Hopp til innhold

Isbiter fra denne breen kan ende opp på restauranter over hele verden

Nordland fylkeskommune vil sammen med Statskog gi et tilskudd på 250.000 kroner til prøveboring og uttak av isbiter fra Svartisen. Håpet er at isbitene skal havne i drinker over hele verden.

Engenbreen/Svartisen

Svartisen er Norges nest største isbre, og dekker et areal på omlag 370 kvadratkilometer.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Arve Knutsen, fylkesråd for næring, Nordland

Arve Knutsen, fylkesråd for næring i Nordland.

Foto: Bjørn Leirvik

– Tenkt det at du sitter i Dubai, Las Vegas, Monaco eller Singapore og får servert drinker med isbiter fra Svartisen i Nordland. Bare med det får du markedsført Nordland og Norge på en ny og unik måte, sier fylkesråd for næring i Nordland, Arve Knutsen, til NRK.

Han forteller at fylkeskommunen sammen med Statskog har bestemt seg for å støtte selskapet «Svaice» med 250.000 kroner i et delprosjekt for å finne ut om det er mulig å starte et globalt salg av naturlige isbiter fra Svartisen i Nordland.

For å kunne gjennomføre dette, kreves først en utvikling av tungt og robust utstyr til bruk oppe på isen. Dernest er oppgaven å frakte dette utstyret opp og gjennomføre en prøveboring, forklarer Knutsen.

– Meløy var i en vanskelig situasjon etter REC, der de mistet mange arbeidsplasser. Dette prosjektet kan bidra til å skape nye arbeidsplasser, sier fylkesråden.

Skal gis kunder på dyre restauranter

Ordfører Per Swensen

Ordfører Per Swensen i Meløy er klar til å sprette champagnen hvis prosjektet blir realisert.

Foto: Knut Erik Olsen / NRK

Målgruppen for konseptet oppgis til å være «high-end»-kunder på restaurant- og barmarkedet.

– Typisk gourmet og Michelin-restauranter over hele verden, men også innenfor cruise- og underholdningsbransjen, skriver fylkeskommunen i en pressemelding.

Også Meløy kommune har sett monn i prosjektet, og har gått inn med 150.000 kroner.

– Tenk deg å kunne slippe en mer enn 1000 år gammel isbit i glasset. Det høres utvilsomt ganske eksklusivt ut, sier ordfører Per Swensen (H) i Meløy.

Brekanten på Engebreeen/Svartisen

Brekanten på Engebreeen.

Foto: Helge Lyngmoe / NRK

Kan gi 60 arbeidsplasser

Bak «Svaice» står gründer Geir L. Olsen. Han håper isen kan være i salg allerede til høsten.

– Nå venter vi bare på de siste godkjenningene før vi kan gå i gang med prøveboring, sier Olsen til NRK.

Olsen forteller at de har vært i Dubai for å markedsføre prosjektet, og at de har fått gode tilbakemeldinger.

– Is fra isbre er kompakt og tiner sakte. Samtidig er den veldig ren og har god smak. Det gjør at man ikke utvanner drinken nevneverdig mye.

Olsen forteller at de allerede har kjøpt et av fabrikkbyggene etter REC-konkursen, og at prosjektet på sikt kan gi 60 arbeidsplasser.

Olsen og hans team har imidlertid bare 100 år på seg før isbreen kan være borte.

Svartisen