Hopp til innhold

Mener lundefuglene kan ha dødd på grunn av seismikkskyting

I forrige uke fant barnehageunger på tur i Botnfjæra i Dyfjord i Finnmark 11 døde lundefugler.

Død lundefugl

Nicolaysen mener trykkbølgene fra seismikkskyting kan ha tatt livet av de 11 lundefuglene i Finnmark. Men førsteamanuensis Robert Barrett (UiT) sier det ikke kan bevises at seismikk skader fugl.

Foto: Kristin Mørch

Fisker og sekretær i Andøy Fiskarlag, Bjørnar Nicolaysen, mener konsekvensene av seismikkskytingene i Vesterålen, Lofoten og Senja er mye verre enn antatt.

De døde lundefuglene som nylig ble funnet i fjæra i Dyfjord i Lebesby kommune i Finnmark kan skyldes trykkbølgene fra seismikkskyting, frykter Nicolaysen.

– Lundefugl som annen sjøfugl er avhengig av maten som finnes under havflaten. Dukker den ned der det skytes seismikk, så er den ferdig. Det er et enormt trykk fra seismikkskipene, hevder han.

Fisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøya

Fisker Bjørnar Nicolaisen fra Andøy mener lundefuglene kan ha dødd på grunn av seismikkskyting.

Foto: Ingrid K.J.Lånan

Skyter trykkbølger

Seismiske undersøkelser foregår ved at det skytes kraftige trykkbølger ned mot havbunnen. Trykkbølger reflekteres fra havbunnen, og forteller om det er sannsynlig å finne olje eller gass i området.

Seismikkskyting er oljeindustriens viktigste redskap for å kartlegge mulige forekomster av olje og gass mange tusen meter under jordoverflaten, og er derfor definert som petroleumsvirksomhet i petroleumsloven.

Forrige uke gikk fiskere i nord ut i harnisk over at det skytes seismikk mens fisken gyter utenfor Troms og Finnmark.

Oljedirektoratet gav beskjed om å stanse seismikkskytingen umiddelbart.

Døde lundefugler

I forrige uke fant barnehageunger på tur i Botnfjæra i Dyfjord i Finnmark 11 døde lundefugler.

Foto: Kristin Mørch

Reagerer på skyting mot fiskelarver

Seismikkskyting kan føre til akutt dødelighet på yngel og egg på fem meter avstand fra skuddene fra luftkanonene.

– Det som foregår utenfor Troms og Finnmark er to alvorlige skytinger. Her er det larveløyper til de viktigste fiskeslagene som nå teppebombes. Det er neste generasjon av sild, sei, uer og torsk. Resultatene får vi om noen år.

Forsker tviler på sammenheng

Men førsteamanuensis Robert Barrett ved Tromsø Museum mener det ikke kan bevises at seismikk skader fugl.

– Det er ingen av oss som kjenner til episoder hvor seismikk har drept sjøfugl. Tvert om antar vi at sjøfugl svømmer under båten når den nærmere seg, og blir ikke påvirket i det hele tatt.

– Jeg tviler på at lundefuglepisoden har noe med seismikk å gjøre.

– Kan omfattende seismikkskyting påvirke fuglelivet?

– Ikke direkte. Det er blitt undersøkt konsekvensene av effektene av seismikk på havet. De fant ingen effekt. Det ble også gjort undersøkelser på sjøpattedyr. Det har aldri blitt rapportert om noen som har dødd eller blitt bevisstløse, så jeg kjenner til.

– Burde man forske på dette mer?

– Man kunne kanskje gjøre noen undersøkelser, men jeg tror ikke det er noe å forske på. Når det er sagt så tror jeg det er helt andre ting som påvirker sjøfugl mer enn seismikkundersøkelser når det kommer til oljevirksomhet, sier Barrett.

Kommunikasjonsrådgiver i Oljedirektoratet Bjørn Rasem sier i en kommentar til NRK at de støtter opp under Barrett sin vurdering.

De har også deltat i overvåkings- og kartleggingsprogram for norske sjøfugler (Seapop), hvor seismikk og sjøfugl aldri tidligere har vært et tema.

Seismikk skytes fra båten

Seismikkskyting er oljeindustriens viktigste redskap for å kartlegge mulige forekomster av olje og gass.

Foto: Grafikk: NRK / NRK