Hopp til innhold

Her er Sanners kommuneforbilde

Kommunalministeren er på frierferd i Kommune-Norge. I dag fikk han tips fra en som vet mye om sammenslåing. – Det var helt avgjørende for oss, sier tidligere Senterparti-ordfører.

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og tidligere Skjerstad-ordfører Sven-Åke Hagen (Sp)

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) møtte i dag ni ordførere fra Salten. Erfaringene fra tidligere ordfører i Skjerstad, Sven-Åke Hagen, falt i smak.

Foto: fotomontasje / NRK

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) møtte kommunene i Salten

Kommunalminister Jan Tore Sanner (H) møtte kommunene i Salten

Foto: Ola Helness / NRK

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) møtte i dag politikere fra de ni kommunene i Salten-regionen i Nordland.

– Det er ingen tvil om at lokalpolitikerne ser utfordringene som regionen står overfor. Tiden er overmoden for å slå sammen kommunene i Salten, sier kommunalministeren.

– En suksesshistorie

En av de oppmøtte var tidligere Senterparti-ordfører i Skjerstad, kommunen som for ti år siden slo seg sammen med Bodø kommune.

– Det var helt avgjørende at dette ble gjort. Vi hadde ikke hatt et velfungerende lokalsamfunn om vi ikke hadde gjort det, sier Sven-Åke Hagen (Sp).

Økonomiske utfordringer gjorde at arbeidet med sammenslåing begynte i 2003.

– Det er investert over 100 millioner kroner i tidligere Skjerstad kommune etter sammenslåingen.

Kommunalministeren smiler bredt mens han lytter til erfaringene fra et vellykket ekteskap.

– Det er ingen tvil om at Bodø og Skjerstad er en suksesshistorie. De var dyktige i forarbeidet og de har lyktes med å sikre gode velferdstjenester der folk bor, sier Sanner.

Krever bedre infrastruktur

Varaordfører i Steigen, Fred Eliassen (Ap)

Varaordfører i Steigen, Fred Eliassen (Ap)

Foto: Ola Helness / NRK

Men ikke alle ordførerne var overbevist etter møtet.

– Jeg er overhodet ikke trygg på at sammenslåing er et godt valg for Steigen, men vi må starte arbeidet når vi får beskjed om det, sier varaordfører i Steigen, Fred Eliassen (Ap).

Om det skal bli en stor Salten-kommune er kravene klare.

– Hvis vi skal gå inn et samarbeid, så må kommunikasjonen bli bedre. Hurtigbåttilbudet og veiene må bli bedre. Jeg savnet fokus på støtte til næringslivet. Det vil ha mye å si for Steigen, sier Eliassen.

Frykter dårligere tilbud

Det er flest kommuner i Nordland og Vestfold som er kommet i gang med å utrede kommunesammenslåing.

Men forkjemperen for distriktene frykter tilbudet blir dårligere – spesielt for de unge og eldre.

– Hvis Salten skulle blitt én storkommune, slik Sanners drøm er, vil velferdstjenestene bli flyttet lenger fra folk. En slik storstilt sammenslåing er vi veldig skeptisk til, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum.

Men det er ikke Jan Tore Sanner med på.

– Det handler også om utfordringene vi ser fremover, nemlig at det blir færre som skal ha ansvar for flere eldre. Bodø og Skjerstad er et godt eksempel på at man har sikret tjenestene der folk bor. Dette handler om utvikling av velferdstilbudene.

salten-kommuner

Belønner frivillig sammenslåing

Kommuner som slår seg sammen får en reformstøtte på mellom fem og 30 millioner kroner i tillegg til 20 millioner i engangsstøtte, hvis de sammen får flere enn 10.000 innbyggere.

Men siden 1988 har det bare vært 15 frivillige kommunesammenslåinger i Norge. Erfaringene fra sammenslåingen mellom Bodø og Skjerstad vil kommunalministeren ta med videre på sin frierferd gjennom Kommune-Norge.

– Det er mange som allerede har startet arbeidet, og det illustrerer at reformen er overmoden. Den er ønsket og den blir gjennomført.

Giftermålet med Bodø endte lykkelig for lilleputtkommunen Skjerstad. Den tidligere ordføreren mener god informasjon til innbyggerne er det viktigste i prosessen.

– Det anbefaler jeg alle kommuner; involvert befolkningen og ha folkemøter, sier Sven-Åke Hagen.

Ordførerne i Salten har nå bestilt en utredning som skal jobbes med fremover mot avgjørelser skal tas sommeren 2016.

Ønsker store kommuner

I en rapport anbefaler ekspertutvalget til Regjeringa at en kommune bør ha minst 15.000-20.000 innbyggere per kommune.

Av Nordlands 44 kommuner, er det bare Bodø, Rana og Narvik som oppfyller kriteriet om innbyggertall.

Et sentralt argument for kommunesammenslåing er at dette vil gi bedre helse-, omsorgs- og utdanningstjenester til innbyggerne, og sikre et godt nok fagmiljø i spesialiserte tjenester som barnevernet.

Kommunereform Nivi - mai 2014