Hopp til innhold

200 arbeidsplasser er reddet

Industrien fryktet permitteringer i stor skala, men i stedet kan 200 fiskeriarbeidere i Båtsfjord glede seg over en kjærkommen førjulsgave. Årets hvitfiskkvote er refordelt og produksjonen holdes i gang ut året.

Færre hender og flere maskiner

Arbeidsplassene er berget. Fiskerilaget mener årsaken til at kvoten er nådd bristepunktet er reguleringen ved å la fartøy under 11 meter ha fritt fiske.

Foto: Bård Wormdal / NRK

200 fiskeriarbeidere i Båtsfjord slipper permittering etter at kvoten for hvitfisk er oppjustert. Fiskeridirektoratet har nå refordelt årets hvitfiskkvote for å opprettholde landproduksjonen ut året.

Situasjonen var alvorlig i hele industrien. Allerede i oktober var hele årets kvote fisket opp. Landindustrien fryktet permitteringer om de ikke fikk fersk råstoff til landproduksjon.

Fantastisk førjulsgave

Ordfører i Båtsfjord, Geir Knutsen, er glad for førjulsgaven til lokalsamfunnet.

Geir Knutsen

Ordfører Geir Knutsen er glad for at det ikke blir permitteringer.

Foto: Privat


– Det er ikke tvil om at dette er skikkelig fin førjulsgave. Ikke bare for fiskerne, men også for landindustrien. Arbeiderne unngår permitteringer og ikke minst er det bra for samfunnet. Dette vil gi store ringvirkninger, sier en glad ordfører.

Filetproduksjon sikret ut året

Den nye justeringen skal sikre filetproduksjon i hele industrien langs kysten ut året. Per Gunnar Hansen, direktør i Norway Seafoods, har et av sine anlegg i Båtsfjord.

Per Gunnar Hansen

Produksjonsdirektør Per Gunnar Hansen i Norway Seafoods.

Foto: Arnstein Jensen/NRK

– Situasjonen var ganske alvorlig. Når vi sjekket hvor mye fisk som var tatt opp i medio september, fant vi at det var tatt opp betydelig mer i enkelte fartøygrupper enn det var gjort på samme tid i fjor. Når man da trekker linjer og ser på hva aktiviteten vil være, så er det opplagt at det kunne betydd stopp i produksjonen vår, sier Hansen.


Sendte bekymringsmelding

Båtsfjord handelsstands fiskerigruppe har sendt Nærings- og fiskeridepartementet et brev der de utrykker sin bekymring for produksjonen ved landanleggene i Finnmark. De pekte på at det ikke er fersk fisk igjen til å holde produksjonen på land i gang ut året.

Leder for gruppe, Kjell-Olaf Hansen, er initiativtaker til bekymringsmeldingen som ble sendt til Fiskeridirektoratet. Han er glad for at direktoratet refordelte og justerte hvitfiskkvoten.

– Det betyr for det første at båtene kan drive kontinuerlig på en grei måte, og at bedrifter og ansatte kan være i virksomhet. Dette har betydning for hele samfunnet, sier Hansen.


Hovedgrunnen til at direktoratet nå kan imøtegå ønsket fra Båtsfjord er tredjelandskvoten.

Tredjelandskvoter

Fiskeridirektoratet har gjennomgått status i fisket etter torsk, hyse og sei. På bakgrunn at gjennomgangen har de besluttet å refordele ubenyttede tredjelandskvoter og andre restkvoter til kystfiskeflåten.

– Direktoratet fant 7700 tonn som vi kunne tilbakeføre fra tredjelandskvoten. Det er sånn at man veksler inn torsk mot andre ting. Slik kan vi bidra til å forsyne landindustrien med ferskt råstoff i tiden fremover, forteller regiondirektør Hermod Larsen.

Fiskeridirektøren har i samråd med fiskerinæringen besluttet å øke tillatt fangst innenfor ferskfiskordningen til inntil 50 prosent på ukebasis fra og med mandag 20. oktober. – Det er en god løsning, mener Larsen.

Fast opplegg for regulering

For at industrien ikke skal havne i samme situasjon igjen, må det være et fast reguleringsopplegg. Det mener Sverre Johansen, som er direktør for industri i Fiskeri og havbruksnæringens forening.

Sverre Johansen, direktør i FHL

Direktør Sverre Johansen i Fiskeri- og havbruksnæringens landsforening vil ha fast reguleringsopplegg.


– Det viktigste er at vi får et reguleringsopplegg for neste år som er forutsigbart og stabilt. At det blir et opplegg som sørger at fiskerne har en sikkerhet på kvoter gjennom hele året, er ønsket fra Johansen.

Fiskerne må fritt kunne planlegge egen aktivitet uten fare for at kvotene blir borte eller kommer som pakker utover året, mener Johansen, som vil ha faste reguleringer.

– Det må ikke stimuleres til kappfiske tidlig på året, mener Johansen.