Hopp til innhold

Polsk gjestearbeider: – Vi er bare et tall for dere

VESTERÅLEN/OSLO (NRK): Polske Mateuz Jan Grobelny er lei av at landsmenn får for lav lønn. Nå vil fagforeninga kreve minstelønn for alle utenlandske arbeidere i fiskeindustrien. Bedriftene kaller det tvangsorganisering.

Mateuz Jan Grobelny

- Folk i Norge og arbeidet er bra. Noen av bemanningsbyråene er det ikke, sier Mateuz Jan Grobelny.

Foto: Christine Svendsen / NRK

NRK kunne mandag avsløre, blant annet gjennom skjulte opptak, at norske vikarbyråer forsøker å få sesongarbeider til å jobbe mer og for lavere lønn enn de skal.

Polakken Mateuz Jan Grobelny kjenner rumenerne som jobbet i vikarbyrået. Han vet godt at mange gjesterarbeidere får mindre lønn enn de skal.

– Mange bryr seg ikke om folkene som drar hit. De er tusenvis av kilometer hjemmefra og skal bare jobbe i tre eller fire måneder. Likevel blir de forsøkt lurt, sier Grobelny, som tror arbeidsgivere forsøker å tjene så mye penger som mulig.

– Det dreier seg bare om penger. Vi er bare et tall for dem, sier Grobelny.

Mateuz Jan Grobelny

Mateuz Jan Grobelny sier en tidligere arbeidsgiver forsøkte å nekte ham feriepenger og overtid. Grobelny visste hvilke rettigheter han hadde og satt foten ned.

Foto: Christine Svendsen / NRK

Krever allmenngjøring i vår

I dag er lønna i fiskeindustrien overlatt til partene selv. Så lenge en bedrift ikke har en tariffavtale, betyr det at lønna kan være hva som helst. Arbeidstilsynet kan derfor ikke gi en smekk på fingrene til bedriftsledere som lønner lavt.

I år kommer Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN) til å kreve en såkalt allmenngjøring av tariffavtalen i fiskeindustrien. Det blir opptil den regjeringsutnevnte Tariffnemnda å vurdere kravet.

Får NNN kravet gjennom, betyr det at alle arbeidere skal få en minstelønn, uansett om de er organisert eller ikke. Det gir også Arbeidstilsynet mulighet til å kontrollere at lønna til arbeiderne er rett.

– Tvangsorganisering

I fjor høst sendte Norske Sjømatbedrifters Landsforening et brev til arbeidsministeren, der de advarte mot en allmenngjøring.

Svein Reppe

Svein Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening mener det er for lett å få allmenngjort tariffavtaler i Norge.

Foto: Norske Sjømatbedrifters Landsforening

– En allmenngjøring er langt på vei en tvangsorganisering, skrev leder Svein Reppe. Han mener dagens regelverk beskytter utlendinger godt nok mot sosial dumping.

– Vi har et sett av regler og lover, så vi må bare følge de vi har, utdyper Reppe til NRK.

– Fagforeninga vil alltid mene at vi skal ha flere regler. Men følger vi og håndhever dem vi har, så er det bra nok.

For at en tariffavtale skal gjelde for alle arbeidstakere i et område, må det bevises at utlendinger har dårligere lønns- og arbeidsvilkår enn norske arbeidstakere.

Norske Sjømatbedrifters Landsforening mener det skal for lite til for å få en allmenngjøring, og har bedt Arbeidsministeren skjerpe kravene.

– Eneste fornuftige verktøy

Fiskeindustrien er regnet som en av verstingene når det gjelder likebehandling av norsk og utenlandsk arbeidskraft. Hans Johan Dahl i NNN mener en allmenngjøring er eneste løsningen for å få orden i industrien.

– Vi kommer til å reise krav om at fiskeindustrioverenskomsten skal allmenngjøres. Det er det eneste fornuftige verktøyet med hensyn til både arbeidstaker og arbeidsgiver.

Hans Johan Dahl

Det er opp til Tariffnemnda å avgjøre om kravet til NNN blir møtt. - Eneste fornuftige verktøy, sier forbundssekretær Hans Johan Dahl.

Foto: NRK

– Både vi og myndighetene mangler et viktig verktøy. Hadde lønna vært allmenngjort hadde det vært lettere å kontrollere, sier Dahl.


AKTUELT NÅ