Hopp til innhold

Advarer mot syntetisk dop: – Jeg gikk i psykose flere ganger

Flere av dem som har prøvd nye psykoaktive stoffer (NPS) forteller om til tider svært farlige følger.

– Jo eldre man blir jo mer tenker man på at man vil bevare kroppen sin og ikke dø, sier «Daniel» til NRK. Han har prøvd syntetisk dop og likte ikke rusen.

– Jo eldre man blir jo mer tenker man på at man vil bevare kroppen sin og ikke dø, sier «Daniel» til NRK. Han har prøvd syntetisk dop og likte ikke rusen.

– Jeg har flere kamerater som har fått psykiske problemer. Det er veldig mye depresjoner og slikt. Det som er det farligste her er at det aldri har blitt kartlagt hva dette egentlig inneholder. Det er den skumle utviklingen, og det blir flere og flere aktører på banen.

Av alle steder var det på en avrusningsklinikk at Kjetil Thomassen (29) ble introdusert for syntetisk narkotika for første gang. Under et besøk hos en kompis dukket plutselig dette, for ham da ukjente, stoffet på bordet.

– Det var utbredt på avrusningsklinikker. Det var populært fordi det ikke kan spores i urin gjennom vanlige tester, og flere fikk det inn gjennom post, forteller han til NRK.

Et nytt omfattende forskningsprosjekt fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) viser at tross for at bruken av nye psykoaktive stoffer (NPS), kjent som syntetisk dop, er lav i Norge, har flere titalls nordmenn dødd av det. Forskerne bak advarer mot stoffet og mener det viser hvor farlig det kan være.

«Berg-og-dalbane»

NRK har vært i kontakt med mennesker som har prøvd forskjellige syntetiske stoffer, og de forteller om dårlige opplevelser. Disse stoffene var ikke i nærheten av det de var vant med fra før.

En ekkel "nedstemthet" fulgte i kjølvannet av det første draget for Kjetil. Det var ikke som naturlig cannabis, men Kjetil fortsatte fordi han selv gikk på urinprøver på den tiden.

– En rusmisbruker vil alltid trakte rus, og hvis han eller hun er i en presset situasjon så vil de utvide horisonten sin for å få rus, sier han.

– Men den tiden jeg brukte det var som en berg-og-dalbane. Det er så mange forskjellige produkter innen dette, og utrolig mange leverandører som sender det ut. Du vet aldri hva du får. Og det som er skummelt er at det finnes folk som meg selv, som er dumme nok til å prøve.

Artikkelen fortsetter under bildet

Syntetisk dop2 Kripos

På bildet ser man fem kilo «vanlig» hasj og 10 gram syntetisk hasj. De to gir like mange brukerdoser.

Foto: Ida Aaberg Evensen / NRK

– Psykose

For senere gikk han også over til å prøve syntetisk syre og syntetisk amfetamin i løpet av en firemånedersperiode.

– Jeg gikk i psykose opptil flere ganger, og det gjorde flere av vennene mine også. Det var veldig ubehagelig. Det gikk jeg raskt vekk fra. Men jeg vet at det er veldig utbredt fremdeles blant mange ungdommer, sier Kjetil.

Han var heldig, sier han, for han fikk ikke de verste bivirkningene av disse stoffene. Flere av kompisene hans gikk inn i så store psykoser etter å ha brukt syntetisk cannabis at det ikke gikk an å snakke til dem.

– Jeg ble skremt, de sprang frem og tilbake og ropte ting. Det tok timer å roe dem ned, og i enkelte av tilfellene måtte vi rett og slett oppsøke lege, forteller han.

Kjetil, som nå har vært rusfri i to år, er bekymret over utviklingen og hvor lett det er å bestille disse narkotiske stoffene.

– Barn kan enkelt gå inn på internett og bestille, det er ingen som spør om alder. Det gjør det veldig farlig, og folk har død av enkelte av disse produktene før, sier han.

