Hopp til innhold

– Bedring etter at barna ble tatt ut av hjemmet

Bistandsadvokat Gunhild Lærum sier de tre guttene som skal ha blitt grovt misbrukt av foreldrene i en årrekke, er sterkt traumatiserte. Samtidig mener hun å se små tegn til bedring før saken nå skal behandles i lagmannsretten.

Rettstegning Øvre Romerike

Ekteparet ble i Øvre Romerike tingrett dømt til 17 års fengsel. Mandag starter ankebehandlingen i Eidsivating lagmannsrett.

Foto: NRK

Gunhild Lærum

Bistandsadvokat Gunhild Lærum forteller at de yngste barna er i stand til å gå på skolen.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Mandag starter ankebehandlingen av det påtalemyndigheten i Øvre Romerike tingrett i mai i fjor omtalte som «den verste seksuallovbruddssak som har blitt behandlet ved en norsk domstol».

Dommeren sa seg enig i denne beskrivelsen. Foreldreparet fra Romerike ble dermed dømt til 17 års fengsel for vold og gjentatte grove seksuelle ovegrep – deriblant voldtekt – av tre barn.

Tingretten fant det bevist at overgrepene mot den eldste sønnen startet da han var rundt seks år gammel, og varte i flere år. Den eldste sønnen nærmer seg i dag myndig alder.

Paret har i tillegg to sønner i fellesskap. Tingretten fant det også bevist at disse guttene har blitt utsatt for et betydelig omfang seksuelle overgrep. Tingretten mener det er bevist at overgrepene begynte da guttene var ett og to år gamle, fram til saken ble anmeldt politiet i 2011. Guttene er i dag fortsatt under 10 år gamle.

– Klarer seg på skolen

Bistandsadvokat Gunhild Lærum sier til NRK.no at de to yngste guttene nå bor i hvert sitt fosterhjem. Begge guttene får også spesialpedagogiske hjelp, i form av samtaler med psykiatere fra Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP).

– Med hjelp klarer de seg på et vis på skolen, der de følges av assistenter, sier Lærum.

Den eldste gutten, som altså er halvbroren til de yngre guttene, bor på en institusjon. Han har også kontakt med det tidligere fosterhjemmet sitt, i tillegg til at han går til samtaler med en psykolog.

– Alle er sterkt preget av det har vært gjennom og fortalt om. De er sterkt traumatiserte, etter en oppvekst preget av flere typer mishandling, sier Lærum.

Skjermes

Samtidig vil ikke bistandsadvokaten svartmale situasjonen for de tre guttene.

– Det har hele tiden vært bedring når det gjelder deres atferd etter at de ble tatt ut av hjemmet. Samtidig er det fortsatt mange ting de sliter med, sier Lærum.

Ingen av de tre guttene vil være til stede i lagmannsretten. Lærum forteller at den eldste gutten er klar over at saken nå skal opp til ny behandling.

– Det er noe han har vært godt forberedt på. De yngste har blitt skjermet, sier Lærum.

Strengere enn Alvdal

Straffen på 17 års fengsel er den strengeste ordinære fengselsstraffen idømt for overgrep i Norge. Retten fant det særlig skjerpende at brødrene også ble tvunget til å begå overgrep mot hverandre.

De hovedtiltalte i Alvdal-saken ble til sammenligning dømt til 15 års fengsel i Høyesterett i 2011.

De tre barna skal uavhengig av hverandre ha begynt å fortelle om overgrepene da de ble plassert i fosterhjem. Bakgrunnen for omplasseringen var bekymringsmeldinger om barnas omsorg og hygiene.

I tingretten kom det fram at det ikke finnes noen tekniske bevis i saken, til tross for undersøkelser. Det finnes heller ikke vitner utenfra som skal ha sett overgrepene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Gunhild Lærum

Statsadvokat Peter Andre Johansen sier påtalemyndigheten ser alvorlig på saken. Til venstre bistandsadvokat Gunhild Lærum under behandlingen i tingretten.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

20 timer dommeravhør

De viktigste bevisene påtalemyndigheten har er over 20 timer med dommeravhør av barna som ble spilt av i tingretten. Disse vil også bli spilt av lagmannsretten, og ifølge Lærum er det satt av enda mer tid til dette under ankebehandlingen.

Den største forskjellen når det gjelder behandlingen av saken i lagmannsretten, er at den gjennomføres med en jury bestående av 10 lekdommere. Disse kommer i tillegg til fagdommerne.

– Det er i all hovedsak den samme bevisførselen som i tingretten. Når det gjelder vitner, er det stort sette de samme, med noen nyanser, sier statsadvokat Peter Andre Johansen til NRK.

På spørsmål om hvor alvorlig påtalemyndigheten ser på saken, svarer Johansen slik.

– Tiltalen gir og straffepåstanden gir et bilde av det. Det er en veldig alvorlig sak.

– Kun det barna har fortalt

Forsvarer Unni Fries, som representerer den overgrepstiltalte mannen i starten av 30-årene, sier saken i grove trekk vil bli belyst på samme måte som i tingretten.

– Det er gjort noen nye avhør, og det har kommet noen nye dokumenter fra barnevernstjenesten. Ut over det er det i hovedsak det samme bevisbildet, sier Fries.

Forsvareren opplyser også at det vil bli kalt inn «et par ekstra vitner», men holder foreløpig kortene tett til brystet når det gjelder hvem dette er.

Ekteparet har siden dommen falt i mai sittet varetektsfengslet i hvert sitt fengsel. De har hele tiden nektet for å ha forgrepet seg mot barna, og forsvarerne ba i Øvre Romerike tingrett om full frifinnelse.

Fries peker særlig på at det ikke finnes noen tekniske bevis i saken.

– De avviser at de har gjort det tiltalen beskriver. Dette er fortsatt en sak som kun baserer seg på det barna har forklart, sier Fries.

Det er satt av 14 rettsdager til behandlingen av saken i Eidsivating lagmannsrett i Hamar. Siste rettsdag er tirsdag 28. januar.

Forsvarere

Siri Langseth (t.v.) og Unni Fries (t.h.) forsvarer henholdsvis den tiltalte moren og den tiltalte faren. I Øvre Romerike tingrett la de ned påstand om at ekteparet måtte frifinnes.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

AKTUELT NÅ