Hopp til innhold

Mer enn 40 prosent av legene drar fra Nord-Norge

Seks av ti leger som utdannes i Nord-Norge blir værende her, men Helse Nord ønsker at enda flere skal bli.

Illustrasjonsbilde leger - helsearbeidere

Nord-Norge får beholde seks av ti av leger som utdannes ved Universitetet i Nord-Norge.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX/NTB

Støtter UiT

Forskningssjef i Helse Nord, Tove Klæboe Nilsen.

Nord-Norge får beholde seks av ti av leger som utdannes ved Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet. Det viser nye tall fra Legeforeningens Forskningsinstitutt, der de har funnet ut hvor det ble av alle legene som ble utdannet fra 1979 til 2012.

– Det er vanskelig å slå seg til ro med at dette er bra nok. Selv om det i årene fremover blir balanse i arbeidsmarkedet for leger nasjonalt, vet vi at det ikke vil gjelde for Nord-Norge, sier forskningssjef i Helse Nord, Tove Klæboe Nilsen til NRK.

– Derfor er det viktig å beholde flest mulig av dem som utdanner seg i Nord-Norge.

Spesialister reiser sørover

Siden 1973 har det vært utdanna leger ved Universitetet i Tromsø. Av de 696 legene som ble utdanna mellom 2002 og 2011 ble 406 værende i landsdelen. Det betyr at nesten seks av ti nyutdanna leger tok seg jobb nordpå.

Dette viser at det er av avgjørende betydning at det finnes medisinutdanning i Tromsø, mener Klæboe Nilsen.

– Det er veldig viktig og det har vi fått bevist gjennom flere år. Legeutdanningen på Universitetet i Tromsø har ført til en mer stabil og bedre legedekning i Nord-Norge, sier forskningssjefen i Helse Nord.

Men legedekninga i Nord-Norge er på langt nær god nok, og mange av dem som senere spesialsiere seg havner sørpå. Ennå er det nødvendig også å rekruttere spesialister fra utlandet.

– Vi er nødt til å gjøre begge deler i dagens situasjon, men vi har også veldig høyt fokus på å utdanne våre egne leger, sier Klæboe Nilsen.