Hopp til innhold

Kvinne tiltalt for bildrap - risikerer tre års fengsel

Ektemannen til den tiltalte kvinnen i 50-årene forklarte i retten at hun skrek og var i sjokk etter at hun hadde kjørt på en annen kvinne i et fotgjengerfelt. Hun erkjenner de faktiske forhold, men nekter straffskyld.

Ulykke i Bossekop

DØDSULYKKE: En kvinne i 50-årene er tiltalt for uaktsom bildrap etter en påkjørsel av en annen kvinne i et fotgjengerfelt. Dette bildet er tatt like etter ulykken.

Foto: Marte Lindi

En kvinne startet med å erklære seg ikke skyldig da rettssaken mot henne startet i Alta tingrett i Finnmark i dag.

Erkjenner ikke straffskyld

forsvarer i bildrapssaken Stein Rønning sitter ved pulten og blir fotografert

ERKJENNER: Forsvarer til den tiltalte kvinnen Stein Rønning sier at hans klient erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

Kvinnen i 50-årene er tiltalt for uaktsomt drap etter at hun kjørte på en kvinne i et fotgjengerfelt i Bossekop i Alta i fjor sommer. Kvinnen døde av skadene hun ble påført kort tid etter ulykken.

Det ble slått trippelvarsling, og alle nødetatene rykket ut til stedet.

– Jeg erkjenner ikke straffskyld, sa tiltalte i retten i dag.

Kvinnen erkjente likevel det faktum at hun kjørte på den avdøde kvinnen. Og rettsmedisiner Lars Uhlin Hansen slår også fast at det ikke er tvil om at den påkjørte kvinnen døde av treffskadene.

Et politivitne forklarte for retten at det ikke var noe teknisk galt med bilen. Den tiltalte kvinnen forklarte at hun kjørte godt under fartsgrensen, som er 40 km/t på stedet.

Et annet vitne, en lastebilsjåfør, forklarte følgende:

– Den som ble truffet fløy én meter over bilen i luften. Jeg trodde det var en lett gjenstand som ble truffet, men så viste det seg at det var avdøde.

Fikk vite om dødsulykke i media

Dødsulykke

ETTERFORSKET: Etter dødsulykken ble det gjort omfattende etterforskningsarbeid. Kvinnen har erkjent å ha kjørt på en kvinne som forårsaket at hun døde, men nekter straffskyld.

Foto: Marte Lindi

Den tiltalte kvinnen mener hun kjørte rolig på åstedet:

– Jeg kjørte sakte gjennom Bossekop, ettersom jeg hadde en bil foran meg og en lastebil bak meg. Ved krysset inn til Coop Mega holdt jeg ikke mer enn 22 kilometer i timen, da ulykken inntraff hadde jeg ikke mer enn 17 kilometer i timen, forklarte kvinnen, ifølge Altaposten, og la til at hun hadde et digitalt speedometer og dermed med sikkerhet kunne fastslå hastigheten.

Bistandsadvokat påpekte at kvinnen i avhør like etter ulykken forklarte at hun holdt 30 kilometer i timen.

– Det eneste jeg kunne gjort annerledes var å tråkke raskere på bremsen. Og jeg var kanskje litt for opptatt av lastebilen bak meg, ettersom jeg syntes den lå så nært, sa 51-åringen, ifølge Altaposten.

Kvinnens advokat, Stein Rønning, spurte tiltalte om hvordan hun har hatt det i tiden etter ulykken.

politiadvokat Jon Mjellekås leser i saksdokumentene i bildrapssaken

TAUS: Aktor og politiadvokat Jon Mjellekås ønsker ikke å si stort før prosedyren tirsdag.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– Jeg føler meg utrygg og sover dårlig, sa kvinnen og fortalte at hun har følt seg truet i ettertid.

Les også: Omkom etter påkjørsel

Les også: Kan bli siktet for uaktsomt drap

Les også: Sjåføren i dødsulykke avhørt

Ektemannen til den tiltalte kvinnen har ikke forklaringsplikt, men valgte likevel å vitne i retten.

– Like etter ulykken, cirka klokken 11.15, ringte hun meg. Hun skrek og var tydeligvis i sjokk. Jeg skjønte at det hadde skjedd noe, men trodde muligens det var med noen i familien. Hun var tydelig lei seg og i sjokk, forklarte ektemannen.

– Hvordan er kjøremønsteret hennes? spurte bistandsadvokat Kjetil Hugo Nilsen.

Hun kjører veldig forsiktig, og er opptatt av å overholde fartsgrensen. Hun senker alltid farten når det nærmer seg overgangsfelt. Jeg ble veldig overrasket da jeg fikk fortalt hva som hadde skjedd. Det som er skjedd er bare trasig.

Ektemannen forklarte også at både han og den tiltalte konen har hatt det tungt, og tenkt på saken hver eneste dag siden den skjedde i fjor sommer.

Hevder å ha mottatt drapstrusler

Bistandsadvokat Kjetil Hugo Nilsen (foran), forsvarer Stein Rønning (midten) og aktor Jon Mjellekås

BEFARING: Bistandsadvokat Kjetil Hugo Nilsen (foran), forsvarer Stein Rønning (midten) og aktor Jon Mjellekås var på åstedet i forbindelse med befaring under rettssaken mandag.

Foto: Farid Ighoubah / NRK

– En gang, like utenfor huset mitt, var det to gutter som sa at de skulle sørge for at jeg også døde. Jeg føler også at mange venner og familiemedlemmer har tatt avstand fra meg etter det som skjedde, sa 51-åringen, ifølge Altaposten.

En av de avdødes døtre forklarte seg i retten. Hun fortalte blant annet om hvordan hun fikk vite om nyheten.

– Jeg leste om det på nettaviser. Jeg visste at min mor var i området og fikk panikk. Jeg ringte rundt til folk for å høre om det var henne som var blitt truffet av bilen, men tilbakemeldingene var at det ikke var henne. Så fikk jeg vite av et annet familiemedlem at det var min mor likevel.

Tungt for de etterlatte

Datteren som forklarte seg i retten klarte på et tidspunkt ikke å holde tårene tilbake.

Den pårørende forklarte også om en vanskelig tid for familien etter dødsulykken, blant annet at familien ble mer splittet og at familiemedlemmer slet med alkohol som et resultat av det som hadde skjedd.

Aktor i saken, Jon Mjellekås mener at den tiltalte kvinnen kjørte uaktsomt og i tiltalen heter det blant annet:

«(...) var tiltalte ikke tilstrekkelig aktsom i det hun ikke så avdøde som gikk i fotgjengerfeltet. Hun kjørte på XX slik at hun døde etter kort tid av skadene hun pådro seg i sammenstøtet».

Kvinnen i 50-årene er også tiltalt for uaktsom kjøring.

Synlige skader

Like før klokken 11.30 var retten på befaring på stedet ulykken skjedde. Kvinnen forklarte blant annet at hun senket farten i forkant av sammenstøtet med den nå avdøde kvinnen.

På åstedet var det tydelige skader etter ulykken. Fortsatt er det mulig å se en stor bulk i autovernet. Etter sammenstøtet knuste passasjervinduet på bilen til den tiltalte kvinnen.

Flere nyheter fra Troms og Finnmark