Hopp til innhold

Avviser at hun har løyet for å få opphold

I elleve år har hun bodd i Norge. Nå frykter hun å bli fratatt statsborgerskapet fordi myndighetene mistenker at hun snakket usant da hun søkte om asyl.

Anonymisert silhuett.

NEKTER FOR JUKS: Myndighetene mener at opp mot hundre norsk-somaliere kan ha løyet om hvor de kommer fra. Denne kvinnen sier at hun stiller seg uforstående til mistanken som er rettet mot henne.

Foto: ILLUSTRASJON / NRK

– Jeg er redd. Jeg får ikke sove og klarer ikke jobbe.

Kvinnen, som ønsker å være anonym, er én av over hundre norsk-somaliere UDI mistenker har fått opphold på falske premisser. Ifølge utlendingsmyndighetene har de avdekket at flere etniske somaliere har hevdet å flykte fra borgerkrigen i Somalia, mens de egentlig kommer fra naboland som Kenya, Tanzania og Djibouti.

12. januar fikk kvinnen, som forteller at hun kom til Norge fra krigsherjede områder sør i Somalia i 2004, et brev fra politiet. Det står det at de har fattet vedtak om at hennes norske statsborgerskap kan tilbakekalles etter statsborgerlovens paragraf 26 (se faktaboks).

Vi har opplysninger som kan være av betydning for en vurdering om tilbakekall som nevnt overfor, og ønsker i den forbindelse å gi deg anledning til å uttale deg.

Utlendingsavsnittet, Oslo politidistrikt / Brev 12.01.15

Hun nekter for at hun har løyet, eller holdt tilbake viktig informasjon, da hun søkte om opphold i Norge.

– Jeg er hundre prosent sikker på at det jeg har sagt til UDI er sant.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Kvinne leser brev. Vises bare fra under brystet og ned fordi hun er anonym

INNKALT TIL SAMTALE: Kvinnen sier hun ble både overrasket og redd da hun fikk brev fra politiet om at de ønsker å snakke med henne.

– Aldri utnyttet systemet

Dersom myndighetene kan bevise det motsatte, risikerer hun å miste statsborgerskapet. Det betyr i de fleste tilfeller også utvisning fra Norge.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk papirer fra UDI om å søke statsborgerskap. Jeg fikk statsborgerskap. Jeg er ikke kriminell, jeg har aldri unyttet systemet, jeg har tatt meg utdannelse og fått jobb.

– Hva skjer om du mister statsborgerskapet?

– Da må jeg dø, da. I Somalia er det ikke noe liv, sier Oslo-kvinnen.

Ber UDI ta menneskelige hensyn

Lederen for Somalisk Nettverk, Bashe Musse, sier til NRK at han ikke kjenner til sakene UDI mener å ha avdekket.

Bashe Musse står på et fortau på Grønland. Trafikk i bakgrunnen. Han har ytterklær og lue på

TILKNYTNING: Bashe Musse håper UDI tar hensyn til at dette uansett er snakk om mennesker som har sterke bånd til Norge.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Uansett håper han at menneskelige hensyn gjør at ingen blir sendt ut – selv om myndighetenes mistanker om juks skulle vise seg å stemme.

– Dette er en trist og alvorlig sak for dem det gjelder. Jeg håper norske myndigheter løser dette så skånsomt som mulig. Jeg mener at de som har bodd lenge i Norge, og som har en sterk tilknytning til landet, bør få bli. Særlig om de har barn som er født og oppvokst her, sier han til NRK.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger