Hopp til innhold

Dette bildet ville Elton John ha i sin private samling

Takket være bildet av frossenfisk skal Ingolf Kristiansen fra Lovund i Nordland snart på konsert i Oslo. Billettene har han fått fra selveste Elton John.

Seibilder fra hele Norden

SEI NO MORE: Svenske, finske og norske aviser, samt flere utenlandske nettaviser og blogger har omtalt de frosne fiskepinnene på Lovund. MONTASJE: HÅKON JACOBSEN.

Foto: Montasje / NRK

Over åtte måneder etter at Kristiansen tok fotoet av fiskestimen som svømte i døden i sprengkulden på øya Lovund, ringes han fremdeles opp av personer fra både inn- og utland som er nysgjerrig på bildet.

– Det har roet seg en del, men det er fremdeles ikke helt stille. Det er ikke lenge siden jeg fikk en telefon fra Japan der noen ønsket å bruke bildet, sier Ingolf Kristiansen til NRK.

Etter at NRK.no la ut saken i januar, ble saken raskt plukket opp av blant annet amerikanske Fox News og The Huffington Post, svenske Aftonbladet, flere finske nettaviser og ulike utenlandske nettsteder. På sosiale medier har saken og bildet blitt delt som en farsott, og har fått svært mange kommentarer.

– Bildet deles fremdeles jevnt og trutt på nettet, og har blitt kjent i store deler av verden. Det er jo veldig artig, sier Kristiansen.

– Fikk billetter av Elton John

Her skal han sende bildet til Elton John

TIL USA: Her har Ingolf Kristiansen signert bildet før det skal sendes til statene.

Foto: Privat
People Elton John Elton John

FOTOSAMLER: Elton Johns fotosamling er blant verdens største. Nå inneholder den også et bilde fra Lovund på Helgelandskysten.

Foto: Alex Brandon / Ap

Én historie er imidlertid mer spesiell enn noen av de andre. I vår hadde nemlig ingen ringere enn Elton John fått øye på bildet gjennom en nyhetssending hos den amerikanske nyhetsgiganten FOX News, forteller Kristiansen.

– Han ønsket et eksemplar av bildet til et galleri som han eier, sier han.

Dermed ble bildet printet ut i størrelsen 40 ganger 60 centimeter, signert og sendt til USA, hvor det nå befinner seg i Elton Johns private fotosamling i Atlanta.

– Som betaling har vi fått billetter til Elton John sin konsert i Oslo i november. Det gleder vi oss veldig til.

Befinner seg i en privat kolleksjon

NRK har etter flere telefoner og en lengre e-post-korrespondanse fått bekreftet at bildet nå er en del av «Sir Elton John Photography Collection».

– Dette er en privat kolleksjon som arbeider med flere gallerier, auksjonshus og kunstnere, forteller direktøren til NRK.

Vedkommende ønsker imidlertid ikke å kommentere saken utover dette, ei heller hvordan bildet har havnet i USA.

– Frøs i løpet av kort tid

Det var under en søndagstur med dvergschnauzeren Anton i midten av januar i år Ingolf Kristiansen kom over det uvanlige synet.

– 7–8 minusgrader og austavind gjorde at vågen frøs til i løpet av kort tid. Småseien var blitt jaget mot land av skarv, og har tydeligvis ikke klart å komme seg ut på åpent hav igjen, fortalte Kristiansen til NRK den gang.

Fotografen medgir at det er spesielt at bildet har skapt så stor interesse i både norske og utenlandske medier, og at interessen fremdeles er til stede den dag i dag.

Også journalisten i NRK, som først skrev om bildet, har blitt kontaktet av utenlandske medier. Blant annet har National Geographic så sent som i sommer vært interessert i å komme i kontakt med fotografen bak bildet.

– For oss er dette bare et helt vanlig bilde vi tok da vi gikk søndagstur en kald januardag. Jeg tror nok man kan takke sosiale medier for at bildet har nådd så mange som det har gjort, sier Kristiansen i dag.

– Ting kan deles veldig raskt

Forsker Thomas Wold ved NTNU

TIDLØST: Innenfor sosiale medier er tidspunktet for publisering av mindre viktighet, sier forsker Thomas Wold ved NTNU.

Foto: NTNU

Universitetslektor Thomas Wold ved Fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse forsker blant annet på sosiale medier. Han forteller at spesielt bilder kan ha lang levetid i sosiale medier.

– Bilder som er uvanlige og oppsiktsvekkende kan gå flere runder innenfor de sosiale mediekanalene, der bildet stadig oppdages av nye mennesker. Der er dato for publisering av mindre viktighet.

Wold vet om mange nyhetssaker av eldre dato som har fått nytt liv, fordi de har blitt oppdaget og delt på for eksempel Facebook.

– Folk sjekker ofte ikke datoen. Spesielt gjelder dette saker som gjerne er av mer kontroversiell karakter.

– Lever sitt eget liv

Universitetslektoren mener dette viser at dagens medievirkelighet har blitt mer sammensatt, der flere er innholdsprodusenter - ikke bare redaksjonene selv.

– Så vidt jeg kan se, har dette konkrete bildet levd sitt eget liv uavhengig av den redaksjonelle bakgrunnen. Det bygger opp om dette med at publikum nå produserer innhold i større grad enn før.

– Hadde det vært mulig å nå et slikt publikum uten sosiale medier?

– Nei, det tror jeg ikke. Før sosiale medier, benyttet folk hjemmesider til å dele ting, og før den tid igjen, måtte man oppsøke spesielle forum for å dyrke interessen innenfor et nettverk bestående av likesinnede.

– For eksempel kunne man bytte kassetter og slikt via posten hvis man var interessert i musikk. Med sosiale medier har dette blitt mye enklere. Jeg blir ikke overrasket om bildet til Ingolf får nytt liv igjen til vinteren. Ofte er det slik at det blir en liten pause, før interessen plutselig tar seg opp igjen, avslutter Wold.

Frossen sei på Lovund

FINDUSBUKTA: Om sommeren er vågen ei populær badevik. Det er bygd en betongmur under vann ut mot åpent hav slik at det bare er innsig av sjøvann når det flør.

Foto: Hermann Mindrum