Hopp til innhold

Slik sikrer du telefonen din mot informasjonstyveri

Her er syv råd fra eksperter til hvordan du unngår at privat informasjon fra mobiltelefonen havner på avveie.

Marita Sofie Olaussen holder en mobiltelefon i hendene

Marita Sofie Olaussen er redd for at privat informasjon på telefonen hennes skal havne på avveie, etter at telefonen ble stjålet.

Foto: Markus Thonhaugen / NRK

Bjørn Erik Thon

Direktør Bjørn Erik Thon i Datatilsynet.

Foto: NRK

– Det er dessverre slik at de med fiendtlige hensikter kan utnytte informasjonen du har på mobiltelefonen, hvis du ikke har tatt nødvendige forholdsregler, sier Bjørn Erik Thon.

Han er direktør i Datatilsynet, og peker på at vi i dag lagrer omtrent alt på smarttelefonene våre: Det være seg bilder, e-post, huskelapper eller notater med passord til nettbank og andre nettsteder.

Vidar Sandland, Norsis

Seniorrådgiver Vidar Sandland hos NorSIS.

Foto: Jan Tore Verstad

– Det viktigste du gjør når du får telefonen, er å skru på skjermlås, sånn at ikke tilfeldige personer kommer seg inn på telefonen din, sier Vidar Sandland hos Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).

Et annet godt tips er å på sporingsverktøyet, slik at du kan spore opp telefonen igjen dersom du mister den, eller eventuelt fjernslette den, legger han til.

Her er fem andre råd du kan ta med deg for å unngå at informasjonen din havner på avveie:

1. Kryper innholdet

I phone

Mens iPhone er kryptert, må Android-brukere selv gå inn på telefonen sin for å få kryptert innholdet, sier Vidar Sandland hos NorSIS.

Foto: privat

Har du en iPhone, kan du puste litt lettere, for den er i utgangspunktet godt sikret ved at telefonen er kryptert. Kort forklart betyr det at uvedkommende ikke kan få tilgang uten nødvendige passord eller fingeravtrykket ditt.

For Android-telefoner er situasjonen imidlertid en annen, påpeker Sandland hos NorSIS.

– Android-telefoner er i utgangspunktet ikke kryptert. Så her må brukeren selv gå inn på telefonen og si at telefonen skal krypteres.

Hvis du ikke krypterer telefonen, er det mye lettere for uvedkommende å hente ut informasjonen din. Da trenger de i realiteten bare å hente ut minnekortet og plugge det inn i en datamaskin, forklarer Sandland.

2. Bruk totrinnsverifisering

iphone

NorSIS anbefaler totrinnsverifisering.

Foto: Tuva Jorfald / NRK

Trodde du det var nok å ta vare på mobilen din rent fysisk, må du tro om igjen. For NorSIS ser at informasjonstyveri oftere skjer ved at kriminelle ikke har fysisk tilgang til telefonen, men at de heller bryter seg inn i offerets skytjeneste på nett.

– Skytjenester som iCloud eller Dropbox er ikke mer sikre enn det brukernavnet og passordet du har valgt, og mange ser ikke ut til å være klar over at telefonen synkroniserer både bilder og annen informasjon opp mot «skyen», sier Sandland.

Derfor anbefaler han såkalt totrinnsverifisering. Det vil si at selv om noen får tilgang til brukernavnet og passordet ditt, så må de i tillegg ha en engangskode som sendes til mobilen din.

– På den måten er det ikke fullt så farlig om brukernavnet og passordet ditt kommer på avveie.

3. Ta sikkerhetskopi

Dropbox

En sikkerhetskopi på for eksempel Dropbox kan være lurt.

Foto: Skjermdump

Og selv om du ikke har noe sensitivt innhold på telefonen, er det veldig ergerlig hvis for eksempel alle feriebildene blir borte ved at du mister eller får telefonen frastjålet.

– Her er skytjenestene en fin løsning, så lenge du har et godt passord og har skrudd på totrinnsverifisering. Da har du en sikkerhetskopi som ligger et annet sted enn på telefonen din, sier Sandland.

4. Vær bevisst hva du lagrer

Passord på dataskjerm (illustrasjonsfoto)

Skriv aldri ned passord på telefonen, anbefaler Datatilsynet.

Foto: PAWEL KOPCZYNSKI / Reuters

Det kan være lurt å ta utgangspunkt i «worst-case»-scenario. Altså at kriminelle får tilgang til informasjonen din. Hvis du er bevisst og litt kritisk til hva du velger å ha lagret, er faren for ubehagelige overraskelser i etterkant av et informasjonstyveri mye mindre.

– Du må ta utgangspunkt i at informasjonen du har på telefonen kan komme på avveie. Kompromitterende bilder av deg eller andre er for eksempel typisk interessant for kriminelle, og noe de kan bruke til utpressing eller tjene penger på, sier Sandland.

Thon hos Datatilsynet mener man aldri bør skrive ned passord eller sensitive personopplysninger.

– Det viktigste er å passe på hva slags innhold en har på mobilen sin, slette bilder og sørge for at e-posten er godt sikret. En god regel er å alltid være forsiktig.

5. Bruk fingeravtrykk

Iphone 5S med fingeravtrykksleser

Hvis du har mulighet til å bruke fingeravtrykk på telefonen din, bør du bruke det, anbefaler ekspertene.

Foto: Andy Wong / Ap

Marita Sofie Olaussen (20) er en av dem som har opplevd at mobilen, med mye sensitivt innhold, har kommet på avveie. Hun hadde ikke pinkode, men mønstergjenkjenning aktivisert på sin telefon.

– Det var dessverre et ganske enkelt mønster, og ved å holde telefonen opp mot lyset, kunne man tydelig se fingermerkene og hvilket mønster jeg hadde brukt, sier hun.

Sandland hos NorSIS tror mange kan ta lærdom av dette.

– Et enkelt tips er å tørke av skjermen ofte, slik at du unngår å avsløre mønsteret ditt. Ellers så burde man absolutt heller velge fingeravtrykk, hvis man har muligheten til det.