Hopp til innhold

– Etterforskning er politiets stebarn

– Et politi uten skikkelig etterforskingskapasitet og kompetanse, er et amputert politi, mener stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H).

Væpnet politi på Kjevik

Langt flere norske politifolk vil jobbe i operativ tjeneste enn i etterforsking. NRK har satt fokus på at mangelen på kvalifiserte etterforskere og stor utskifting går på rettssikkerheten løs.

Foto: Schrøder, Tor Erik / NTB scanpix

NRK har denne helgen satt søkelys på at etterforskning har så lav status i politiet, at det går på rettssikkerheten løs.

Justisminister Anders Anundsen

Justisminister Anders Anundsen blir spurt om hvordan han konkret vil styrke politiets etterforsking.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Leder for justiskomiteen Hadia Tajik (Ap) vil ha justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) på banen.

Også stortingsrepresentant Hårek Elvenes (H) vil ha fokus på problemet og krevde denne uken et svar fra justisministeren om hvordan han vil styrke politiets etterforsking.

Er du fornøyd med tilbakemeldingen fra justisministeren?

– Dersom jeg kjenner justisministeren rett, så vil han ta fatt i dette problemet, men det er også er et problem denne regjeringen har arvet fra den siste regjeringen.

Men synes du at det er godt nok at arbeidsgruppen som skal konkretisere tiltakene for å heve etterforskningen i politiet er forsinket med et halvt år på grunn av sykdom?

Hårek Elvenes

Stortingsrepresentant Hårek Elvenes mener politiet er amputert uten skikkelig etterforskingskapasitet.

Foto: Høyre

– Nei, det synes jeg er for dårlig fremdrift. Problemet er for alvorlig til at det skal ligge på vent på grunn av et sykdomsforfall. Jeg går ut ifra at det er flere personer som kan gå inn i en sånn gruppe for at arbeidet kan komme i gang. Det er for saktearbeidende, for å si det sånn, sier Elvenes.

– Et amputert politi

Synes du at det tyder på at det tas på alvor dette temaet?

– Det kan tyde på at man ikke har den oppmerksomheten rundt dette som man egentlig burde ha. Man må finne ut av hva årsaken er, for etterforskingskapasiteten og situasjonen i politiet er ikke tilfredsstillende.

Elvenes mener at etterforskningsfaget er blitt et stebarn i politiet.

– Et politi uten skikkelig etterforskingskapasitet og kompetanse, vil være et amputert og nærmest et halvt politi. Det er for mange indikasjoner som tyder på at dette ikke er bra nok. Da må man jobbe raskt og effektivt for å komme ut av situasjonen, sier stortingsrepresentanten.

Han er imidlertid ikke enig i at den langsomme tilnærmingen til en styrking av etterforskingsfaget betyr at regjeringens satsing på politiet er tomme ord.

Flere stillinger

– Det er en kraftig satsing på politiet når man i statsbudsjettet øker med 350 nye politistillinger, bevilger penger til 50 nye politijurister, som jobber nettopp med etterforsking og påtalearbeid, og 12 nye statsadvokater, sier Elvenes.

Er det riktig prioritering å styrke politiet med flere stillinger, når det viser seg at man nesten ikke får kvalifiserte personer til de etterforskingsstillingene man allerede har, og folk flykter ut av etterforskingsstillingene?

– Hvorfor man ikke får politibetjenter med lenger erfaring som ønsker å gå inn i etterforskingsstillingen og bli der, må man se nærmere på. Det kan ha med lønn å gjøre, og det kan også oppfattes som et blindspor rent karrieremessig å jobbe innen etterforsking dersom man ser at kollegaer som har jobbet innenfor operativ polititjeneste gjør avansement, og så blir man selv stående på stedet hvil.

Men er det riktig prioritering å satse på flere stillinger i stedet for å få folk med den nødvendige kompetansen, og få dem til å bli?

– Det er begrenset hva denne regjeringen har hatt muligheten til å ta fatt i på så kort tid, vi har kun vært ett år i regjeringskontorene. Men personlig har jeg nå stilt spørsmålet fordi jeg har observert dette som et problem og da forventer jeg at man tar fatt i det for å komme ut av situasjonen, sier Elvenes.

AKTUELT NÅ