Hopp til innhold

– Én finger er nok til tre år i fengsel

Å ta seg til rette med en som ligger og sover på nachspiel kan straffes med tre års fengsel. – Jeg tror ikke dette er veldig godt kjent hos unge voksne i Norge i dag, sier Kari-Janne Lid i Oslopolitiet.

Voldtekt angst

FESTVOLDTEKTENE ØKER: 40 prosent av alle anmeldte voldtekter er festrelaterte voldtekter.

Foto: Flickr / ashley rose (CC BY-NC-ND 2.0)

– Hvis du våkner opp med noen inni deg, er det en voldtekt, uavhengig om det er med penis eller en finger, sier Kari-Janne Lid, leder for avsnittet seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt.

Voldtekt - andel under 18 år

NRK.no skriver i dag om 32 år gamle «Lina» som i 2011 ble utsatt for en sovevoldtekt i trygge omgivelser i bopelen til en kamerat. En mann (55) som bodde i nabohuset ble dømt til fire års fengsel for voldtekten. «Lina» har hverdagslige utfordringer etter voldtekten, er ute av jobb og gikk i en periode til psykolog.

40 prosent av alle anmeldte voldtekter er festrelaterte voldtekter, voldtekter som ofte begås av unge mennesker i forbindelse med uteliv, fest eller nachspiel hos noen av partene, eller en tredjepart.

Lid, som har jobbet med seksualforbrtytelser i en årrekke, mener det er viktig å få kommunisert ut til unge voksne at straffenivået på voldtekter har økt betydelig og er tidoblet for sovevoldtekter i løpet av de siste ti årene.

– Det er et viktig budskap å gå ut med at samfunnet ser svært alvorlig på slike typer krenkelser og at strafferammene har blitt veldig høye, sier Kari-Janne Lid.

– Sliter med å gi et tydelig nei

Kari-Janne Lid

Kari-Janne Lid, leder for avsnittet for seksualforbrytelser ved Oslo politidistrikt.

Foto: Kirsti Haga Honningsøy / NRK

Det som ofte karakteriserer festvoldtektene er at både offer og gjerningsmann er ungdom og unge voksne, og at de er ruspåvirket.

Menns holdninger til voldtekt

I rapporten «Voldtekt i den globale byen» beskrives det en økt seksualisert atferd blant unge voksne.

– Vi ser at det er en del gråsoner der det begås seksuelt krenkende handlinger og atferd og at det er svært vanskelig i ungdomskulturene å si nei og være tydelige på å si nei. Det er viktig med oppdragelse av unge menn, knyttet til at nei er nei og stopp er stopp, sier Lid.

– Hva er vårt ansvar som enkeltpersoner og samfunn?

– Jeg tror at det å begynne å snakke med barn om respekt for grenser. Det å sette kommunikasjon og grensesetting på dagsorden i skoleverket tror jeg er viktig. Jeg ønsker meg et fag i skolen der man snakker om kommunikasjon og grensesetting, sier Lid.

Festvoldtekter har høy henleggelsesprosent

Politiet sier de møter store utfordringer når de skal etterforske en anmeldelse på festvoldtekt.

– Det er utfordrende med tanke på bevissituasjonen. Det er ofte bare to personer og enighet om at det har vært en seksuell relasjon, men man klarer ikke bevise at det er begått et overgrep med vold og trusler, sier Lid.

Voldtekt er når man skaffer seg seksuell omgang med trusler og vold, eller med en som er bevisstløs eller ikke er i stand til å motsette seg handlingen.

– Det er viktig at både den som begår voldtekten er klar over hva personen gjør, men også den som har blitt utsatt for, at de har blitt utsatt for en straffbar handling. Og da er det viktig å anmelde.

60 prosents nedgang i antall overfallsvoldtekter

De siste to årene har det vært en 60 prosent reduksjon i antall anmeldte overfallsvoldtekter.

– Det er viktig å understreke at en overfallsvoldtekt er en for mye, men det har vært en betydelig reduksjon, sier Lid.

I 2012 ble det anmeldt over 50 overfallsvoldtekter, halvparten av anmeldelsene var forsøk. Hittil i år har det vært en nedgang på nesten 60 prosent med 16 anmeldte overfallsvoldtekter, og noen av dem var forsøk.

– Det er vanskelig å si om det er en reell nedgang eller om det er færre som velger å anmelde til politiet. Vi ser fra tidligere at de voldtektene det er minst mørketall på er de klassiske overfallsvoldtektene. Om nedgangen er reell, har vi ingen opplysninger om, sier Lid.

– Det er et viktig budskap å gå ut med at samfunnet ser svært alvorlig på slike typer krenkelser og at strafferammene har blitt veldig høye, sier Kari-Janne Lid.

AKTUELT NÅ