Hopp til innhold

Norske Lise (21): – Stemningen i Hongkong er svært spent

HONGKONG/BODØ (NRK) Fortsatt holder titusener av demonstranter stand i Hongkong, dagen før den kinesiske nasjonaldagen. – Folk frykter morgendagen, sier student Lise Blekastad (21).

Lise Blekastad i Hongkong

I HONGKONG: Den norske studenten Lisa Blekastad har fulgt urolighetene i byen de siste dagene. – Folk frykter morgendagen, sier hun.

Foto: Peter Svaar / NRK

Demokratiforkjemperne var tirsdag formiddag lokal tid gang med å bygge flere barrikader og samle forsyninger. Kinesiske myndigheter nekter å gi etter for kravene om demokrati fra demonstrantene i Hongkong, ifølge statlige medier.

HONGKONG-CHINA/ A man writes a message of support for pro-democracy protesters in Hong Kong, on the wall of Hong Kong House in central Sydney

På veggen til «Hongkong House» i Sydney henger det en rekke post-it-lapper med støttemeldinger til de mange demonstrantene i Hongkong.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

– Mange av studentene har tilbrakt natten ute i gatene. De fikk være i fred for politiet, men de frykter at myndighetene forbereder et nytt framstøt før den kinesiske nasjonaldagen onsdag, sier student Lisa Blekastad (21) fra Sortland.

Søndag kveld brukte politiet i Hongkong tåregass mot demonstrantene i byen. Det var første gang siden 2005 at politiet bruker tåregass, og innbyggerne har reagert sterkt på bruken. Blekastad forteller om en spent og usikker stemning blant studentene som oppholder seg i sentrumsgatene.

– Vi vet ikke helt hva som skjer. Mange er redde for at politiet på nytt skal bruke tåregass og pepperspray, sier 21-åringen til NRK.no.

Kinas nasjonaldag

Onsdag er det Kinas nasjonaldag, og det var opprinnelig denne dagen at demonstrasjonene var planlagt å starte. Det er ventet storinnrykk av demonstranter utover kvelden og natten.

Det tradisjonelle fyrverkeriet som markerer Kinas nasjonaldag i Hongkong onsdag er allerede avlyst.

– Folk her frykter at myndighetene vil gå langt for å hindre at turister fra det kinesiske fastlandet skal se hva som foregår her i Hongkong, og at det kan få katastrofale følger.

Lise Blekastad har ikke bestemt seg for om hun selv skal ut i gatene i kveld.

– Jeg er ikke redd, men kommer nok til å holde meg litt i bakgrunnen.

Hjemmelagde gassmasker

HONGKONG-CHINA/ Protesters sleep as they block a street outside government headquarters in Hong Kong

Mange har overnattet i gatene i Hongkong. Det er ventet at antallet demonstranter vil ta seg opp igjen mot kvelden.

Foto: CARLOS BARRIA / Reuters

21-åringen er imponert over hvor velorganisert studentdemonstrasjonene i byen er.

– De som står i første rekke mot politiet har med seg hjemmelagde gassmasker av plast og dykkerbriller. Overalt er det stasjoner med vann og mat. Folk går rundt med frukt og passer på at alle har det bra, forteller hun til NRK.no.

– Viktig kamp for demokratiet

Kravet fra demonstrantene er reelt demokrati i byen som tidligere var en britisk koloni. De har bedt byens øverste leder Leung Chun-ying om å gå av etter at regjeringen i Beijing nektet å godta frie valg i Hongkong i 2017.

I stedet har de sentrale myndighetene besluttet at det skal det oppnevnes en komité som skal godkjenne alle kandidatene til valget.

– Det er flott at de står opp og kjemper for demokrati i Hongkong. Kinesiske myndigheter har lovet dem demokrati, men svarer med noe som ikke er demokrati. Samtidig er det mange av studentene som spør seg selv om demokrati er det riktige for Hongkong. Først og fremst er de mot reformen hvor de loves stemmerett, men ikke får velge kandidater, sier Blekastad.

Paraplyrevolusjonen

Uroen i sentrum av Hongkong den siste uken er den mest omfattende siden den tidligere britiske kolonien ble gitt tilbake til Kina i 1997. Mange av demonstrantene har kun hatt paraplyer til å forsvare seg mot politiets tåregass, og protestene har fått kallenavnet paraplyrevolusjonen.

Mandag kveld minnet demonstrasjonene mest om en gatefest, i stor kontrast til sammenstøtene og tåregassen som preget sentrum dagen før.

Demonstranter i Hongkong

Tusenvis av demonstranter i Hongkongs gater mandag. Mange av dem holdt opp mobiltelefoner med blitsen på mens de blokkerte gatene i byens finanssentrum.

Foto: Carlos Barria