Hopp til innhold

– Barn kan bli stressa av for mye fotografering

Moderne mobilkameraer gjør at foreldre er de nye paparazziene, men er det skadelig for barna å bli fotografert hele tida? Det kan det faktisk være, sier barnepsykolog.

Gunnhild og sønnene

MANGE BILDER: Sønnene til Gunnhild Aksnes Kristiansen er vant med å være i mammas søkelys. Med mobilen i lomma er kameraet lett tilgjengelig når de gjør noe koselig sammen.

Foto: privat

Når de fleste går rundt med mobilkamera i lomma er det fort gjort å dra den opp og knipse bilder til enhver tid.

Og noen av de ivrigste på avtrekkeren er foreldrene til små barn, som stadig opplever at poden gjør noe nytt, koselig, søtt eller rart. Mange har tatt tusenvis av bilder av barna lenge før de når skolealder.

– Ja, vi er snare oppe med mobilen når de gjør noe sjarmerende, eller ikke så sjarmerende, sier Gunnhild Aksnes Kristiansen som har tre gutter på to, fire og seks år.

– Jeg tar ikke bilder av dem hver dag, men flere ganger i uka, og da blir det gjerne ganske mange bilder når kameraet først er oppe. Det blir ofte litt filming også, sier hun.

Gunnhild Aksnes Kristiansen

HVERDAGSØYEBLIKK: Gunnhild Aksnes Kristiansen syns det er koselig å ta bilder av hverdagssituasjoner med barna som hun kan sende til pappaen hvis han er på jobb, eller annen nær familie så de får ta del i guttenes opplevelser.

Foto: privat/montasje: NRK
Elisabeth Gerhardsen

UHELDIG TREND: Stort fokus på bilder gjør at barn og unge konstant stresser med å de ser bra ut, sier spesialist i barnepsykologi Elisabeth Gerhardsen.

Foto: Privat / NRK

Gøy med bilder

– Barn syns gjerne det er stas at foreldrene er stolte av dem og vil ta bilde, sier spesialist i barne- og ungdomspsykologi Elisabeth Gerhardsen.

Det gjør barna til Kristiansen også.

– Seksåringen er veldig bevisst på det med bilder, og spør gjerne om vi skal ta bilder av det eller det, sier hun.

De bruker ofte å se på bilder og snakke om ting de har opplevd før.

– Toåringen er allerede helt rå. Han har oppdaget at bilder er gøy, og finner lett fram i bilderullen. Han har favorittbilder og videoer som han vil se igjen og igjen, og peker og sier navnet på det som er på bildet, sier hun.

Hun har nesten aldri opplevd at guttene har reagert negativt på å bli tatt bilde av eller å se bilder av seg selv.

– De er ikke opptatt av om de er «fine» på bildet, men mer av situasjonen og hva som skjedde.

– Det er viktig, sier hun.

«Foreldrepaparazzien» gjør at barna føler seg konstant bedømt

Der er barnepsykologen helt enig.

– De fleste voksne greier ikke selv å la være å si sånn: «nei, se hvordan jeg ser ut!», det gir barna en veldig sterk føring på at du må være opptatt av hvordan du ser ut, og at om du ser pen, kul eller morsom ublir fort det viktigste i verden, sier Gerhardsen.

Blir det mye, mener hun at det vrir barnas fokus til at de hele tiden skal bli bedømt og vurdert i stedet for at de skal kose seg og ha det gøy.

– Det er en uheldig trend at barn og unge i stadig større grad sliter med at de hele tiden er så opptatte av hva andre ser, hva andre syns, og at alt må ses for at det skal være noe verdt, sier Gerhardsen.

Nedverdigende å ta gråtebilder

Det er ikke bare barna det går utover. Det kan man for eksempel se på forestillinger i barnehagen eller på skolen. Der ser barna i dag på en vegg av kamera og mobiler i stedet for forelderens ansikter.

– Det er jo gøy med litt bilder selvfølgelig, men den som tar bildet mister jo også fokuset for du konsentrer deg jo mer om kameraet enn å egentlig sitte å se på barnet, påpeker hun.

Hun mener det å ta bilder av barna er «helse i hver dråpe, skade i hver liter», men det er spesielt en ting hun syns er skikkelig trist.

– Det er veldig lite all right når foreldre tar bilder av barn som gråter eller har raserianfall, det må jo barna oppleve som veldig nedverdigende, sier hun.

Foreldre bør være bevisst på hva de gjør

Det er klart at moderne digital teknologi er en fantastisk mulighet til å lagre minnene.

– Ja, og det er jo derfor vi gjør det også og det er jo kjempebra. Men vi mista litt da vi slutta med sånne filmer som kosta fire kroner per bilde å fremkalle. Da var vi litt mer gjerrige på avtrekkeren.

– Hva skal foreldrene gjøre for å redusere dette fotostresset?

– Ha mobilen litt mer i lomma, enn det du har den fremme. For når du først tar opp mobilen må du gjerne sjekke noe på Facebook, eller svare kjapt på en mail, og da er du plutselig lost in space.

Les mer:

Flere nyheter fra Troms og Finnmark