OVERSIKT NYHETER SPORT MUSIKK UNDERHOLDNING FILM LITTERATUR MAT BARN UPUNKT
NRK Toppbanner

Her er du: NRK > Musikk > Artistar > Madonna

Oppdatert 04.05.2001 14:56

MADONNA

Madonna spesial
 

Madonna i manesjen:

- Definitivt lykkelig

Publisert 15.12.2000 11:48

(Stockholm): -Jeg var aldri noen opprørsk tenåringsjente. Tvert imot ønsket jeg bare å være den snille, skikkelige jenta som faren min kunne være stolt av, bekjenner Madonna med et smil.

Lyd og video-ikon nytt
  • video Madonna om MTV-prisene [WM]  Windows Media Player
  • video Madonna om faren og ungdomstida [WM]  Windows Media Player
  • video Madonna om London og ironi [WM]  Windows Media Player
  • video Madonna om musikkbransjen [WM]  Windows Media Player


  • Av Per Sundnes
    (bearbeidet for nett av Leif Gjerstad)

    Madonna under forrige MTV-utdeling
    Siden gjennombruddet i 1983 har Madonna sjokkert, gledet, provosert, feilet og overrasket i en artistisk runddans mer fascinerende enn de aller fleste andre har å by på. Men alt oppstyret rundt henne har altså lite å gjøre med Madonna som en villstyring, skal vi tro hennes egne utsagn.
    -Jeg har kommet med noen kontroversielle utspill som er blitt oppfattet som provoserende. Spørsmålet er imidlertid hvem det sier mest om, de som er blitt provosert eller meg? Alt jeg har gjort er jo å følge min egen overbevisning, men er den ikke som alle andres, blir den av noen fort definert som provokativ.
    Selv om også Madonna har hatt sine nedturer, har hun samtidig hatt en utrolig evne til å vokse på motgangene og komme enda sterkere tilbake ved neste korsvei. Og i dag, som 42-årig tobarnsmor, står hun som den ubestridte eneren på den kvinnelige musikktronen. Noe jubelen hun ble møtt med da hun hentet to MTV Awards i Stockholm nylig var et slående bevis på.
    -Mitt liv eller min musikk blir ikke påvirket av priser, men som en anerkjennelse av det jeg faktisk gjør setter jeg veldig stor pris på trofeer. Så joda, jeg feiret mine to MTV-priser jeg også, men på en nokså rolig måte. Slik det sømmer seg en voksen kvinne. For er du voksen, må du også oppføre deg som en, ler Madonna når vi treffer henne kort tid etter MTV-utdelingen.

    Lykkelig i London

    Madonna Louise Ciccone utstråler en harmonisk ro, der hun sitter rett overfor oss i en sofa på ærverdige Grand Hotell i Stockholm. Og på direkte spørsmål nøler hun ikke et sekund med å oppsummere sin nåværende tilstand som "meget lykkelig".
    -Jeg har en fantastisk mann, to fantastiske barn, mange gode venner og et givende arbeid. Så selv om jeg sikkert kan finne mye å klage på, blir det egentlig bare bagateller. Jeg har det bra, fastslår Madonna som bare kort tid etter vårt møte offentliggjorde bryllupsplaner med Guy Ritchie, filmregissøren med ”Lock, Stock & Two Smoking Barrels” samt norgesaktuelle ”Snatch” på samvittigheten. Og parets felles hjem blir i hans hjemland, England – eller for å være mer nøyaktig, i London.
    -Jeg elsker den byen, sier Madonna som tidligere har forklart flyttingen fra USA til England med at barna kan få en mye bedre og tryggere oppvekst i hennes nye hjemland. -Dessuten har jeg stor sans for den engelske væremåten, og ikke minst deres tørre form for humor med ironiske understatements. Der kan du komme med kryptiske meldinger og bli forstått, mens de samme meldingene i USA blir misforstått fordi amerikanerne tar alt så fryktelig bokstavelig, hevder Madonna som overfor nrk.no bare finner en ting å klage på med London.
    -Været! Det er for grått og vått for min smak. Men blir savnet etter sola for stort, har jeg jo midler til å reise dit hvor sola er.

