Hopp til innhold

Full seismikkrangel: – Vi blir nektet å fiske

Da fiskebåtene la seg foran seismikkfartøyet «Håkon Mosby» på Andfjorden i natt, grep Kystvakten inn. – Dette må få kraftig etterspill, sier fiskarlagsleder.

Da fiskebåtene la seg foran seismikkfartøyet «Håkon Mosby» på Andfjorden i natt, grep Kystvakten inn.

SKYTER SEISMIKK: Fredag kveld startet Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) seismikkskytingen i Andfjorden lengst nord i Nordland. Her er forskningsskipet «Håkon Mosby» og kystvaktskipet Farm på plass på Andfjorden. Bildet er tatt fra fiskebåten til kystfisker Bjørnar Nicolaisen. FOTO: JOHANNA HANNO / GREENPEACE

Forskningsskipet Håkon Mosby skyter seismikk på Andfjorden

Forskningsskipet Håkon Mosby skyter seismikk på Andfjorden lørdag formiddag.

Foto: Johanna Hanno / Greenpeace.

Fredag kveld startet Norges Geologiske Undersøkelse (NGU) seismikkskytingen i Andfjorden lengst nord i Nordland. Kystverket ga i forrige uke klarsignal for leting etter fjellforvitring i området – til tross for store lokale og nasjonale protester.

Lokalbefolkning, fiskere og miljøvernere står sammen mot Universitetet i Bergen og NGUs seismikkskyting i fjorden mellom Andøya og Senja.

– Ble ikke varslet

Lokale fiskere hevder de ikke ble varslet om at forskningsfartøyet «Håkon Mosby», startet skytingen i natt. Seismikk er en geofysisk måte å undersøke undergrunnen på. En trykkluftkanon skyter trykkbølger mot havbunnen og resultatet er et «kart» som viser de geologiske strukturene.

Yngve Larsen, leder Andøy fiskarlag

Leder i Andøy fiskerlag, Yngve Larsen.

Foto: Johanna Hanno

– I natt var det to sjarker ute på fjorden. Så kom seismikkskipet inn i området. De begynte å skyte mens de var i området – 100–150 meter unna. Sjarkene ble ikke varslet, sier leder i Andøy fiskerlag Yngve Larsen.

– Fiskerne sa til dem at det ble vurdert en anmeldelse. Men de bare fortsatte.

Kystvaktens båt KV «Farm» var på Andfjorden, og ifølge fiskarlagslederen fulgte Kystvakten etter sjarkene.

– Kystvakten gikk opp på siden av båtene og gikk om bord. De var inne på lugarene og sjekket. Deretter ble sjarkene anmodet om å holde seg unna seismikkbåten, og la dem skyte i fred, forteller Larsen.

Han sier det er fem lokale fiskebåter totalt som er berørt av seismikkskytingen som nå pågår.

Larsen nøler ikke med å kalle reaksjonen fra Kystvakten et offentlig overgrep.

– Jeg stiller spørsmål ved grunnlaget ved tillatelsen som er gitt. Etter vår mening er det gitt på syltynt grunnlag. Dette er et av verdens mest produktive fiskeriområder, som er i bruk og har vært i bruk, sier Larsen til NRK.no.

Tok kontakt med Kystvakten

Fiskarlagslederen tok kontakt med Kystvakt-sentralen på Sortland.

– Jeg spurte om fiskerne er pålagt yrkesforbud i Andfjorden, men fikk til svar at det måtte bero på en misforståelse.

Yngve Larsen mener det som skjedde på Andfjorden i natt må få etterspill.

– Vi gjør jobben vår, og har rett til å være her. Vi er ikke aktivister som begår sivil ulovlighet dersom vi kommer i nærheten av seismikkskytinga. Det er svært spesielt at myndighetene hindrer oss i det, sier Yngve Larsen.

– Vil hindre konflikter

Kystvaktskipet Farm på Andfjorden

KV «Farm» er fortsatt ute og patruljerer på Andfjorden. Går alt etter planen skal seismikkskytingen avsluttes i morgen.

Foto: Johanna Hanno / Greenpeace

Kommandørkaptein og pressetalsmann Steve Olsen i Kystvakten avviser at Kystvakten har ilagt fiskerne yrkesforbud.

– Det er bare tull. Riv ruskende galt, sier Olsen til NRK.no.

– Men dere var om bord på to av sjarkene?

– Vi ville orientere fiskerne om hvilken policy som gjaldt. Vi orienterte dem om seismikkskytingen og hvor det foregår. Vi ba dem om at de ikke la hindring i veien for skyting, sier Olsen.

– Fiskerne sier de ble bedt om å holde seg unna båten?

Steve Olsen, sjef for KV Nord

Ifølge kommandørkaptein og pressetalsmann Steve Olsen har Kystverket bedt Kystvakten om å påse at seismikkskytingen går greit for seg. – Vi har et veldig godt samarbeid med fiskerne. Så lenge markeringa foregår på lovlig måte og sikker måte er det ingen problem, sier han.

Foto: Ane Høyem / NRK

– Det kan tenkes at de ordene ble brukt. Sjarkene la seg foran båten, og markerte misnøye med skytinga. Men dette er en planlagt og lovlig virksomhet, og vi er på plass for å hindre konflikt, sier Olsen til NRK.no.

