Hopp til innhold

– De har sett nære slektninger bli skutt

Mange av de mindreårige asylsøkerne kommer med store traumer i bagasjen. De unge flyktningene må integreres så raskt som mulig, mener helsedirektør Bjørn Guldvog, som frykter radikalisering og kriminalitet dersom dette ikke skjer.

Unge asylsøkere på Hvalsmoen
Foto: Tormod Strand / NRK

Emma Marie Lund Goodwin

Emma Marie Lund Goodwin ved Torshov transittmottak forteller at mange av asylsøkerne har opplevd forferdelige hendelser.

Foto: Per Onsheim / NRK

– De har sett nære slektninger bli skutt, venner bli skutt, tilfeldige bli skutt. De har blitt slått mye, og opplevd mye trusler, forteller barnefaglig ansvarlig ved Torshov transittmottak, Emma Marie Lund Goodwin, til NRK.

Hver uke kommer nå over 300 unge og mindreårige asylsøkere til Norge, mange traumatiserte etter en barndom i krigsherjede områder. Nesten alle er gutter og unge menn, de fleste fra Afghanistan.

– Vi ønsker å unngå at vi får store sosiale problemer, store psykososiale vanskeligheter for enkeltpersoner, men vi vil også unngå fremtidig radikalisering og vold, sier direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, til NRK.

Vil satse på integrering

Bjørn Guldvog

Direktør i Helsedirektoratet, Bjørn Guldvog, mener både myndighetene og folk flest må bidra til at mindreårige asylsøkere blir integrert i samfunnet.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Helsedirektøren mener det viktigste man kan gjøre er å få til god integrering av de nyankomne.

– Mange av de som har kommet, vil forbli i Norge. Det er nå vi har muligheter til å påvirke situasjonen ti–femten år frem i tid. Lokalbefolkningen kan bidra, om ikke annet med et smil eller et nikk, sier Guldvog.

– Disse guttene trenger først og fremst tilhørighet, og det må de få fra det norske samfunnet så fort som mulig. Hvis ikke er jeg også bekymret for at de kan henvende seg til radikale miljøer, sier Goodwin.

Asylsøkere

Hver uke kommer nå over 300 unge og mindreårige asylsøkere til Norge.

Foto: NRK

Utfordring for kommunene

Mari Trommald

Mari Trommald i Barne- ungdoms og familiedirektoratet ber det sivile samfunn trå til.

Foto: Kay Myhre

Myndighetene regner med at det i år kommer 7500 barn og ungdommer som asylsøkere til Norge, enslige eller i familier. Til neste år tror man at antallet vil dobles eller tredobles.

– Det krever enda mer samarbeid mellom barnevern, helsestasjon og andre kommunale tjenester, sier Mari Trommald, direktør i Barne- ungdoms og familiedirektoratet til NRK.

Hun mener det sivile samfunnet kan bidra sterkt til å forenkle integreringsprosessen.

– Ikke minst tror vi det er viktig å spille på frivillige organisasjoner og alt det engasjementet som folk flest nå har.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT