skilleHør MusikknyttskilleNotodden 2006skille_slutt
Musikk Artister 3_1_banner
Her er du: NRK.no > Musikk > Artistar Sist oppdatert 16:10
Har du tips? Send mail til musikk@nrk.no

spacer
VELG ARTIST
A B C D E F G H I J K L M N O P
Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å Andre

Minor Majority

Minor Majority (Foto: Promo)
Minor Majority (Foto: Promo)
Norsk vise/pop-band, dannet i 2000, debuterte i 2001.

Publisert 22.03.2004 12:58.
Av Rune Johansen.

Pål Angelskår, vokalist og låtskriver i Reverend Lovejoy, tok med seg bandets produsent og tekniker, Andreas Berczelly, og dannet Minor Majority våren 2000.

Duoen var opprinnelig et studioprosjekt for Pål Angelskårs mange låter og ideer ved siden av Reverend Lovejoy. Da studioprosjektet flyttet ut til live-scener var det uten Berczelly, men med Karen Jo Fields på piano og vokal.

Pål & Karen

Våren 2001 spilte Angelskår og Fields blant annet oppvarming for sine musikalske venner Cinnamoon på Mono og den amerikanske viserock-duoen Chris and Carla (Chris Eckman og Carla Torgerson, The Walkabouts) på So What.

På høstparten kom den 10 låter og 28 minutter lange debutplaten ”Walking from Nicole’s” til Minor Majority på Big Dipper Records. Karen Jo Fields gjestet på fire låter, blant andre ”What I Deserve” og ”Electrolove” som ble spilt en god del på Petre og P1. Albumet introduserte gitaristen Jon Arild Stieng og bratsjisten Kathrine Skaug som siden har medvirket på alle platene.

Albumet høstet fine anmeldelser og har solgt jevnt og trutt. Stieng ble fast medlem, og Fields fortsatte å gjøre gjesteopptredener på bandets Norgesturne våren 2002.

For mange bra låter?

Et år etter debuten, i oktober 2002, kom oppfølgeren ”If I Told You, You Were Beautiful”. Albumet bød på mer lun, lavmælt akustisk pop, fremdeles med innslag av rockegitar og bratsj. Forbedringen i forhold til debuten var sterkere låter, mente pressen som ymtet at Angelskårs produktivitet kunne være i det største laget.

Cover-versjoner av de nedtonte alternativ-heltene Guided By Voices (Motor Away) og 50-talls-pop-idolet Buddy Holly (Learning The Game) gjorde utgivelsen to låter og 6 minutter lengre enn debuten.

Gjennombruddet

Stieng bidro på låtskrivingen, slik også Karen Jo Fields gjorde da hun skrev refrenget til gjennombruddslåta ”Dancing in The Backyard”. Fields sang på fem låter, deriblant ”Dancing in the Backyard”, som var en av de mest populære låtene på Petre ut året.

I november var Minor Majority oppvarmingsband for de gamle amerikanske alternativ-favorittene Violent Femmes på Rockefeller.

Deres nyvunne popularitet bragte dem til kultur- og frokost-TV og til spillejobb for den norske kontigenten i Washington DC.

Låten og albumet gjorde det skarpt på mange avstemninger da årets beste norske i 2002 skulle kåres. Minor Majority ble nominert til Spellemann-pris i klassen beste pop-gruppe, men Ephemera hadde det lengste strået.

Minor Majority ble forsterket til å være en kvintett i live-sammenheng og gjorde mange spillejobber utover våren, blant annet på by:Larm, og albumet snek seg inn på VG Lista Topp 40 i to uker.

Etablerte seg i toppen

I løpet av sommeren spilte de både på Quart- og Øya-festivalen. Etter kort tid var musikken deres så kjent at bandet ble brukt som referansepunkt i beskrivelser av andre band.

Før jul 2003 begynte Petre å spille den nye radio-singelen ”She Gave Me Away” mye. Flere fulgte etter og da albumet ”Up For You & I” ble utgitt i slutten av januar debuterte det på 4. plass på listen over de mest-selgende platene i Norge.

Et samlet pressekorps bejublet Minor Majority med terningkast av i toppen av skalaen. Bandet fikk ros for låtskrivingen, framføringen og produksjonen. I tillegg til Karen Jo Fields sedvanlige vokale besøk, var Pål Angelskår i duett med Stine Kobbeltvedt fra rockebandet Furia.

Band

Pål Angelskår (f. 1973, vokal, gitar & perkusjon)
Andreas (Laszlo) Berczelly (f. 1968, keyboards, programmering)
Jon Arild Stieng (f. 1975, gitar)

Album

Walking Home From Nicole’s (Big Dipper – 2001)
If I Told You, You Were Beautiful (Big Dipper – 2002)
Up For You & I (Big Dipper – 2003)
Reasons To Hang Around (Big Dipper - 2006)

Bakgrunn: Minor Majority (22.03.2004)
Siste saker:
Flere saker: ALT OM MINOR MAJORITY
Bakgrunn: Reverend Lovejoy (22.03.2004)
Siste saker:

Copyright NRK © 2008  -  Telefon: 815 65 900  -  E-post: info@nrk.no