Hopp til innhold

– Gikk fra å bli ertet til å bli ener

«Han ble aldri en av de tøffeste gutta», «Jonas stakk seg ut». Slik beskrives Jonas Gahr Støres ungdomstid i en uautorisert biografi.

Jonas Gahr Støre bekymret for demokratiet.

Ap-leder Jonas Gahr Støre hadde i perioder en tøff ungdomstid, i følge forfatter Ståle Wig.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

– Han fant seg ikke helt til rette og ble i perioder erta en del.

I den uautoriserte biografien Seierherren som utkom i dag, skriver forfatter Ståle Wig om ukjente sider fra ungdomstida til lederen av Norges største parti. I oppveksten på vestkanten i Oslo ble gutten med krøllene aldri en av de tøffeste gutta.

– Det blir ofte sagt av Støres nærmeste at han er en ener. Det er lett å oppleve når man treffer ham selv. Men han var slett ingen umiddelbar sosial suksess på barneskolen og ungdomsskolen, sier Wig.

Støre mener selv at han hadde en veldig fin ungdomstid.

– Tar snarveier

Sosialantropologen Wig møtte Støre for første gang etter valgnederlaget i fjor. Likevel var han i Wigs øyne på vei til toppen av norsk politikk.

– Han vil definere venstresida og trolig en dag bli statsminister. Jeg ville finne ut hvem han er som politiker samtidig som jeg følger ham gjennom alle hans 54 leveår.

Forfatter Ståle Wig

Forfatter Ståle Wig har skrevet biografi om Jonas Gahr Støre.

Foto: NRK

I boka beskrives Støre som en minister som kan ta snarveien rundt et tungt byråkrati og embetsverk.

– Han har et veldig engasjement for å få ting gjort og for å få resultater. Det er en av hans store styrker, men det har en slagside. Han har tro på et opplyst mindretall som kan gå på bekostning av det store flertallet, sier Wig.

– Jeg er veldig uenig i den beskrivelsen. Skal man få ting gjort, er man som statsråd avhengig av støtte i kollegiet og i Stortinget, sier Støre om denne påstanden.

Vodka med Lavrov

En av Støres absolutt største politiske seire, delelinjeavtalen i Barentshavet mellom Norge og Russland, kom i stand nettopp slik. I Utenriksdepartementets nordområdeprosjekt satset Støre på en liten, innvidd gruppe, til tross for prosjektlederens ønske om legge det under det ordinære embetsverket.

– Prosjektet led av et demokratisk underskudd, mener Wig.

Mens ingen hadde tro på at avtalen skulle komme i havn, kan man lese i boka at Støre selv satt i en atomisbryter utenfor Murmansk og drakk vodka med den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov.

– Det sier noe om at de hadde et nært forhold. Forholdet var nok ikke avgjørende i seg selv, men det er en liten forklaring på gjennombruddet.

Tok igjen med Ingrid Espelid Hovig

Gjennombruddet for unge Støre kan også betegnes som noe utradisjonell. 14 år gammel deltok han i en talentkonkurranse i gymsalen på Ris. Med kjole og skaut imiterte han hele Norges matdronning med smørebenk og et par ski. Parodien på Ingrid Espelid Hovig ble så populær at den ble plukket opp her i NRK, og Støre fremførte den igjen på direktesendt fjernsyn. Et opptak som ikke lenger er mulig å finne i arkivene.

– Dette ble Jonas' revansj over de tøffe gutta. Selv om han hadde tøffe perioder i ungdomsårene fant han seg etter hvert bedre og bedre til rette, ikke minst på Berg videregående skole hvor han både ble revyleder og russeformann.

Hege Duckert, kulturredaktør i NRK, var to år yngre enn Støre og sier det i boka slik om hans popularitet:

– Det tok fem minutter i skolegården før jeg visste hvem Jonas Gahr Støre var.

AKTUELT NÅ