Hopp til innhold

Slik unngår du dette i påsken

– Ikke stol blindt på at båten er i orden selv om du har hatt den inne til service, sier skipsfører hos Redningsselskapet, som ber folk være ekstra påpasselige når de skal ut på sjøen i påsken.

Båtbrann

MÅTTE REDDES: En person måtte reddes fra denne båten i Vestfold sist uke. – Ta nødvendige forholdsregler før du drar ut på sjøen, oppfordrer Redningsselskapet. Bildet har ingen sammenheng med denne saken.

Foto: Vestfold Interkommunale Brannvesen

Redningsselskapet

I BEREDSKAP: Redningsselskapet har 42 redningsskøyter i beredskap over hele landet i påsken, og går aldri ut på oppdrag etter et verkstedbesøk uten at de sjekkes nøye.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

– Det vi ofte ser er at verkstedene slurver når de har båter inne til service. Derfor er det viktig å se over selv, og ikke stole blindt på at verkstedene har gjort jobben sin, sier Rune Perdersen, skipsfører om bord i RS 138 «Sundt Flyer».

Redningsselskapet har 42 redningsskøyter i beredskap over hele landet i påsken, og går aldri ut på oppdrag etter et verkstedbesøk uten at de sjekkes nøye.

I hele tre av fem tilfeller må mannskapet rette opp feil selv etter «slurv» hos verkstedene.

– Det er en del gjengangere. Ofte dreier det seg om tette filter. Da kommer man seg bare et kort stykke før det sier stopp, sier Pedersen.

– Klassiske problemer

Pedersen bistår jevnlig folk på sjøen, og problemene hos båtførerne går ofte igjen.

– Det er en god del som får motorstopp. Det er ikke alltid vi får innblikk i hvorfor det har skjedd, men det viser seg ofte å dreie seg om tette filter og at det har kommet for mye vann inn til dieselen. Det er klassiske problemer nå på våren.

– Mange har også den innstillingen at «alt var jo i orden i fjor, så da går det sikkert bra i år også». Mange ganger er det slik at det legger seg avleiringer om vinteren, og det kan også gå vann inn i utstyret på grunn av kondens. Da blir det fort stopp når man begynner å kjøre, sier han.

– Bruk flytevest

I år kom påsken sent, men vannet er fremdeles kjølig. Og dårlige værprognoser gjør det ekstra viktig å ta sine å ta sine forholdsregler, mener Pedersen.

Du skal ikke være mange minuttene ute i vannet før det begynner å bli kritisk.

Rune Pedersen

– Du skal ikke være mange minuttene ute i vannet før det begynner å bli kritisk. Da er det viktig med redningsvest, slik at du klarer å holde hodet over vannet. Flyter du av deg selv kan du bruke energien på å tilkalle hjelp, sier han.

– Og skulle det virkelig gå galt, gjør den også at man blir lettere å finne. Uten redningsvest synker man raskt. Så bruk flytevest, oppfordrer han.

Yrkesfiskerne verst

Når det gjelder bruk av redningsvest, har Redningsselskapet tidligere merket en positiv tendens blant båtførere. Men det er et unntak.

– Vi har sett en bra tendens i Lofoten, her er folk rimelig flinke. Men når det gjelder yrkesfiskerne, så kunne ting vært bedre. Her er enkeltmannsbåtene dårligst, og vi opplever stadig vekk at de kun er iført kjeledress. Det er irriterende. Når det er dårlig vær er det ikke bare-bare å få de opp igjen om de skulle falle over bord.

– Jeg anbefaler også yrkesfiskerne å bruke flytevest. Nå finnes det dessuten kjeledresser med flytemiddel som de kan arbeide i.

– Har du andre råd til folk som skal på sjøen i påsken?

– God planlegging er viktig. Meld fra hvor du drar, og ha kunnskap om området du ferdes i. Ha gjerne med en GPS, da blir du lettere å lokalisere om uhellet skulle være ute. I enkelte områder kan det dessuten være dårlig mobildekning, og da kan en VHF-radio være god å ha, avslutter Pedersen.