Hopp til innhold

Fakkeltoget hyllet OPCW med sang

Med våpeninspektører og generalsekretær Ahmet Üzümcü på den berømte Nobel-balkongen på Grand Hotel stemte den lysende folkemengden nedenfor i sangen «We shall overcome» til ære for årets fredsprisvinner.

OPCW-leder Ahmet Üzümcü

OPCWs generaldirektør Ahmet Üzümcü mottok ydmykt hyllesten fra fakkeltoget.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Det er Norges Fredsråd og Nei til Atomvåpen som står som hovedarrangør for fakkeltoget i år.

Det tradisjonsrike toget begynte ved Oslo S hvor det ble holdt appeller, før de flere hundre fremmøtte gikk mot Grand Hotell for å hylle årets fredsprisvinner Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Klokken 19 kom OPCW-ledelsen ut på balkongen på Grand Hotell og ble møtt med stor applaus.

Organisasjonens generaldirektør Ahmet Üzümcü vinket med begge armene over hodet og holdt tommelen opp.

Üzümcü er en tyrkisk karrierediplomat og byråkrat som er vant til å jobbe i det stille, men som leder for årets fredsprisvinner er det mange som vil vise ham sin ære.

I skyggen av Syria

OPCW står nå midt i sin aller vanskeligste oppgave. Organisasjonen har fått oppdraget med å ødelegge Syrias kjemiske våpen. Kanskje ble det ekstra symbolsk da fakkeltoget brøt ut i sang og æret fredsprisvinneren med «We shall overcome».

Minst 800 tonn kjemiske våpen skal ut av det borgerkrigsherjede landet innen nyttår og være ødelagt innen april neste år.

– Jeg er klar over at vårt arbeid ikke vil stoppe konflikten alene, men det kan kanskje stake ut kursen mot varig fred. Det er vårt håp. Så vi skal oppfylle vårt mandat, som er begrenset, men svært viktig, sa Üzümcü til pressen i går.

OPCW ble møtt med hurrarop, og folkemengden ropte «Congratulations, OPCW» flere ganger – til stor begeistring fra organisasjonens representanter på balkongen.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Fakkeltog

Det var svært glade representanter for OPCW som lot seg hylle av fakkeltoget.

Også flere av våpeninspektørene kom ut på balkongen og mottok hyllesten fra folket. En av dem kom nylig fra oppdraget i Syria.

– Syria er i krig, det er det ingen tvil om. Sikkerheten er vår absolutte førsteprioritet, og det var ganger hvor situasjonen gjorde at det ikke var mulig for oss å gjøre kobben vår, og vi måtte finne alternative løsninger, sa feltleder for OPCW Scott Cairns til NRK tidligere i dag.

– Hver dag, hvert minutt, ble vi minnet på at landet er i krig, og at folk lider.

Uzumcu med kongeparet

OPCW-leder Ahmet Üzümcü ankommer Nobelbanketten sammen med dronning Sonja og kong Harald.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Taler og dans

Der er det dekket på på runde bord til 250 gjester. OPCWs generaldirektør Ahmet Üzümcü sitter til bords sammen med kong Harald og dronning Sonja, stortingspresident Olemic Thommessen, Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland og statsministeren.

Ettersom statsminister Erna Solberg er i Sør-Afrika i anledning minnemarkeringen for Nelson Mandela, har kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner steppet inn på hennes plass.

Bankettens taler holdes av Jagland og Üzümcü, mens Olemic Thommessen takker for maten.

Etter maten blir det dans for de prominente gjestene.

Ukjent suksess

Da Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland i oktober kunngjorde at årets fredspris tildeles OPCW, var organisasjonen ukjent for mange. Den har imidlertid vært nominert til Nobels fredspris flere ganger, og Jagland har fortalt at den har vært vurdert som mulig vinner også tidligere år.

Organisasjonen har ikke eksistert lenger enn siden 1997, men har vært en stor suksess. Over 80 prosent av verdens kjemiske våpen er nå ødelagt. Det samme er 90 prosent av produksjonskapasiteten.

190 land er nå medlemmer av OPCW. Bare seks stater står utenfor. Israel og Myanmar har signert kjemivåpenkonvensjonen, men ikke ratifisert den. Angola, Nord-Korea, Egypt og Sør-Sudan har verken signert eller ratifisert avtalen.

Det gjorde Thorbjørn Jagland et poeng av i sin Nobel-tale i dag.

– Etter at Syria nå har sluttet seg til OPCW, er det bare 6 stater som står utenfor: Israel og Myanmar, som har signert, men ikke ratifisert konvensjonen. Please ratify it!

– Angola, Nord-Korea, Egypt og Sør-Sudan har verken signert eller ratifisert. Please do so!

Fakkeltoget hyller OPCW

Folk ønsket å vise sine gratulasjoner til årets fredsprisvinner.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix