Hopp til innhold

– En del regelverk går for langt

Arbeidsgiveren må kunne dokumentere at sex mellom to medarbeidere påvirker jobbutførelsen, sier arbeidsrettsadvokat.

Fotografert av Foto Schrøder | Bygdøy Allé

SKEPTISK TIL INTERNE REGELVERK: Arbeidsrettsadvokat Kari Bergeius Andersen mener mange arbeidsgivere går for langt i hva de mener de kan regulere av ansattes private forhold.

Foto: Foto Schrøder / JCP

Hun kaller praksisen en del firmaer har rundt sex og parforhold på jobben ligger i en juridisk gråsone.

– Det litt vanskelige med disse sakene er at arbeidsgiver bare kan legge begrensninger i arbeidstakeres privatliv når dette privatlivet de facto påvirker situasjonen på jobben.

– Dette er typisk ved kjæresteforhold mellom leder og medarbeider og kanskje ved kjæresteforhold mellom sideordnede i samme avdeling, men ikke nødvendigvis, sier arbeidsrettsadvokat Kari Bergeius Andersen i advokatfirmaet Storeng, Beck og Due Lund.

– Mindre juridisk virkning

– Slike retningslinjer har derfor først og fremst pedagogisk virkning, og mindre juridisk. Det er vanskelig å gi arbeidstaker oppsigelse med gyldig grunn fordi han får en kjæreste på jobben, men man kommer langt med å snakke med folk og finne praktiske løsninger, sier Andersen.

Hun sier dette er en kjent problemstilling.

– Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg jevnlig har saker hvor kjæresteforhold på arbeidsplassen er grunnlaget for konflikten, men vi løser det heldigvis før vi kommer til domstolene.

– Regelverkene går for langt

Andersen mener en del regelverk går for langt, og forteller om et par som kom til henne for noen år siden.

– Der hadde virksomheten regler om at det ikke var lov med forhold på jobben, og de to personene hadde et forhold. Det var en sjef og en underordnet i samme avdeling. Underordnede ble bedt om å flytte til annet sted i virksomheten. De kom til meg sammen, og mente at deres forhold ikke påvirket jobbsituasjonen. Dette endte med at den underordnede tok sluttpakke.

Så hva kan arbeidsgiver gjøre om de oppdager at en sjef og en underordnet har hatt sex etter julebordet?

– Det å ha hatt sex etter julebordet – hvis det ikke plager noen andre – er ikke oppsigelsesgrunn.

– Dersom det dreier seg om en leder og en direkte underordnet som har tilfeldig sex, kan man som arbeidsgiver tenke at det ikke passer med rollen som leder. Da har den sjefen gjort noe dumt. Etter mitt skjønn vil en domstol si at det gir grunnlag for en advarsel. Jeg har problemer med å se at det gir grunnlag for degradering eller oppsigelse. sier Andersen.

AKTUELT NÅ