Hopp til innhold

Fly med ebolapasienter kan bli omdirigert til Tromsø

Langnes lufthavn i Tromsø er én av tre norske flyplasser dit fly med mulig ebolasmittede pasienter skal omdirigeres.

Tromsø lufthavn

Tromsø lufthavn Langnes har planer for hva som skjer om en ebolasmittet passasjer kommer til flyplassen.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Dersom piloten i et fly på vei til Tromsø har mistanke om at en av passasjerene er smittet av ebola, skal vedkommende melde fra om dette til flysikringstjenesten i tårnet på flyplassen, forteller lufthavnsjef Johnny Andersen ved Tromsø lufthavn Langnes.

Tårnet vil da stille flere kontrollspørsmål, og svarene på disse spørsmålene blir videreformidlet til kommunelegen eller andre i kommunehelsetjenesten som er i beredskap.

– Basert på dette vil vi få råd om hvilke tiltak vi skal igangsette. Dersom det ser ut som et reelt smittetilfelle, kan anbefalingen bli at flyet snur og går til Gardermoen. Men det kan også bli aktuelt at det lander i Tromsø, og det er uansett kapteinen som har det siste ordet, sier Andersen.

Tar imot mulige smittede

Tromsø er én av tre flyplasser i landet som i første rekke skal ta imot fly med ebolasmittede passasjerer.

– Fly med mistanke om ebola, skal dirigeres til én av fire flyplasser i Norge. Dette er Tromsø, Bergen og Oslo, sier kommunelege Kenneth Johansen i Alta.

Alle disse flyplassene ligger på steder hvor det også er en havn.

Alle flyplasser må ha beredskap

Helsedirektoratet har bedt alle kommuner med flyplass om å skjerpe smittevernberedskapen, og statsminister Erna Solberg presiserer dette i forbindelse med at en norsk hjelpearbeider som har oppholdt seg i Sierra Leone har fått bekreftet ebolasmitte.

– Det betyr at alle kommuner vet at de må ha vakt som kan rykke ut i tilfelle det er noen som kommer til landet med symptomer. Det er alle kommunene varslet om, sier statsministeren til NRK.no.

Dersom et fly med en ebolasmittet pasient skulle lande i Tromsø, vil flyet bli parkert på et område på flyplassen med begrenset tilgang, fram til kommunelegen kan overta situasjonen.

– Vi har altså ingen egen smittevakt. Kommuneoverlegen er vår beredskap, i tillegg til at vi er i kommunikasjon med Helsedirektoratet, sier Andersen.

Slik er beredskapen

– I utgangspunktet vil fly med mulig ebolasmittede bli omdirigert til Gardermoen, men om det er mistanke om smitte på et fly som er på vei til Nord-Norge, så er Tromsø lufthavn utpekt til et såkalt «Point of entry» etter et internasjonalt helsereglement, sier kommuneoverlege i Tromsø, Trond Brattland.

Om dette skulle skje, vil alarmen gå lokalt. Friske pasienter vil bli fraktet i buss til et eksternt lokale, mens helsearbeidere vil undersøke om det er sannsynlig at den mistenkt smittede faktisk har ebola.

– Om sannsynligheten for dette er høy, blir vedkommende flyttet til sykehus. De andre passasjerene og mannskapet blir tatt hånd om av kommunehelsetjenesten, sier Brattland.

Han legger vekt på at han ikke tror på noen ebolaepidemi i Norge, til tross for at den første norske smittede er bekreftet.

– De smittede er ikke smittsomme før de selv utvikler sykdommen. Det gjør oppfølgingen av mulig snittede enklere, fordi de vi har kontroll på ikke kan smitte andre før de selv er blitt syke, sier Brattland.

Beredskap i havna

Ved Tromsø havn har de også planene klare for hva som skjer om et skip med alvorlig sykdom om bord kommer til byen.

– Et fartøy med påvist smitte av ebola eller andre smittsomme sykdommer vil bli bedt om å ankre opp fram til kommunehelsetjenesten eller fylkesberedskapsrådet har bestemt at det kan tas til kai for behandling, sier havnedirektør Halvar Pettersen.

Når et skip med mulig smitte om bord legger til kai, vil området fysisk sperres av, og bare autorisert personell kan gå inn.