Hopp til innhold

Åpner arktisk strandprosjekt: – Det føles helt fantastisk

Etter fire år med planlegging, kan arrangørene bak det mye omtalte kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål endelig ønske publikum velkommen.

Erlend Mogård-Larsen

FØLES FANTASTISK: Prosjektleder Erlend Mogård-Larsen fikk idéen allerede i 2010.

Foto: Ola Helness / NRK

– Dette føles helt fantastisk. Vi har jobbet med dette prosjektet i fire år, og nå er alt endelig på plass, sier Erlend Mogård-Larsen.

Han er prosjektleder for kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål, som åpner i kveld. Prosjektet, som er en kombinasjon av kunst, arkitektur, musikk og lokal mat, skal vise fram nordnorsk kultur i naturlige omgivelser.

– Vi skal ta med dette prosjektet og dra på en reise i nordområdene og det arktiske, fortsetter Mogård-Larsen.

– Startet i 2010

Erlend Førde i SALT

INTERNASJONALT PROSJEKT: – Salt er et internasjonalt kunst-, kultur-, arkitektur- og miljøprosjekt, forklarer daglig leder Andreas Førde.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

Midt på den vakre to kilometer lange sandstranda Langsanden på Sandhornøya har 22 grunneiere blitt enige om å tillate oppsetting av en 150 meter lang fiskehjell.

Det har også blitt bygd en stor sauna som skal kunne varme 120 mennesker, mens det inne i flere av de små hyttene vil bli vist film. Inne i den overdimensjonerte fiskehjellen skal nordnorsk kunst og kultur vises fram.

– Salt er et internasjonalt kunst-, kultur-, arkitektur- og miljøprosjekt, forklarer daglig leder Andreas Førde.

Sammen med de mange frivillige, har han jobbet i flere måneder med å få på plass de ulike byggverkene i sanden.

En av utfordringene har vært å få utstillingen så robust at verkene kan takle ubarmhjertige vinterstormer, fallvind, frost og kulde.

– Idéen startet i 2010 da gründerne lyssatte fiskehjellene i Svolvær under Lofoten International Art Festival. Det ble en så stor suksess at de valgte å satse videre på prosjektet, og da ble SALT skapt, forteller Førde.

– Helt magisk

Prosjektet har kostet i underkant av seks millioner kroner, og har fått støtte fra flere aktører - blant annet Norsk kulturråd, rom for kunst, introfondet i Tromsø og Gildeskål kommune.

Bjørn Ivar Helland

MAGISK: Bjørn Ivar Helland kom til Gildeskål i går kveld, og er imponert over omgivelsene.

Foto: Håkon Jacobsen / NRK

En av de som har tatt turen til Gildeskål, er Bjørn Ivar Helland.

– Det som er spennende med dette prosjektet er at man egentlig ikke helt vet hva man kommer til. Jeg kom i går kveld, og må si at dette ser helt magisk ut, sier han.

Konsertene skal arrangeres i en egen konsert-hjelle på sørsiden av stranda ved siden av sauna, restaurant og bar. Derfra blir det 700 meter å gå til den store fiskehjellen.

– Blir stående til 2015

Prosjektet har også fått mye oppmerksomhet i utlandet.

The Guardian mener det er et av Europas mest spennende utendørsprosjekter akkurat nå og omtaler det som en «ett år lang strandfest». Den britiske avisa hadde så sent som i går en artikkel om prosjektet.

CNN har på sin side latt seg fascinere av det arktiske landskapet og den utradisjonelle plasseringen av kunstprosjektet.

Etter et år på Langsanden fjernes fiskehjellen og sendes videre.

– Dette skal bli stående helt til 6. september i 2015, sier Andreas Førde.

Da tas hjellene ned og fraktes videre. Alaska, Grønland og Island er blant stedene som får besøk.

Etter fire år med planlegging, kan arrangørene bak det mye omtalte kunstprosjektet SALT på Sandhornøya i Gildeskål endelig ønske publikum velkommen.

ÅPNER FREDAG: Kunstprosjektet i Gildeskål har allerede rukket å få bred oppmerksomhet i internasjonale medier.

Neste helg åpner kunstprosjektet SALT på Langsanden i Gildeskål i Nordland.