    Vanskelig prosess

    Madonna er den eneste artisten som i løpet av 2000 har toppet de norske singellistene med to ulike sanger, ”American Pie” og ”Music”. Men selv om også albumet ”Music” er blitt nok en stor Madonna-triumf, innrømmer hun at prosessen ikke bare var helt lett.
    -Etter å ha skrevet ni låter til det nye albumet oppdaget jeg at de liknet vel mye på ”Ray of Light”-materialet. Og siden jeg ikke ønsket å gjenta meg selv, var det bare å kaste alle låtene og begynne forfra igjen.
    Det gjorde Madonna, til stor del sammen med produsent Mirvais. Noe som førte fram til plata xx nordmenn hadde kjøpt en drøy uke før jul.
    -Sammenliknet med gamle dager, leker jeg mer i studio. Det skyldes sikkert kombinasjonen erfaring og selvtillit. Etter hvert har jeg jo fått en viss rutine, samtidig som jeg heldigvis tør å stole på meg selv og mine egne tanker. Det betyr likevel ikke at jeg ikke bryr meg om hva andre mener. Jeg rådfører meg alltid med nære venner og folk jeg virkelig respekterer og stoler på, men etter at de har luftet sin mening ligger den endelige avgjørelsen likevel hos meg, fastslår Madonna som ikke lenger føler hun har noe særlig hun må ”bevise”.
    -Folk spør meg ofte hva jeg ser som min største utfordring, og implisitt i spørsmålet ligger alltid karrieren. Men sannheten er at jeg føler at jeg har tilstrekkelig med ansvar i hverdagen, slik at utfordringene ligger mer i selve livet enn i studio. Når du både har familie, arbeid og venner som betyr noe, ligger den store utfordringen i å balansere livet, slik at du får tid til alt og alle uten at noe eller noen blir altfor skadelidende.

    Ja til Napster

    Som den største nålevende kvinnelige artisten er hun selvsagt også en av de mest ettertraktede på nettsteder som mp3 og Napster. I motsetning til mange andre storselgende stjerner uttaler hun seg imidlertid positivt om slike nettsteder.
    -Så langt har de ikke skadet verken min karriere eller salget av mine plater. Og det gjelder ganske sikkert andre artister som Britney Spears og Eminem også. De topper salgslistene til tross for at de er blant de aller mest populære på mp3 og Napster. Derfor tror jeg at slike nettsteder heller bidrar til å stimulere interessen for musikk, mer enn at de skader dem, sier Madonna som også virket nokså avslappet når det gjelder trenden med en alt sterkere trynefaktor som suksesskriterium i dagens popbransje.
    -Popen har alltid hatt mange døgnfluer, og stjerneverdenen har alltid vært befolket med folk som får framgang mer på grunn av pene ansikt og kropper enn talent. Men fjesene kommer og går, mens de med virkelig talent består. Derfor syns jeg heller ikke det er så farlig med disse døgnfluene. Deres levetid blir jo så kort, slik at det i det lange løp skapes rettferdighet likevel, konkluderer Madonna.


     
     
    SØK

    RINGETONER
    Nå kan du få gamle og nye Madonna-låter som ringelyder på mobiltelefonen din.

    10 SISTE MADONNA
    04.05.2001 14:54
    Madonna avlyser Køln
    28.12.2000 11:04
    Hovedrolle i morgengave
    22.12.2000 14:39
    Kjentfjes om Madonna
    22.12.2000 11:32
    Ingen Madonna-fan
    22.12.2000 11:07
    - Velg Haakon, Madonna!
    21.12.2000 14:17
    Truseløst bryllup
    20.12.2000 20:26
    Hits i fleng
    20.12.2000 15:03
    Dornoch fordoblet

    Copyright NRK © 2001   -  Telefon: 815 65 900  -   E-post: info@nrk.no   -   02.01.2009 21:12