Hopp til innhold

Demonstrerte mot konflikten i Gaza: – En forferdelig krig

Over hele landet har folk i dag demonstrert mot krigen i Gaza. – Menneskelige hensyn må komme før politiske, mener medlem av Palestinakomiteén.

Gazastripens innbyggere har i årevis blitt revet mellom stridende palestinske fraksjoner og fiendeskapet mot Israel. Det gjør tilværelsen vanskelig.

BEKYMRET: Mohammed Alhenawi (t.v.) og Ashraf Muhaisen er bekymret for familien i Gaza.

Ser på bilder fra Gaza

MÅTTE FLYKTE: I Bodø ser Ashraf Muhaisen bilder av sitt gamle nabolag i Gaza.

Foto: Sahand Ammari / NRK

I dag har det blitt gjennomført en landsdekkende demonstrasjon mot krigen i Gaza.

Gazastripens innbyggere har i årevis blitt revet mellom stridende palestinske fraksjoner og fiendeskapet mot Israel. Det gjør tilværelsen vanskelig.

I Bodø ser Ashraf Muhaisen bilder av sitt gamle nabolag i Gaza. Familien hans måtte flykte derfra for å unngå bli drept.

– Det drepes veldig mange sivile, og over halvparten av de som drepes er barn og eldre. Familien min har hus 300 meter fra den Israelske grensen. For fire dager ble våre områder angrepet, og min familie ble tvunget til å flykte, sier han til NRK.

– Viktig demonstrasjon

Livet i Gaza har helt siden 1948 vært et speilbilde av begivenhetene på verdensarenaen og temperaturen i den palestinske motstandskampen mot Israel.

Gaza by var i flere tusen år et viktig handelssenter, som samlingspunkt både for handelskaravaner over Den arabiske halvøy og skipstrafikk over Middelhavet til og fra det sørlige Europa.

Området var skiftevis underlagt egyptisk, assyrisk, babylonsk, persisk og jødisk styre.

Ashraf Muhaisen ber om at den flere tiår lange konflikten snart kommer til en slutt.

– De som er involvert i konflikten må snakke mer sammen, og tenke på det sivile folket først. Folk i Gaza er veldig redde, sier han.

– Hvor viktig er dagens demonstrasjon?

– Dagens demonstrasjon er veldig viktig for å øke bevisstheten til folk om det som skjer der nede, fastslår Muhaisen.

– En forferdelig krig

Akkurat som Ashraf Muhaisen er Mohammed Alhenawi sin familie utsatt i Gaza.

– Denne krigen er forferdelig og tragisk for alle som bor i Gaza. De som drepes der er for det meste sivile, og jeg er derfor veldig bekymret for min familie.

Han forteller om en av slektningene sine, som ble skadet i et rakettangrep.

– Det hele utarter seg som en massakre. Det prøves ut nye våpen som ingen aner hva inneholder. Rakettene har ingen adresse, og kan treffe hvor som helst, sier Alhenawi.

– Hvor viktig er dagens demonstrasjon?

– Den er viktig for å vise sympati overfor de berørte. Situasjonen er svært vanskelig for de som bor i området.

– Menneskelige hensyn må komme først

Tori Hummedal

BLIR UNDERTRYKKET: – I dag opplever befolkningen i området å bli undertrykket, sier Toril Hummedal.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Lenge kunne palestinere reise fritt mellom Gazastripen, Israel og Vestbredden. Mange fikk etter hvert arbeid i Israel. Daglig pendlet de inn og ut mellom Gaza og andre israelske steder, eller til og fra de arabiske golfstatene.

Slik er det ikke lenger, forteller medlem av Palestinakomiteén i Bodø, Toril Hummedal.

– I dag opplever befolkningen i området å bli undertrykket, eller at de for eksempel ikke kommer seg på jobb fordi det plutselig er noe galt med passet deres.

Hun sier at dagens demonstrasjon har som mål å få folk til å våkne.

– Israel har selvfølgelig rett til å forsvare seg. Men jeg forstår ikke hvordan man kan snakke om to parter når det er en part som har vært okkupert i 50 år. Hva gjør det med en befolkning?, spør Hummeldal.

Hun har selv vært Vestbredden, og mener verdenssamfunnet ser ut til å være handlingslammet.

– Det nye er at vi godtar massakre av barn som et ledd i en krigføring, og det vil være noe nytt. Verdenssamfunnet fordømmer det ikke lengre, fordi Israel har rett til å forsvare seg. Men vi kan ikke etablere en israelsk stat på bekostning av en million barn, fortsetter hun.

Hun mener menneskelige hensyn må komme før politiske.

– Norge bidrar ikke nok når man hele tiden setter dem opp som to likeverdige parter, som om at man har to likeverdige parter som er i krig med hverandre. Når man begynner å behandle partene som en okkupant og en som er okkupert, så vil man fortere få resultater også, mener Hummeldal.

– Israel har ikke angrepet sivile områder

Gunnar Andreassen

HAR FORSTÅELSE: – Jeg har forståelse for de lidelsene som befolkningen opplever i denne konflikten, sier Gunnar Andreassen.

Foto: Sahand Ammari / NRK

Styremedlem i Israel for fred, Gunnar Andreassen, har forståelse for situasjonen til sivilbefolkningen i det krigsherjede område.

– Jeg har forståelse for de lidelsene som befolkningen opplever i denne konflikten.

– Hva tenker du om dagens demonstrasjon?

Jeg merker meg at det er en demonstrasjon mot Israels rett til å forsvare seg selv, men at det er ingen demonstrasjoner mot rakettangrepene mot Israel. Det er betenkelig.

– Er dette en rettferdig kamp?

Man må huske på at hver eneste nabo til Israel har angrepet Israel på ett eller annet tidspunkt opptil flere ganger. Israel har rett til å beskytte seg selv, mener Andreassen.