Hopp til innhold

– En uvirkelig situasjon

Oslo politiforening har opplevd stor pågang fra medlemmene etter at en høytstående politileder ble siktet for grov korrupsjon.

Oslo politiforening har opplevd stor pågang fra medlemmene etter at en høytstående politileder ble siktet for grov korrupsjon.

VIDEO: Kristin Aga leder Oslo politiforening, der medlemmene er rystet etter siktelsen mot den erfarne politimannen.

Politimannen, som har vært sentral i bekjempelsen av organisert kriminalitet i en årrekke, skal ha blitt navngitt av en av de seks siktede i en stor narkotikasak der det ble beslaglagt over 80 kilo hasj i desember i fjor.

Han ble pågrepet på vei til jobb mandag morgen i garasjen ved politihuset på Grønland, og varetektsfengslet i fire uker etter et lukket rettsmøte tirsdag.

Les: Korrupsjonssiktet polititopp navngitt i avhør i narkotikasak

Det har i dag vært sterke reaksjoner innad i politiet etter at siktelsen ble kjent. Kristin Aga, som leder Oslo politiforening, forteller at de har fått en rekke tilbakemeldinger.

– Oslo politiforening har veldig mange medlemmer, nesten 2700, og det har vært en spesiell stemning på politihuset i dag. Det er en følelse av uvirkelighet, og det har vært massive tilbakemeldinger om en svært dyktig og erfaren kollega, sier Aga til NRK.

Les: Polititopp i Oslo siktet for grov korrupsjon
Les: Korrupsjonssaken: - Tror ikke flere i politiet er involvert

Refser mediedekningen

Politihuset i Oslo

Politimannen ble pågrepet på vei til jobb på politihuset i Oslo.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Politimannen sitter fortsatt varetektsfengslet i full isolasjon, og er foreløpig ikke konfrontert med anklagene mot ham. Han nekter straffskyld.

Aga sier at fagforeningen vil avvente etterforskningen.

– Jeg har ikke vært borti dette tidligere, men nå er det en etterforskning som skal komme frem til om det har skjedd noe straffbart eller ikke. Som fagforening har vi en viktig rolle nå, og det er å ivareta medlemmene våre. Det er bestandig vårt fokus, sier hun.

Aga er lite fornøyd med at flere medier har valgt å identifisere politimannen.

– Det er klart at vi ikke er særlig glade for mediedekningen som har vært i det siste, der man raskt går ut med et bilde og et navn. Jeg har lyst til å påpeke at man bestandig er uskyldig inntil det motsatte er bevist. Det må også gjelde for polititjenestemenn og –kvinner som havner i en situasjon som den vi nå står i, sier Aga.

– Jeg vil poengtere at polititjenestemenn og –kvinner har krav på samme form for rettssikkerhet som resten av Norges befolkning. Der har vi en viktig rolle i å være med på å påvirke og sørge for at det blir ivaretatt på en god måte, sier Aga.

Forsvarer Jens-Ove Hagen om politimannen som er siktet for korrupsjon.

VIDEO: Forsvarer Jens-Ove Hagen forteller at politimannen har latt seg avhøre uten bistand.

– Saken er unik

Petter Gottschalk

Petter Gottschalk.

Foto: NRK

Professor Petter Gottschalk ved avdelingen for organisasjon og ledelse på BI sa til NRK tidligere i dag at det er svært uvanlig at en norsk politimann siktes for grov korrupsjon.

– I Norge er denne saken unik. I de ti årene Spesialenheten for politisaker har eksistert har det vært en rekke saker hvor også politifolk har blitt siktet for kriminalitet, men veldig sjeldent korrupsjon. Det er stort sett andre ting, som misbruk av stilling, sier Gottschalk.

Gottschalk har forsket på kriminalpoliti, kriminelle organisasjoner og økonomisk kriminalitet, og jobber med politiet.

Han mener det er sjeldent at norske politifolk lar seg lokke av en ren økonomisk gevinst, ettersom de allerede har en anstendig inntekt.

– I Norge er ikke hovedmotivet, heller ikke blant de få som blir tatt for korrupsjon, at de fikk en enorm økonomisk gevinst, men heller at de rotet seg inn i en situasjon hvor de lekket opplysninger og fikk noe til gjengjeld. Så dette er veldig uvanlig, sier Gottschalk.

Gottschalk mener lekkasjer og gjenytelser heller kan skyldes trusler eller andre virkemidler fremfor rene bestikkelser.

Hør hele intervjuet med Petter Gottschalk:

AKTUELT NÅ