Hopp til innhold

Hedrer fiskere med kunst henta i fjæra

Gamle fiskegarn, blåser og glasskavler, fiskeredskaper av mange slag, har fått nytt liv i Hessfjord utafor Tromsø. Tyske Klaus Neuhaus vil hedre nordnorske fiskere.

Klaus Neuhaus og Ståtribune

«Ståtribunen» har Klaus Neuhaus kalt denne som er inspirert av fotball-VM

Foto: Laila Lanes / NRK

Til sammen har Klaus Neuhaus laget 63 installasjoner av gamle, kasserte fiskeredskaper, ting som andre betrakter som søppel og helst vil kaste på dynga.

60 av installasjonene står i hagen hans og hos hans naboer langs veien i Hessfjord på vei ut til Hansnes på Ringvassøya i Karlsøy kommune. Den som kjører forbi kan ikke unngå å legge merke til den spesielle hagen.

– Mitt andre liv

Klaus Neuhaus kom fra millionbyen Köln til Ringvassøya utenfor Tromsø for fem år siden. Hans første tur til Norge var i 1970, den gang så han et trehus i Bergen. «I et slikt hus vil jeg bo engang», tenkte han da.

40 år senere, som pensjonist, har han fått anledning til nettopp det.

– Det var en stor overgang å bosette seg her. Jeg har så mye å lære, men jeg lærer bit for bit, sier han til NRK.

Sakte, men sikkert har han tilpasset seg livet i ei lita bygd fire mil fra Tromsø. Hessfjord ligger like ved Hansnes i Karlsøy kommune, fire mil fra Tromsø.

– Men jeg har veldig vennlige naboer, og har fått mye hjelp. Her kan jeg arbeide i fred, sier han.

– Det er fantastisk, dette er egentlig mitt andre liv, sier han med stor tilfredshet.

Gamle fiskegarn, blåser og glasskavler, fiskeredskaper av mange slag, har fått nytt liv i Hessfjord utafor Tromsø. Tyske Klaus Neuhaus vil hedre nordnorske fiskere.

Gir søppel et nytt liv

I sitt nye liv er Klaus opptatt av å også gi søppelet han finner et nytt liv.

Klaus har jobbet som spesiallærer i Tyskland hele livet, men han har også hele tiden jobbet med kunst. At gamle fiskeredskaper ble et materiale for kunsten var sånt sett ikke overraskende, for han har alltid hatt interesse av å lage kunst av søppel.

– Det startet da jeg gikk i fjæra i Grunnfjord og fant 5–6 gamle aluminiumsbøyer. De ble min første installasjon. Sånn startet det, og det har ingen ende, mener han.

Han bruker alt fra et par timer til 1–2 uker på installasjonene. Noen ideer kommer med det samme han ser en gjenstand, andre må ligge en stund før han finner ut hva det skal brukes til.

Han aner ikke hvor mange timer han har brukt i fjæra på jakt etter søppel som har rekt i land.

– Jeg begynte å samle i 2011, og den første installasjonen laget jeg i 2012, sier han.

Klaus Neuhaus og Fengsel

«Fengsel» er den siste installasjonen som den tyske kunstneren jobber med

Foto: Laila Lanes / NRK

Arbeidstittelen på hele prosjektet er «Element 4». Dette forklarer Klaus med at materialet han bruker kommer fra vann, som er det første element, og nå er det i luft som er det fjerde element.

– Jeg ble egentlig med det samme veldig begeistret for dette materialet. Jeg vet jo og at arbeid i fiskeriene er hardt, så egentlig er dette en heder til nordnorske fiskere. Samtidig vil jeg ikke at man skal glemme dette gamle materialet, den kan ha en historie å fortelle oss, mener han.

  • Les også:

Har måttet ty til naboene for å få plass

Han er fascinert av at bøyene når de ligger på vannet beveger seg horisontalt, men når de nå kommer i luften, i det fjerde element, får de ved hjelp av vinden en vertikal bevegelse.

– Det er den spesielle effekten av denne typen installasjon. Ideen med skulpturpark kom i fjor fordi jeg hadde så mange ideer, og fordi så mange stoppet og ville se og ta bilder av det jeg da hadde laget, sier han til NRK.

Han minner om at noen av kavlene kanskje er 50–60 år. – De er veldig verdifulle, mener han.

Klaus Neuhaus og Styrbord

Denne, som han har kalt «Styrbord», er favorittinstallasjonen til Klaus Neuhaus, glasskavlene fant han i naustet til ei gammel dame

Foto: Laila Lanes / NRK

De 60 installasjoner som står rundt på tunet på tomta han eier i Hessfjord tar litt plass, den begynner nå å bli for liten så han har måttet spørre naboene om å få plassere noe på deres tomt. Og de har velvilligst stilt tomtene sine til disposisjon.

– Kanskje jeg en dag kan lage en allé av installasjoner langs veien her i Hessfjord, ler han.