Hopp til innhold

– Ansvaret for lykkepresset er det vi voksne som må ta

Da forfatter og journalist Jakob Arvola skrev på bloggen sin at han var voksen, men slett ikke lykkelig, fikk han takkemeldinger fra ungdommer.

Journalist og forfatter Jakob Arvola

BØR TONE SEG SELV NED: Forfatter og journalist Jakob Arvola mener voksne bør ta ansvar for å tone seg selv ned i sosiale medier og fortelle unge at livet ikke er perfekt hele tiden.

Foto: VBForlaget/Nikolaj Jonas Blegvad

Blogginnlegget «Jeg er voksen, og jeg er ikke lykkelig» ble lest rundt 100.000 ganger på to dager.

I innlegget skriver Arvola om lykkebesatte voksne som har en «kolerisk trang til å gjøre seg populær med en redigert utgave av livet» på sosiale medier.

Men å være fornøyd holder lenge, skriver han.

– Jeg fikk tilbakemelding fra mange unge at det var godt at en voksen satte bremsene på og sa at man ikke trenger å være på topp hele tiden, sier Arvola.

Må slutte å klistre på seg perfekt ytre

I dag oppfordrer Verdensdagen for psykisk helse oss til å kaste masken og også snakke om det som er vanskelig i livet. Nye undersøkelser viser at det å se andres lykke kan gjøre oss nedstemt.

Bloggeren Sara Sofie Haukås (15) er blant dem som kjenner stadig flere med psykiske lidelser.

Arvola mener voksne må slutte med å klistre på seg et perfekt ytre og si at det er voksenlivet.

– Vi i voksengenerasjonen må ta ansvaret for å ha skapt et offentlig rom der det er viktig å fremstå som uangripelig lykkelige. Da mener jeg vil også må være ærlige ovenfor de unge om at det ikke bare er slik livet er.

Bør tone ned i sosiale medier

Arvola mener alle burde tone seg selv litt ned i sosiale medier.

– Kan man heller dele en god bok eller et godt stykke musikk? Jeg tror all eksponeringen i sosiale medier fører til en rastløshet og en misbruk av tilværelsen der du hele tiden spør deg selv om «hva kan jeg toppe dette med?».

– Men kan det ikke være positivt å dele det gode med andre?

– Det er utrolig fristende å ta bilde av den lekre maten i den lekre ovnen i stedet for å vise det tomme kjøleskapet. Det er ikke noe galt i å være glad, men man må ikke late som om det alltid er sånn i et voksenliv.

Fikk oppleve avgrunnen

Da Arvola var deprimert i en periode, fikk han oppleve avgrunnen mellom det som fremsto som lykkelige liv i sosiale medier og hans eget liv.

– Da var det belastende å se andre i sosiale medier, jeg følte meg utsatt og sårbar for andres triumf over livet. Samtidig visste jeg jo at andre hadde det som meg, vi har det bare i ulike nyanser og på ulike tidspunkt i livet.

– Ingen går gjennom livet uten å være berørt av det.

AKTUELT NÅ