Hopp til innhold

Over 1900 studenter i boligkø i Tromsø

Prodekan åpner dørene til sitt eget hus.

studentsamskipnaden i tromsø
Foto: Simen Follesø Røiseland / NRK

Om drøyt ei uke er det studiestart – men i Tromsø står over 1900 studenter i boligkø hos Studentsamskipnaden. Nå låner til og med universitetsansatte midlertidig ut rom til desperate studenter.

– Akkurat nå har jeg to rom som ikke er i bruk, og da tenker jeg at jeg vil melde meg og tilby de rommene til studenter, sier prodekan på Helsevitenskaplig Fakultet ved UIT – Norges Arktiske Universitet, Nanna Haugsdottir.

Haugsdottir tok kontakt med Sofahjelpa – et prosjekt som skal hjelpe studenter i bolignød. Hun synes at studentbyen Tromsø skal kunne ta imot studenter og tilby et godt boligtilbud, og synes det er trasig at slike tiltak skal være nødvendig.

– Når jeg gjør dette er det jo for å hjelpe studentene, men også for å rette oppmerksomhet mot at dette er noe vi alle kan gjøre, sier hun.

Øker år for år

Hos Studentsamskipnaden står rundt 1900 studenter i kø, forteller eiendomssjef Leif Tore Hanssen.

– I fjor var det nesten like mange, det var 1800, og året før var det 1300. Det viser seg at det øker år for år, sier Hanssen.

Prorektor for utdanning og kvalitet, Wenche Jakobsen, UiT–Norges Arktiske Universitet, kaller situasjonen alvorlig.

– Det er en situasjon som jeg ikke liker, sier Jakobsen.

Redd for å miste studenter

Wenche Jacobsen sier universitetet mistet studenter i fjor på grunn av boligmangel, og nå frykter hun at de kan miste studenter i år også.

I løpet av vinteren starter bygginga av flere studentboliger, men enn så lenge må folk åpne dørene.

– Jeg synes det i utgangspunktet er veldig flott med mange studenter. Det som er negativt, er at vi er redde for at det ikke er plass til de 1900 på venteliste, om ikke Tromsøs befolkning åpner dørene sine, sier Jakobsen.


Flere nyheter fra Troms og Finnmark