Hopp til innhold

Ber turgåere gjøre drittjobb

Indre Troms (NRK.no): Statens naturoppsyn setter opp egne innsamlingsstasjoner for bjørnebæsj. Håpet er at bærplukkere og jegere vil påta seg møkkajobben.

dividalen

Rådgiverne Thomas Johansen (til venstre) og Thomas Strømseth studerer innsamlingsstasjonen de har satt opp innerst i Dividalen.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Jo flere bjørnebæsjer vi får inn, dess sikrere blir vi på hvor mange bjørner vi har i Troms. Dette er viktig for å regulere bestanden, sier Thomas Johansen og Thomas Strømseth til NRK.

Liten klump

De er rådgivere i Statens Naturoppsyn, som for andre år på rad setter opp innsamlingsstasjoner for bjørnebæsj i Dividalen og ved Altevatn i Indre Troms. Dette er det mest bjørnerike områdene i fylket.

Innsamlingsstasjonen består av et informasjonsskilt, en knagg med plastposer og en boks med lokk.

Dividalen

Bjørnebæsjen er lett å kjenne igjen fordi den er lettfordøyd. Du kan se både bær og urter i skitten.

Foto: Linda Pedersen / NRK

– Håpet er at turgåerne tar med seg poser, og dersom de finner bjørnebæsj i marka, kan de ta med seg en liten klump, og putte i boksen på returen. Det er viktig at de merker posen med navn og adresse, så tar vi kontakt og får vite mer nøyaktig hvor de fant bæsjen. I fjor fikk vi inn 50–60 avføringsprøver fra stasjonene, og til sammen fant vi DNA fra 12 ulike bjørner, opplyser Johansen.

Statens naturoppsyn setter opp egne innsamlingsstasjoner for bjørnebæsj.

Spiser bær

Høsten er den beste tida å samle inn bjørnebæsj. Da spiser bjørnen enorme mengder bær, noe som resulterer i mye avføring.

– Bæsjen blir også veldig lett å kjenne igjen. Bjørn har nemlig et lite fordøyelsessystem i forhold til drøvtyggere, derfor er det mye synlig bær i avføringen. En annen grunn til at høsten egner seg best for innsamling av bjørnebæsj, er at DNA-et i avføringen holder seg best da. Om sommeren er det så varmt at det rett og slett råtner, sier rådgiver Johansen.

dividalen

I fjor ble det samla inn mellom 50 og 60 avføringsklumper gjennom innsamlingsstasjonene, forteller Thomas Johansen og Thomas Strømseth.

Foto: Linda Pedersen / NRK

Tar feil bæsj

Han oppfordrer folk i hele Troms til å samle inn prøver, dersom de kommer over det de tror kan være bjørnebæsj.

– Mange tar feil av elgbæsj og bjørnebæsj, fordi elgbæsjen om sommeren kan flyte ut til store ruker. Men et triks er å se på om bæsjen er drøvtygd. Bjørnebæsjen skiller seg ut med at det er lett å se hva som har vært spist, enten det er krekling, blåbær eller urter, sier Johansen.

Se video:

Viser fram.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark