Hopp til innhold

Lotte (23) stakk sprøyte på seg selv for å få større lepper

For å spare penger bestiller stadig flere unge kosmetiske kopiprodukter på nettet, og foretar en risikabel behandling hjemme. Lotte Fagerheim (23) satte en sprøyte på seg selv for å få større lepper. Nå advarer hun andre.

Lotte (23) stakk sprøyter i sin egen leppe

ANGRER PÅ SPRØYTESTIKK: Stadig flere yngre tyr til sprøytestikk for å få det perfekte ytre. I et spontant øyeblikk bestilte Lotte Cornelia Ninja Fagerheim en dose «filler» på nettet og sprøytet stoffet inn i leppene sine. Jeg så ut som en and, (bildet til høyre), forteller 23-åringen.

– Jeg hadde lyst på litt mer fyldige og markerte lepper. Det er fint dersom det ikke blir for mye, forteller Bodø-jenta Lotte Cornelia Ninja Fagerheim.

Men profesjonell Restylane-behandling koster rundt 3.500 kroner hos hudpleier, og det syntes 23-åringen ble for dyrt.

På utenlandske nettsider som selger skjønnhetsprodukter florerer det av billige alternativer. Hun bestilte en dose med såkalt «filler» med hyaluronsyre til 30 dollar – i overkant av 200 kroner.

– Det finnes masse videoer på Youtube som viser hvordan du kan sprøyte stoffet inn i huden. Jeg tenkte «hvor vanskelig kan det være?», sier Fagerheim.

Lotte Cornelia Ninja Fagerheim

DUCKFACE: – Det er pinlig å stå fram på nett og innrømme at man har gjort noe man angrer på, men jeg gjør det for å advare andre jenter imot å gjøre det samme.

Foto: Privat

Satt seksdoblet dose

Men stikkingen i over- og underleppen ble ikke så enkelt som hun hadde sett for seg.

– Det ble mye plunder, og jeg måtte stikke flere ganger. Det begynte å hovne opp ble klumpete og ujevnt. For å kompensere stakk jeg inn litt mer noen steder for å få det likt. Da ble det enda verre. Jeg fikk fullstendig panikk, forteller 23-åringen.

Uten å vite det, hadde Fagerheim satt seks ganger så mye som en vanlig dose i leppene sine.

La ut duckface-video på bloggen

Bodø-jenta er en av Norges mest leste bloggere, og hun la ut en video av de oppsvulmende leppene på bloggen sin.

– Jeg var forbannet på meg selv og samtidig flau. Men dersom jeg gjør noe dumt, velger jeg å la folk vite det, og råder folk til å ikke gjøre de samme tabbene som meg.

Kommentarene lot ikke vente på seg – de verste inneholdt drapstrusler. Det synes hun er urettferdig.

I ettertid ser jeg at jeg burde skjønt at det kunne gå til helvete. Men alle kan gjøre feil. Når det først gikk galt kunne jeg like gjerne være åpen om det, og advare andre. Jeg tror flere unge jenter vil prøve dette dersom ingen advarer, sier Fagerheim.

(artikkelen fortsetter under)

Bloggeren Lotte Cornelia Ninja Fagerheim

MANGE STYGGE KOMMENTARER: Bloggeren Lotte Cornelia Ninja Fagerheim har 544 uleste kommentarer etter at hun blogget om fillerbehandlingen. – Jeg har ikke turt å åpne dem, forteller hun.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Ikke alle kommentarene var stygge. Noen syntes Lottes lepper var fine, og ville vite hvor hun hadde bestilt filleren.

– Men det fikk de ikke, sier 23-åringen til NRK.

Gambler med kropp og helse

Hudlege Jon Langeland, Hudklinikken

ADVARER: – De pengene man sparer ved å bestille fillere på nett, kan fort gå tapt i ødelagt utseende og helse, sier hudlege Jon Langeland.

Hudlege Jon Langeland ved Hudklinikken i Oslo sammenlikner å sprøyte inn fillere som kjøpes fra ukjente leverandører på nettet med russisk rulett.

– Det blir nesten som å kjøpe skalpell og lokalbedøvelse for å uføre kosmetiske operasjoner på seg selv, sier han til NRK.

Det finnes utallige kopiprodukter som ikke er dokumentert, som ingen aner hva inneholder.

Stoffet kan inneholde bakterier og virus, og du kan få alvorlige infeksjoner og allergiske reaksjoner. I tillegg risikerer du ødelagt utseende, skader og arrdannelser, sier Langeland.

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik

Leder i Nordland legeforening, Stian Holmvik.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Langeland får støtte fra lederen av Nordland Legeforening.

– De som gjør dette, gjør det for å få et penere utseende, men man risikerer å varig bli seende mindre attraktiv ut, sier lege Stian Holmvik.

Han mener listen over mulige konsekvenser er lang.

– I teorien kan du skade nervevev, slik at du får hengende munnviker. Man kan få celledød og alvorlige infeksjoner som kan spre seg.

– Ikke ukjent fenomen

Det kan også bli svært vanskelig å få hjelp ved eventuelle komplikasjoner av profesjonelle behandlere etterpå. Skjønnhetspleiebransjen opplevde i fjor en økning av kundehenvendelser med ulike komplikasjoner knyttet til kopipreparater.

