Hopp til innhold

Her plomberer kommunen forsamlingshuset dagen før 17. mai

– Skal de sette hele bygda i fengsel på 17. mai?, spør Åge Herseth. Han leder lokalutvalget på øya hvor innbyggerne vurderer sivil ulydighet på selveste nasjonaldagen. Rådmannen har allerede vært i kontakt med politiet.

Kommunen plomberte skolen

Like før klokka 15 i dag gikk kommunen til aksjon og plomberte skolen for at innbyggerne på Handnesøya ikke skal få feire 17. mai på forsamlingshuset i bygda.

Foto: Lena Kristin Vollen

Like før klokka 15 i dag gikk kommunen til aksjon og plomberte skolen for at innbyggerne på Handnesøya ikke skal få feire 17. mai på forsamlingshuset i bygda.

– Dette er ikke til å tro. Vi er forbannet. Lokalet er ferdig pyntet med flagg og bjørkeris, sier Åge Herseth, som er leder i lokalutvalget for de 60 innbyggerne på vesle Handnesøya i nordlandskommunen Nesna til NRK.no.

Innbyggerne på Handnesøya er rasende over at ordføreren og rådmannen i Nesna kommune nekter dem å bruke det tomme skolebygget sitt til bygdas 17. mai-feiring.

– Kan ikke gå god for sikkerheten

Ifølge ordføreren og rådmannen er årsaken til plomberingen at skolen er en potensiell brannfelle.

– Bygget ble stengt allerede i 2012. Årsaken til at dørene i dag ble plombert er at vi fikk tips om at noen hadde tenkt å ha et arrangement der. Vi som eier kan ikke gå god for sikkerheten i bygget, sier rådmann Bent Øverby til NRK.no.

Ifølge han har ingen henvendt seg til kommunen om å feire 17. mai i skolebygget.

– Skal de sette hele øya i fengsel

Handnesøya, 17.mai-plakat

Alt er klappet og klart til feiring ved skolen.

Foto: Håvard Leermo Nystad

Kommunen mener skolen er en potensiell brannfelle, og at det er kommunen som står ansvarlig dersom noe skulle skje.

– Vi forholder oss til den siste tilsynsrapporten fra brannvesenet som kom i fjor. Der slås det fast at bygget ikke kan brukes som forsamlingshus og bygget er derfor stengt, sier ordfører Marit Bye til NRK.no.

Ifølge Rana Blad truer nå rådmann Bent Øverby med å politianmelde innbyggerne for innbrudd dersom de tar seg inn på skolen i morgen. Det tar bygdefolket med stoisk ro.

– Hva skal de gjøre. Skal de sette hele øya i fengsel på selveste nasjonaldagen?, spør Åge Herseth.

Synes det er trist

På spørsmål fra NRK bekrefter rådmann Øverby at kommunen vil vurdere anmeldelse dersom skolen benyttes til arrangementet.

– Jeg tar for gitt at innbyggere på Nesna og i Norge følger lover og regler som er gitt av Stortinget. Hvis det er noen som begår innbrudd må jeg ta stilling til det når det eventuelt skjer.

– Hele saken er bare trist. Det er trist at folk tror de kan ta seg til rette og håndtere andres eiendom som de finner for godt

Politiet bekrefter i kveld at rådmannen har bedt de ta affære, men det har ikke politiet noen planer om å gjøre.

– Etter samtaler med partene og opplysningene de har gitt oss, ser vi ikke på dette som noen politisak, sier operasjonsleder Bjørn Fossland i Helgeland politidistrikt til NRK i kveld.

– Krasjer med 17. mai-ånden

Dagen før selveste nasjonaldagen kom flere representanter for kommunen over fra kommunesenteret på Nesna for å utføre brannteknisk tilsyn og bytte ut låsene på skolen – etter pålegg fra rådmannen og ordføreren.

– Dette er ufint, og krasjer totalt med 17. mai-ånden. Det er jo dagen vi nordmenn skal vise hvem vi er, vise raushet og toleranse. De kunne i det minste ventet til 18. mai, sier Åge Herseth.