Han sier det oppsto to tildraginger fredag kveld og en ny i dag, men avviser at det er snakk om en konfrontasjon.

– Det var ingen opphetet temperatur. Fiskerne mente de hadde retten på sin side gjennom loven. Fiskebåtene gikk litt nært forskningsskipet fredag kveld. Men seismikkskipet ble ikke hindret i gjøre jobben sin, sier Steve Olsen til NRK.no.

– Planlagt og godt kjent

Han avviser også at fiskerne ikke har fått informasjon.

– Fiskerne har vært med i alle høringsuttalelsene og visste om dette.

KV «Farm» er fortsatt ute og patruljerer på Andfjorden. Går alt etter planen skal seismikkskytingen avsluttes i morgen.

– Vi håper fiskerne besinner seg og ikke lager noen farlige situasjoner. De kan drive på med sitt yrkesfiske som normalt. Dette går fint an å kombinere, sier Steve Olsen.

– Hvalen borte

Heike Vester, biolog and whale researcher,

Fredag startet seismikkskytinga i Andfjorden. Ifølge hvalforsker Heike Vester er all hvalen nå borte fra fjorden.

Foto: Johanna Hanno / / Greenpeace

Hvalforsker Heike Vester i Ocean Sounds forteller til NRK.no at mannskapet om bord på forskningsskipet «Håkon Mosby», som tilhører Universitetet i Bergen, begynte å skyte seismikk kort etter ankomst. Hun var ute på fjorden med hydrofon, som måler lyd under vann.

– Det var noen kraftige lyder. Få timer før seismikkskytinga startet hørte vi både spermasetthval og en flokk med grindhval, men nå er det helt stille. Hvalene er borte og det er bare de skremmende kraftige lydene fra seismikken. Det er trist, sier hvalforsker Heike Vester i Ocean Sounds.

Vester tror hvalene blir borte så lenge seismikkskytingen vedvarer.

(hør opptakene Vester har gjort på Andfjorden under)

  • Hør opptak av hval med hydrofon fra Vestfjorden:
  • Hør opptak fra seismikkskytingen på Andfjorden:

– Hvalene kan få hørselsskade og indre skader hvis de er nær skipet. Uten hørsel kan ikke hvalen finne mat eller andre hvaler. En hval uten hørsel har ikke lenge igjen å leve. Jeg håper hvalene er så langt unna at de ikke blir skadet, sier hvalforsker Heike Vester.

– Må stanses

Heike Vester

Hvalforsker Heike Vester bruker hydrofon når hun skal måle lyd under vann.

Foto: Johanna Hanno/Greenpeace

Hun frykter seismikkskytingen påvirker turistnæringen som driver hvalsafari og kystfiskerne som ikke får fiske. Hun stoler ikke på NGU når de sier de skal ta hensyn.

– De brydde seg ikke om at vi sa det var hval i fjorden. Dette må stanses umiddelbart, iser Vester til NRK.no.

– Men de skyter med såkalt «lettseismikk». Er ikke det bra?

– Nei, vi har hørt lyden. Hele fjorden smeller. Det er altfor høyt, sier hun.

Internasjonal lovgivning slår fast at det ikke kan skytes seismikk når det er hval i området, at de skal starte rolig og øke styrken underveis, ifølge Heike Vester.

– Det skal heller ikke skytes om natten. Her startet de å skyte tilsynelatende uten å gjøre noen undersøkelser og med full intensitet fra start. Dette er brudd på reglementet, sier Hvalforsker Heike Vester som er i Andfjorden.

Hun sier Norge ikke følger opp krav for seismikkskyting slått fast i OSPAR-konvensjonen om Best Available Techniques/Best Environmental Practice (Bat/Bep).

Lett seismikk

De seismiske målingene inngår i forskningsprosjekt på dypforvitring. Andøya er eneste sted på fastlandet i Norge der dypforvitring er bevart under yngre sedimentære bergarter.

NGU karakteriserer størstedelen av datainnsamlingen som «lettseismikk», som ikke kan sammenliknes med seismiske undersøkelser i forbindelse med petroleumsvirksomhet. Toktansvarlig Marco Brönner i NGU avviser at dette er snakk om snikleting etter olje.

– Jeg har forstått at miljøvernorganisasjonene mistenker at dette er skjult oljeleting. Det er absolutt ikke tilfelle, sa han til NRK.no fredag.

I tillegg til Norges geologiske undersøkelse, finansieres seismikkskytingen av Oljedirektoratet, Statoil, Det norske oljeselskap, Lundin, Maersk og Wintershall.

Han sier det ikke er unormalt at NGU får finansiell støtte fra oljeselskapene.

– I dette tilfellet er de fem oljeselskapene med i en blokk på Utsirahøyden utenfor Vestlandet, hvor de har oppdaget olje i forvitret grunnfjell. De er med for å få mer kunnskap om dypforvitring, sier Marco Brönner.

Spermhvalen Glenn på Andfjorden

Dette bildet er tatt fredag før seismikkskytinga begynte. – Her er hvalen Glenn, som er en kjent hval her. Han har vært her i 30 år. Vi så også flokk med grindhval og en til spermasetthval, forteller Heike Vester.

Foto: Heike Vester