Hopp til innhold

– OBS-listen er oppskrytt og overvurdert

Special Olympics Norge har ingen tro på at det får konsekvenser å komme på Innsamlingskontrollens verstingliste. Samtidig truer de med rettslige skritt for å bli fjernet fra listen.

Prinsesse Märtha Louise og Geir Smeby

Prinsesse Märtha Louise er ambassadør for Special Olympics Norge der Geir Smeby er leder.

Foto: Kristiansen, Lars Harald J., Lars Harald J. Kristiansen / SCANPIX

– Nei, overhodet ikke. OBS-listen til Innsamlingskontrollen er så oppskrytt og overvurdert.

Direktør Geir Smeby i Special Olympics Norge (SON) har akkurat fått spørsmålet om han frykter konsekvensene av at SON blir plassert på Innsamlingskontrollens verstingliste.

I neste øyeblikk sier han at de allerede har varslet at de vurderer å gå til rettslige skritt dersom de blir plassert på OBS-listen.

Skriver juridisk betenkning

– Det er mer prinsippet i dette. Man skal ikke kunne gå rundt og forfekte et mandat man ikke har. Man skal heller ikke kunne gå og late som man er et myndighetsorgan når man er privat stiftelse. Man skal forholde seg til de lover og regler som gjelder. Det må vi som organisasjon og enkeltmennesker, og da må Innsamlingskontrollen gjøre det samme, sier Smeby.

Han er klar på at han mener Innsamlingskontrollen går langt utenfor mandatet sitt når de i det hele tatt har begynt å produsere OBS-listen sin.

Smeby sier også at SON har hatt et uformelt møte med deler av Kulturkomiteen på Stortinget i håp om å få gjort noe med Innsamlingskontrollens verstingliste.

– Vi lager også en juridisk betenkning i forhold til jussen i problematikken og hvordan den lille administrasjonen i Innsamlingskontrollen opererer langt utenfor både mandat og juridiske muligheter. Vi kommer ikke til å bare sitte og se på at man kommer på en slik liste på det grunnlaget vi gjør, sier Smeby.

Han sier SON ikke ville hatt mulighet til å få tak i pengene som samles inn uten gjennom å bruke Bistandshuset AS. Selskapet tar 75 prosent av hver innsamlede krone i honorar. De resterende 25 prosentene går til organisasjonen som står bak formålet det samles inn til.

Fornøyd med 25 prosent

Det er begrunnelsen for at Innsamlingskontrollen har plassert SON på OBS-listen sin.

– Er du fornøyd med at kun 25 prosent av de innsamlede midlene kommer til SON?

Ja, vet du at det er vi. Når man ikke har noen annen inntekt av aktivitet er vi fornøyd med de mellom to og tre millionene som kommer hvert år. Alternativet er at det ikke er aktivitet, og da har vi ikke en organisasjon, og da blir det heller ingen aktivitet for mennesker med funksjonshemning på det området der vi opererer. Når vi ser hva midlene vi samler inn gjør av forskjell for en svak gruppe mennesker som ikke har noe annet alternativ, så ja, da er vi virkelig glade for det, sier Smeby og avslutter:

– Så får folk løfte pekefingeren hvis de ønsker det, men vi som jobber tett på dette ser hvilken forskjell det gjør når man ikke har noe annet.

SON eier 40 prosent av aksjene i Bistandshuset AS.

AKTUELT NÅ