Etter branntilsynets befaring åpnet teknisk sjef for at øyfolket kunne få en dispensasjon i tre timer for å feire nasjonaldagen på skolen dersom det ble utført en del enkle sikkerhetstiltak og plassert ut brannvakter. Men at dette var opp til den administrative ledelsen i kommunen til å avgjøre.

Rådmannen forteller at han kjenner til forslaget, men at det ikke er nok for å åpne dørene.

– Jeg har tilleggsopplysninger jeg må forholde meg til. Branninspektøren er bare en av mange informanter. Han kan komme med anbefalinger, men det er kommunens ansvar å avgjøre om bygget skal holdes stengt.

(artikkelen fortsetter under)

Alt er klart til 17.mai-feiring på Handnesøya

DAGEN FØR DAGEN: Dette bildet ble tatt før skolen ble plombert 16. mai. Folket på Handnesøya har pyntet lokalene. Nå er det usikkert hva som skjer.

Foto: Håvard Leermo Nystad

Flagget på halv stang

Reaksjonen fra rådmannen førte til at innbyggerne firte flagget ved skolen på halv stang. Stokka sier folk trolig kommer til å ta seg inn på skolen for å feire som vanlig.

– Jeg vet ikke om vi kan kalle dette sivil ulydighet, da. Vi har jo alle med oss bortsett fra rådmannen og ordføreren. Slik det ser ut nå kommer vi til å feire 17. mai på Handnesøy skole slik vi har gjort i 80 år, sier Stokka.

(artikkelen fortsetter under)

Flagget på halv stang ved Handnesøya skole

Øyfolket på Handnesøya reagerte med å fire flagget ved skolen på halv stang etter at det ble klart at rådmannen ikke vil gi dispensasjon for feiringen.

Foto: Håvard Leermo Nystad

17. mai årets høydepunkt

17. mai er ett av årets høydepunkt på øya. Da kommer det nemlig mange tilreisende og utflyttede handnesøyværinger som feirer nasjonaldagen sammen med de fastboende.

– Vi venter 90 besøkende i år. Det kan fort bli litt traurig å sitte ute på fotballbanen. Alle andre forsamlingshus på øya er for små til et så stort arrangement, sier Åge Herseth i lokalutvalget.

Skolen som ble bygd i 1998 er den nyeste i kommunen, men ble likevel offer for sparekniven for tre år siden. I 2010 ble det vedtatt å selge skolebyggene. Men da saken ble behandlet på nytt i vår snudde Arbeiderpartiet, og stemte for at skolen kun blir midlertidig nedlagt i en femårsperiode for å se an utviklingen på øya.

I mellomtiden skal befolkningen kan bruke dem som møtested, til sosiale aktiviteter, bruke gymsalen til trim og andre aktiviteter, heter det i vedtaket.

Øyas møteplass

I oktober 2012 stengte rådmannen skolen etter at en inspeksjon avslørte at brannanlegget ikke fungerte.

Det framgår av kommunale sakspapirer at det ikke finnes dokumentasjon på utført egenkontroll av brannalarmer, nødlys og sukkeposter.

Det er heller ikke gjennomført risikoanalyse av bygget. En slik analyse skal danne grunnlaget for en handlingsplan som forteller hva som skal gjøres ved en nødsituasjon,

Ifølge lokalutvalget vil det koste 15.000 kroner å få anlegget i drift igjen. Dette avvises av rådmannen.

– Det er en påstand. Vi skal nå gå igjennom bygget for å finne ut hva det vil koste å sette i stand bygget slik at det er trygt å bruke for innbyggerne på Handnesøya. Hva det vil koste vet vi ikke. 5. juni skal prislappen være klar, sier Øverby til NRK.no.

Men selv om prislappen foreligger, er det mer usikkert om det tidligere skolebygget blir satt i stand.

– Det er ikke satt av penger til opprusting i kommunebudsjettet for 2012, sier rådmann Bent Øverby til NRK.no.