Hopp til innhold

Mange unge utenfor arbeidslivet: – Det var vanskelig å gå ut døra

Nesten 25.000 personer mellom 18 og 30 år banker på døra til arbeidslivet, men slipper ikke inn. Nå starter et samlet arbeidsliv en felles dugnad for å få arbeidsgiverne til å velge unge.

Ann Synøve på jobb i frisørsalongen

Ann Synøve Hillestad Bjørnstad gikk arbeidsledig i over et år før hun fikk hjelp av Nav til utdanning og fast jobb som frisør. Nå går flere store organisasjoner sammen for å få flere unge arbeidsledige ut i jobb.

Foto: Kurt Inge Dale / NRK

– Det var tungt, jeg satt mye hjemme. Det var ikke noe ålreit, sier Ann Synøve Hillestad Bjørnstad til NRK.

24-åringen fra Notodden i Telemark var 16 år da hun byttet ut skolegang med vasking av busser. En senebetennelse førte til sykmelding. Sykmelding ble til over et år arbeidsledighet.

– Når man går så lenge uten jobb gror man fast hjemme. Det var vanskelig å gå ut døra.

Oppfordrer arbeidsgivere til dugnad

Kristin Skogen Lund

– Verken samfunnet eller næringslivet har råd til at så mange står uten jobb. Denne arbeidskraften trenger vi, sier NHO-direktør Kristin Skogen Lund.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
Gerd Kristiansen

LO-leder Gerd Kristiansen mener arbeidsgivere trenger mer informasjon om hvilke støtteordninger som finnes dersom de tar inn unge arbeidsledige.

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Bjørnstad fikk hjelp fra Nav, og er etter frisørutdanningen lovet fast jobb. Ikke alle lykkes like godt.

Nye tall viser at 24.300 personer mellom 18 og 30 år står utenfor arbeidslivet, men ønsker seg jobb.

Nå oppfordrer Nav, NHO og LO og flere andre organisasjoner arbeidsgiverne til en dugnad for denne gruppen. Prosjektet heter «Gi en sjanse».

– Det er viktig å skape trygghet blant arbeidsgiverne, redusere risikoen og gi god oppfølging før og etter ansettelsen. Noe av nøkkelen er å kartlegge behovet bedriften har, og gjøre en god jobb med å matche kandidater som kan fylle behovet, sier Kristin Skogen Lund, administrerende direktør i NHO, til NRK.

LO-leder Gerd Kristiansen mener det har vært for lite oppmerksomhet rundt unge arbeidsledige.

– Ungdommer som står på utsiden skal få sjansen til å vise seg fram. Alle har noe å bidra med, sier Kristiansen til NRK.

Ann Synøve Hillestad Bjørnstad forteller om frisørjobben, og det å tidligere gå uten jobb.

Unge som ønsker å mestre livet

– Det dreier seg ofte om ungdom som har lav kompetanse og som ikke har gjennomført videregående skole. Mange har helseproblemer og aldri vært inne i arbeidslivet, sier Kjell Hugvik, fungerende tjenestedirektør i Nav.

Samtidig framholder han at arbeidsgivere ofte får mye igjen hvis de først slipper dem til.

– Dette er unge som ønsker å mestre livet sitt. Ved å gi dem en mulighet ser vi ofte at de blir meget gode og lojale arbeidstakere.

Frynsegoder til arbeidsgiverne

Kjell Hugvik

Kjell Hugvik i Nav sier mange arbeidsgivere er redde for å ansette unge som mangler kompetanse. – Ved å sette inn tiltak, og ha forsvarlig arbeidstrening, ser vi at mange unge lykkes, sier han.

Nav tilbyr frynsegoder til dem som ansetter arbeidsledige (se faktaboks).

– Mange arbeidsgivere er redde for å ansette personer som har helseproblemer eller mangler kompetanse. Men hvis de føler trygghet om at Nav er med, og at vi har gode tiltak, ser vi at arbeidsgivere vil bidra til at unge får jobb, sier Hugvik.

LO mener mange ikke kjenner til støtteordningene.

– Jeg tror arbeidsgivere mangler kunnskap om oppfølgingen man kan få hvis man tar inn folk som kanskje ikke fungerer 100 prosent i jobb. Vi må gjøre en innsats slik at alle bidrar til at samfunnshjulene går rundt, sier Kristiansen.

AKTUELT NÅ