Hopp til innhold

Reagerer på lederlønninger i «nordnorsk» oljeselskap

Siden oppstarten i 2007 har North Energy mottatt 2 milliarder i statsstøtte, men ikke tjent en krone på letevirksomheten etter olje og gass.

Erik Karlstrøm

Administrerende direktør i North Energy, Erik Karlstrøm, har ikke dårlig samvittighet.

Foto: Kai Erik Bull

Fylkestingsrepresentant for partiet Rødt i Troms reagerer svært sterkt etter at det ble kjent at flere ledere i oljeselskapet North Energy mottok store bonusutbetalinger i 2013.

Den største bonusen gikk til administrerende direktør Erik Karlstrøm, som etter bonusutbetalingen på en million kroner hadde en årslønn på åtte millioner, skriver Dagens Næringsliv.

– De opererer med lønnsnivå som er helt uhørt. I et lite selskap som dette har de 8 direktører med godt over millionlønn. Det er en av de mest subsidierte selskapene i hele Nord-Norge. Jeg synes det er uhørt og et misbruk av offentlige penger, mener Rødt-politikeren Jens Ingvald Olsen.

– Men hvis de gjør funn vil det vel komme staten til gode?

– De må betale skatt til staten, men alle pengene de har fått av staten fra tidligere av må de ikke betale tilbake, sier han.

– Men de må betale 78 prosent skatt tilbake når de utvinner oljen. Er ikke det et poeng?

– Men det er fordi det er en vanvittig ekstraprofitt på oljeutvinning i forhold til annen næringsvirksomhet, sier han.

– Er glad for bonusen

Jens Ingvald Olsen.

Jens Ingvald Olsen i partiet Rødt.

Foto: NRK

Siden oppstarten i 2007 har North Energy mottatt 2 milliarder i statsstøtte, men ikke tjent en krone på letevirksomheten etter olje og gass.

– Jeg har ingenting med dette å gjøre. Jeg synes de som har utbetalt bonusen, styret, heller burde svare for dette. Men bonusen er jeg glad for. Vi har gjort en beinhard jobb og vi har jobbet døgnet rundt, så jeg har ikke noen dårlig samvittighet, sier administrerende direktør i North Energy, Erik Karlstrøm.

– Men hvordan rettferdiggjør dere bonusen når dere ikke tjener penger?

– Leiteselskap tjener ikke penger før funn. Når vi gjør funn kommer det mye penger. Så det er nok vanskelig å forstå at man kan gjøre en god jobb uten å tjene penger. Men slik har det alltid vært, og det har vært et tema i media i like mange år som oljeselskapene har vært i landet, sier Karlstrøm.

– Kritikerne mener dere har et sugerør inn i statskassa.

– Staten tjener penger på vår aktivitet, sier han.

– Hvordan da?

– Så fort vi har gjort et funn tjener vi mye penger. Staten er med på laget og betaler 78% av kostnadene, og det er nok dette det refereres til. Men de tjener også like mye av det vi tjener, sier han.

– Ordningen med staten og småselskaper er noe staten har tjent på over tid, jeg tror ikke de selv ville kalt det et sugerør, sier Karlstrøm.

– Må ha bonuser for å beholde dyktige ansatte

Styreleder i North Energy, Johan Petter Barlindhaug, forklarer at i styret ser de det som nødvendig å ha et bonussystem for å beholde de dyktige ansatte, selv om selskapet ikke tjener penger.

– Vi har jo en avtale med de ansatte om et bonussystem som er definert i forhold til hva man kan oppnå. Den ene delen av bonussystemet er basert på gode tildelinger, altså gode letelisenser. Det betyr bonus for noen som har ansvar for det, og så har vi et system som går på dette med å hele tiden sørge for at vi har en god nok finansiering, sier Barlindhaug, og legger til at de ikke har utbetalt fulle bonuser, men reduserte.

Johan Petter Barlindhaug

Styreleder i North Energy Johan Petter Barlindhaug forsvarer de høye bonusene.

Foto: Ole-Kristian Losvik

– Hoveddelen av inntektene i North Energy kommer fra statsstøtte. Dere tjener ikke penger. Hvor etisk riktig er det å betale ut bonus under slike forhold?

– Det er jo helt feil å kalle det statsstøtte. Det vi gjør er å lete etter olje. Vi får kompensert for leteutgiftene. Det betyr at hvis vi gjør et funn, så får staten tilbake alt og mere til. Det har ingenting med subsidier å gjøre, sier Barlindhaug.

– Men hvorfor betale ut bonus når man ikke tjener penger?

– Ja, det er et godt spørsmål. Men vi er et selskap som ikke skal tjene penger før om en god del år, så vi må jo ha et bonussystem for å ha gode folk, som gjør at de blir i vårt selskap. Det er derfor vi har utarbeidet noen kriterier som gjør at du kan få en bonus. Og vårt bonussystem er ikke større enn at maksbonus er fire månedslønner, sier Barlindhaug.