Hopp til innhold

– Gjengene frykter andre kriminelle mer enn politiet

Hittil i år har politiet beslaglagt dobbelt så mange våpen fra organiserte kriminelle som i fjor. Elyas Mohammed tror de kriminelle miljøene er blitt mer opptatt av å vise fram våpnene sine.

Elyas Mohammed

– SYNLIGHET ER BLITT VIKTIG: Ifølge ungdomsarbeider, og tidligere Young Guns-medlem, Elyas Mohammed, er organiserte kriminelle mer redde for kriminelle fiender enn politiet.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Det er ikke veldig vanskelig å få tak i våpen. I prinsippet har det aldri vært det, sier Elyas Mohammed til NRK.

På slutten av 80-tallet gikk han selv rundt med våpen, og opplevde grov vold sammen med kompisene i den kriminelle gjengen Young Guns. Da han brøt ut etter et par år, begynte han å arbeide for å få ungdom ut av vold og kriminalitet.

Gjennom jobben som ungdomsarbeider kjenner han fortsatt godt til hva som rører seg i de kriminelle gjengene.

Håndvåpen og automatvåpen

Maskinpistol

I et av politiets 38 våpenbeslag i år fant de denne maskinpistolen.

Foto: Politiet

– I miljøene er det alltid en som kjenner en som kan skaffe våpen. Ellers kan man skaffe det på Plata og andre faste steder i Oslo sentrum, sier han.

Han forteller at det i utgangspuntet er flest håndvåpen i omløp, men at det også er mulig å kjøpe automatvåpen.

– Men automatvåpen selges i mindre skala. Det har litt mer prisen å gjøre, sier Mohammed.

– Må ordne sine egne problemer sjøl

Hittil i år har politiet beslaglagt 35 skytevåpen og gjort tre beslag av eksplosiver i Oslo i forbindelse med organiserte kriminelle miljøer.

Det er nesten dobbelt så mange beslag som året før. Hovedandelen av våpnene finner politiet i gjengmiljøer.

På tross av at politiet har økt sine våpenbeslag, tror ikke Mohammed at det er flere våpen i omløp enn før, men at våpnene nå er blitt mer synlige.

– Det har vært en utvikling i gjengmiljøene der de stiller sterkere krav til at medlemmene er mer frampå, og ordner opp i sine egne ting sjøl. Dette forårsaker at de føler at de må ty til våpen, forklarer ungdomsarbeideren.

Han sier det ofte er unge folk mellom 18 år og i tidlig 20-åra som kjøper disse våpnene, ofte på vegne av andre, tyngre kriminelle som blant andre gjengmedlemmer.

– Andre kriminelle en større trussel enn politiet

Siden 2012 har Oslo-politiets gruppe som spesialiserer seg på organisert kriminalitet arbeidet målrettet med å få oversikt over det ulovlige våpenmarkedet. Målet har vært å gripe inn og beslaglegge de ulovlige våpnene før de blir brukt til kriminelle handlinger.

– Gjengmedlemmene er egentlig ikke så veldig redde for politiets aksjon. De er mer opptatt av de truslene de får rettet mot seg, og derfor har de også behov for å forsvare seg.

– De er klar over at de har våpen ulovlig, og at politiet kan ta våpnene og straffeforfølge dem på grunn av det, men dette veier ikke nok mot de truslene de får rettet mot seg.

– Så truslene fra andre fiender er større enn politiet?

– Ja.

AKTUELT NÅ