Undersøkelser blant brukere

Ola Røed Bilgrei 2

Ola Røed Bilgrei i SIRUS har brukt mye tid på å snakke med forskjellige brukere av NPS. Det generelle inntrykket er derfor at de fleste innad i brukermiljøet advarer mot å bruke disse stoffene.

Foto: Pedja Kalajdzic / NRK

Over flere år har forskerne ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS) gjort observasjoner på internettforum der bruk av stoffene diskuteres, og de har intervjuet en rekke mennesker som bruker eller har brukt NPS. Resultatene er publisert i en bok som har blitt utgitt som resultat av forskningsprosjektet.

– Det foregår mye utveksling av erfaringer mellom brukere, der de deler konkrete rusmiddelerfaringer, forteller Ola Røed Bilgrei, stipendiat ved SIRUS og medredaktør for den nylig utgitte boken.

I intervjuer med forskerne forteller flere av brukerne at denne informasjonen er viktig for dem, og de bidrar også selv ved å dele sine egne rusmiddelerfaringer. De opplever den som betryggende – ved å lese seg opp om de ulike rusmidlenes effekt og inntaksmetoder, opplever de selv å redusere risikoen ved å bruke dem.

– Mange tenker at dersom du erfarer et eller annet ubehagelig, så er det din egen skyld. Da har du ikke gjort hjemmeleksa di. De er opptatt av å besitte tilstrekkelig informasjon om bruk av stoffene, slik at de unngår uønskede effekter, sier Bilgrei.

– Flere og flere advarer

Over tid har forskerne på SIRUS sett at det er flere og flere som har hatt negative opplevelser med disse nye psykoaktive stoffene, og de deler sine erfaringer med andre på internett.

Det generelle inntrykket er derfor at de fleste innad i brukermiljøet advarer mot å bruke disse stoffene. Der har de i liten grad tatt over for de mer tradisjonelle stoffene som man kjenner.

– Hvis vi kan ta syntetiske cannabinoider som eksempel, sier de fleste at de har mange likheter med det de opplever når de bruker vanlig cannabis. Men det er også en distinktiv forskjell. Stoffene er mer ustabile og vanskeligere å dosere, de har også en annen symbolsk og kulturell fortolkning en tradisjonell cannabis, forteller Bilgrei.

Det er flere brukere som snakker om veldig ubehagelige og skremmende opplevelser med syntetiske cannabinoider. De opplever angst, fysisk ubehag, økt puls og hjerterytme, kvalme og oppkast.

– Det er en sterkere rus, de trenger mye mindre for å bli ruset, og den terskelen for at det skal bikke over til noe som er ubehagelig beskriver de også som mye mer delikat, sier Bilgrei.

– Klarte ikke å fungere

Nysgjerrighet var grunnen til at «Daniel» valgte å takke ja da han for noen år tilbake ble tilbudt det syntetiske cannabinoidet JWH-018 i sosialt lag.

– Jeg røykte det og ble veldig rusa. Det var overveldende, og det var forvirrende. Jeg kjente at det var veldig forskjellig fra naturlig cannabis. Jeg fikk ikke den gode, avslappende følelsen, og kjente meg mer rusa i hodet. Dette var i en sosial setting, og jeg følte jeg ikke klarte å fungere, sier han til NRK

Han har en del erfaring med naturlig cannabis, og etter den opplevelsen bestemte han seg for aldri å prøve syntetisk igjen.

– Det ga ikke den virkningen jeg var ute etter, hvorfor skal jeg gjøre det da? Det måtte ha vært hvis jeg var ekstremt fattig og veldig desperat etter å ruse meg. Blant de jeg kjenner er det ingen som foretrekker det fremfor naturlig cannabis. Du vet aldri hvor sterkt det er, sier han.

– Jo eldre man blir jo mer tenker man på at man vil bevare kroppen sin og ikke dø.

AKTUELT NÅ