Hopp til innhold

Slik sjekker du skredfaren i fjellet

– Dette er en test som er kjapp og som de fleste skikjørere burde gjøre, sier skredleder i Røde Kors.

Slik sjekker du skredfaren

Andre Olsen og skredleder Mads Skoland i Narvik Røde Kors sjekker snøforholdene på Bjørnfjell nord i Nordland.

Skredvarslingen Varsom.no varsler at det er faregrad tre – betydelig snøskredfare og krevende forhold, flere steder i Nord-Norge onsdag.

Det meldes samtidig som meteorologene har sendt ut OBS-varsel om ventet sørvestlig kortvarig full storm i Lofoten, Vesterålen og Sør-Troms.

Bjørnfjell i Ofoten er blant stedene som er spesielt utsatt for skred de nærmeste dagene.

– Det har kommet en del nysnø de siste par døgnene. Det har gjort at skredfaren har økt fra faregrad 2 til faregrad 3. Nå er det farlig å bevege seg i terreng som er brattere enn 30 grader, sier skredleder Mads Skoland i Narvik Røde Kors.

– Sjekk snøen

Sammen med kollega Andre Olsen og NRK graver han seg ned i snøen for å få oversikt over de forskjellige lagene med snø.

– Det vi gjør er en test som er kjapp og som de fleste som kjører ski i terrenget burde gjøre. Vi lager en grop med en søyle, sier skredlederen.

Ved å grave seg ned i snøen får Skoland en oversikt over hvordan snølagene ser ut. Hvis det er is mellom lagene er snømassene ustabile og da man skal være spesielt forsiktig.

Er det veldig myke snølag under overflaten, kan det bety at snøen vil løsne dersom den blir utsatt for et fall eller hardt trykk fra skiløpere.

– Det er den øverste meteren vi er interessert i. Vekten fra en skiløper klarer sjelden å påvirke snøen lenger ned enn én meter, forklarer Skoland mens han peker og viser.

Skoland kan også fortelle at snøskred løsner i terreng brattere enn cirka 30 grader. Ferdes du i terreng slakere enn 30 grader er du som oftest trygg for skred.

Sjekk faktaboksen for å få tipsene som gjør at du unngår snøskred. I videoen over forklarer Mads Skoland hvordan han vurderer snømassene i Bjørnfjell.

(artikkelen fortsetter under)

Andre Olsen (tv) og Mads Skoland i Røde Kors

Andre Olsen (tv) og Mads Skoland i Narvik Røde Kors har kartlagt snømassene i Bjørnfjell det fortsetter de med gjennom påsken.

Foto: Kjell Mikalsen / NRK

– Bli kjent med lokale forhold

Skredvarslene fra varsom.no og andre gir en viktig pekepinn på hvordan forholdene er i fjellet hvor du ferdes, men man må ikke stole blindt på skredvarsel, advarer Røde Kors.

Onsdag ble fire personer funnet omkommet i et snøskred i Sunndalsøra. Da skiløperne la ut på tur mandag var det meldt om moderat skredfare, men politiet har i etterkant sagt at skredfaren var stor flere steder i området.

– Det kan være stor variasjon lokalt, og forholdene endres raskt fra time til time. Det er viktig å gjøre seg godt kjent med lokale forhold før man drar ut på tur, sier leder for Røde Kors Hjelpekorps Ola Gladsø til NTB.

Tre viktige ting

Han legger til at tre forhold er særlig viktige hvis man drar på tur i fjellet.

Det første er å legge til rette for kameratredning, altså at alle personene er godt utstyrt med sender-mottaker-utstyr og at man holder avstand til hverandre, slik at ikke alle tas dersom det går et skred.

Det andre er at alle turgåerne har med seg skredsøkerstang og spade, og at alle vet hvordan utstyret brukes dersom uhellet er ute.