Hopp til innhold

400 overgrepsdømte nordmenn i risikoland

Flere hundre overgrepsdømte nordmenn reiser hvert år til fattige land med utstrakt sexturisme. Faren for at de forgriper seg på nytt er stor, mener politiet. Likevel er det ingen som overvåker overgrepsdømte på reisefot.

En 10 år gammel jente på Filippinene forteller at hun jevnlig får tilbud fra utenlandske menn. Sammen med broren sin selger hun peanøtter i gågata i byen Angeles – en by som er kjent for utstrakt sexturisme.

HUN SIER NEI: En 10 år gammel jente på Filippinene forteller at hun jevnlig får tilbud fra utenlandske menn. Sammen med broren sin selger hun peanøtter i gågata i byen Angeles – en by som er kjent for utstrakt sexturisme.

Laila Søndrol

IKKE KAPASITET: Leder for seksjonen for seksuallovbrudd i Kripos, Laila Søndrol, sier de ikke kan overvåke alle overgrepsdømte.

Foto: Paal Wergeland / NRK

I 2014 avdekket Kripos at over 400 personer, domfelt for overgrep mot barn, har reist til land i risikofylte regioner i perioden fra januar 2013 til april 2014.

Kripos ønsket å se nærmere på reisevirksomheten til overgrepsdømte nordmenn.

– Noen av dem er bare på ferie, men så vet vi at andre reiser med hensikt om å begå overgrep mot barn, og det er et større problem enn det mange av oss liker å tenke på, sier Laila Søndrol, som er leder for seksjonen for seksuallovbrudd i Kripos.

Ikke kapasitet

Onsdag kunne NRK fortelle at flere overgrepsdømte som har reist til land i risikofylte regioner, har knyttet seg til barn – enten ved at de jobber tett med barn, eller at de har stiftet nye familier.

Norsk politi sier de ikke har kapasitet til å overvåke 400 overgrepsdømte på reisefot. Selv om politiet vet at en overgrepsdømt er på reise i en risikofylt region, er ikke det nok til å utløse en alarm. Flere opplysninger må på plass før et varsel sendes ut.

Kripos trekker frem Øst-Europa, Sørøst-Asia, Afrika og Sør-Amerika som risikofylte regioner. Kart.

RISIKOFYLTE REGIONER: Kripos trekker frem Øst-Europa, Sørøst-Asia, Afrika og Sør-Amerika som risikofylte regioner.

– Det er veldig mange overgrepsdømte i Norge, og hvis politiet skulle overvåke alle som er dømt for overgrep, hadde vi ikke hatt kapasitet til å gjøre noe annet, dessverre, sier Søndrol.

– Bør domfelte nordmenn som reiser til risikoland overvåkes?

– Det at man er tidligere domfelt for overgrep og reiser til et risikoområde, er i seg selv ikke nok til å reagere. Vi er avhengig av mer informasjon. Vi må ha flere innfallsvinkler i arbeidet vårt, og derfor har vi et utstrakt samarbeid med politi i andre land.

Søndrol påker at selv om faren for nye overgrep er stor, er det ikke er noe automatikk i at overgrepsdømte begår nye overgrep.

– Men vi vet at det skjer, og at det er mange som begår gjentatte overgrep. Utfordringen vår er å finne de personene man frykter vil begå nye overgrep.

Må varsle

Olaf Thommessen

MÅ VARSLE: Styreleder i Ecpat Norge, Olaf Thommesen, vil at Norge varsler det landet overgrepsdømte reiser til.

Foto: Arild Sandsvik / NRK

Den tidligere lederen i Plan Norge, Olaf Thommesen, har nylig tatt over ansvaret for den norske avdelingen av Ecpat – en internasjonal organisasjon som arbeider for eliminering av barneprostitusjon, barnepornografi og handel med barn for seksuelle formål.

Han er ikke overrasket over at overgrepsdømte nordmenn reiser til utsatte land. Thommessen mener man bør ta i bruk ekstraordinære tiltak fordi sjansen for nye overgrep er stor.

– Det bør gå en melding fra Norge til det landet hvor den dømte overgriperen reiser. Da må det landet selv vurdere hva de vil gjøre med det, sier Ecpat-lederen.

Han sier videre at dette er et så stort samfunnsproblem, og at det bør prioriteres langt høyere.

– Vi snakker om 50.000 mulige overgripere i Norge, sier han, og refererer til en internasjonal studie som anslår at ca. én prosent av befolkningen er seksuelt tiltrukket til barn.

Thommassen sier det er viktig at man ikke undervurderer tiltakene for å hindre gjentakelse.

– Biltyver og unge som røyker hasj har ekstraordinære tiltak rettet mot seg. Vi synes ikke overgripere skal beskyttes.

400 overgrepsdømte nordmenn har, i løpet av en kort periode, reist til fattige land med utstrakt sex-turisme. Det viser en kartlegging norsk politi gjorde i 2014.

DAGSREVYEN: Se hele reportasjen fra Filippinene.

AKTUELT NÅ