– Dessverre er ikke dette ukjent, selv om det i Norge ikke er så veldig utbredt, sier Knut-Anders Hillestad i Galderma, som produserer Restylane.

Noen av kundene oppga at de hadde gjort behandlingen hjemme selv, men de aller fleste hadde vært hos uerfarne behandlere med kopiprodukter.

– Vi har også fått rapporter fra Oslo de siste månedene om jenter som kommer med kopifillere til klinikkene, i håp om at de kan sette sprøyten. Det gjøres ikke.

Restylane-sprøyte settes i leppa

Her setter sykepleier Carina Stensland ved Teres Klinikken i Bodø en Restylane-sprøyte. En vanlig dose består av 1 ml filler til sammen. Lotte tok 6 ganger så mye.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

Å gå til en profesjonell behandler med en komplikasjon du selv eller en uautorisert behandler har forårsaket er oftest lite aktuelt for behandleren å ta tak i.

– Årsaken er at det er svært få som ønsker å ta over en mislykket behandling, selv om de gjerne vil. Ofte vet man ikke hva som egentlig er blitt benyttet, og en komplikasjon kan fort kreve feilretting og ytterligere behandlinger, som kunden kanskje ikke er forberedt på å betale for.

Ifølge Hillestad er leppene det siste stedet man bør gjøre en injeksjon på seg selv.

– Komplikasjoner i lepper er også svært synlig for omverden, og kanskje det siste stedet du ønsker komplikasjoner. Å gjøre behandling i lepper er også det mest «ubehagelige» og vonde området du kan gjøre injeksjonsbehandling, så jeg håper og tror ikke at dette blir en trend blant norske ungdommer, sier han til NRK.

Ingen erstatning

Det er også viktig å vite at NPE (Norsk Pasientskadeerstatning) ikke dekker skader etter fillerbehandlinger.

– Kunder som derfor gjør behandling selv eller benytter uautoriserte behandlere, står mer eller mindre rettsløse, sier Hillestad.

Lotte Cornelia Ninja Fagerheim

At bloggverdenen, inkludert hennes egen blogg, bidrar til å forsterke skjønnhetspresset har Bodø-jenta ingen problemer med å innrømme.

Foto: Sigurd Steinum / NRK

– Ikke prøv dette hjemme

Når NRK møter Lotte Cornelia Ninja Fagerheim har hevelsene i leppene gått ned. Hun er sjeleglad for at hun slapp varige mén og skader etter hjemmebehandlingen.

– Jeg har vært utrolig heldig som har fått leppene mine tilbake. Jeg er klar over at jeg gjorde noe idiotisk. Ikke bestill på nett, selv om det er billig, advarer hun.

At bloggverdenen, inkludert hennes egen blogg, bidrar til å forsterke skjønnhetspresset har hun ingen problemer med å innrømme.

– Bloggere har stor påvirkning, spesielt på yngre jenter. Jeg blir påvirket selv også. Jeg har egentlig skikkelig sprøyteangst, så det sier litt om hvor desperat jeg var når jeg var villig til å sette en sprøyte på meg selv i ansiktet, sier hun.

– Bryt skjønnhetstyranniet

Vi bombarderes av råd og tilbud om hvordan vi kan bli yngre, penere og få et perfekt liv gjennom blogger.

– Bloggere vies for stor oppmerksomhet i samfunnet, sier lege og spaltist Tine Ludviksen.

Hun mener media bidrar til å hausse opp bloggernes betydning.

Caroline Berg Eriksen

Caroline Berg Eriksens blogg har lenge vært en av landets mest leste, men hun har havnet i hardt vær etter flere avsløringer den siste tiden.

Foto: Hansen, Frode / VG

– Det er disse folkene media skriver om, og da oppfattes de som viktige. Mange av bloggerne er selv unge jenter med spiseforstyrrelser og dårlig selvbilde. Det er usunt at den oppvoksende generasjon skal ha dem som forbilder. Den siste tidens avsløringer om bildejuks på Fotballfrues blogg viser jo bare at all oppmerksomheten disse jentene får rundt utseende sitt gir dem større problemer, mener hun.

Som fastlege ser hun hva skjønnhetshysteriet i samfunnet fører til.

– Vi lever i et prestasjonssamfunn. Vi skal fikse alt og samtidig se bra ut. Mange klarer ikke å leve opp til det glansbildet de vil være en del av, og går på en smell. Det gir seg utslag i stressrelaterte lidelser som depresjoner, magesmerter, muskelsmerter og sykemeldinger.

– Du er bra nok

De som er litt mer voksne kan gjøre mye som sunne og gode forbilder, ifølge legen.

– Vi må være bevisste på hva slags signaler vi sender til våre barn og ungdommer. Når mamma legger ut selfies på sosiale medier hele tiden for å få kommentarer på hvor attraktiv hun er, er det vanskelig å tro på at utseende ikke er viktig. Vi må heller prøve å jobbe med vårt eget selvbilde og gi barna våre selvtillit til å tro på at de er bra nok som de er, sier Tine Ludviksen.