To sider av suksess

På høstparten i 2001 kom oppfølgeren ”Wanderland” der de geni-erklærte produsentene Neptunes igjen lå i musikalsk forkant av pop-verdenen. Denne gangen til mindre av kritikernes gunst, men albumet fikk allikevel behørig omtale.

Virgin droppet å utgi albumet i USA, og Kelis oppnådde ingen suksess i andre områder heller. Allikevel fortsatte hun å markere seg som en yndet samarbeidspartner i flere genre.

Rikt samarbeidsklima

Kelis sang med Neptunes sitt band-alias N.E.R.D., house-produsenten Timo Maas, electronica-artisten Richard X, hip hop-storhetene Noreaga og Busta Rhymes, med forloveden Nas, på P. Diddys house-framstøt ”Let’s Get Ill” og hyllet afro-beat-kongen Fela Kuti på Red Hot & Riot.

Virgin og Kelis skilte lag, samarbeidet med Neptunes fortsatte hos deres plateselskap Star Trak.

Tasty

”Tasty” kom i begynnelsen av desember 2003. Neptunes og Kelis hadde for første gang åpnet for andre produsenter og låt-skrivere. Andre3000 fra OutKast returnerte bidraget Kelis gjorde på hans ”The Love Below” og dyktige håndverkere som Raphael Saadiq, Dame Grease, Rockwilder og Dallas Austin gjorde sine saker.

Første-singelen ”Milkshake” var et nytt prov på Neptunes og Kelis sin nytenkende evne.

Album

Kaleidoscope (Virgin - 1999)
Wanderland (Virgin - 2001)
Tasty (Star Trak - 2003)

Bakgrunn: Kelis (12.12.2003)
Siste saker:

Copyright NRK © 2009  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no