Hopp til innhold

Barnefamilien: – Spiller liten rolle om vi taper noen tusen

Familien Gudmundsen Bertelsen fra Sveio lever greit med mindre gjeldsfradrag. Samtidig synes de er frustrerende at de må ut med mer penger i «moroskatt».

Familien Gudmundsen Bertelsen

– For oss som familie er de viktigste sakene i statsbudsjettet barnehage, skole og kultur, sier Line Remøy Gudmundsen, her avbildet sammen med ektemannen Andreas Bertelsen og sønnen Andreas (2). Datteren Vilde (7) var bortreist på høstferie da bildet ble tatt.

Foto: Privat

Småbarnsfamilien Gudmundsen Bertelsen:

  • Line Remøy Gudmundsen, Anders Bertelsen, Vilde (7) og Andreas (2)
  • Gjeld: 4,1 millioner kroner
  • Inntekt brutto Line: 420.000 kroner i året
  • Inntekt brutto Anders: 636.000 kroner i året
  • Eier en enebolig i Sveio i Hordaland
  • Eier en elbil og en bensinbil
  • Ett barn i barnehage og ett i skole/Aktivitetsskole

Familien Gudmundsen Bertelsen fra Sveio kommune i Hordaland består av fire: Mor Line, far Anders, Vilde på syv år og toåringen Andreas.

Line jobber med innkjøp i et shippingfirma og sitter i kommunestyret for Arbeiderpartiet. Anders er dykker og driftsleder i et dykkefirma.

Mest relevante poster i statsbudsjettet for denne familien, ifølge sjeføkonom Terje Strøm:

Terje Strøm, sjeføkonom i Ny analyse

Terje Strøm, sjeføkonom i Ny analyse.

Foto: Studio Vest
  • Skatt på arbeid, alminnelig inntekt, ny progressiv variant: Siden skatten på arbeid endres vil det få effekt på to måter. Lavere skatt på arbeidsinntekt, men også lavere gjeldsfradrag når satsen reduseres fra 27 til 25 prosent. Anders vil få rundt 1400 kroner i skattelette, mens Line får rundt 900 kroner, men lavere gjeldsfradrag spiser opp fortjenesten.

– Jeg skulle ønske de ikke prioriterte skattelettelser. Distriktet her vi bor har litt økonomiske utfordringer, så det burde heller blitt prioritert å løse disse, sier Anders.

– Men det ser ut som de har satt av mye penger som kommunene kan få glede av. Det er kjempebra, sier Line.

  • Fradrag gjeldsrenter: Familien mister fradragsmulighet på 2.000-2.500 kroner i nytt skattesystem. Rentene på boliglånet er da beregnet å være til omlag 100-125.000 kroner i året.

– Vår familie er godt stilt, så det spiller liten rolle om vi taper 2000-2500 kroner i året. Men de som taper på denne endringen er de som ikke har det så enkelt økonomisk fra før, sier Line.

Slik påvirker statsbudsjettet barnefamilien
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK
  • Lavere bedriftsskatt: Selskapsskatten for bedriftene reduseres. Det gjør at selskapenes styrkes på bekostning av statskassa. Det vil kunne trygge arbeidsplassene i de private firmane de jobber i.

– Jeg ser de har satt av mye penger for å trygge arbeidsplasser og lærlingplasser. Det er veldig bra, sier Line.

  • Barnehage: De betaler i dag 2600 kroner i måneden for barnehageplassen til Andreas. Maksprisen for barnehageplass holdes på samme nivå som i 2015: 2655 kroner. Regjeringen setter av 400 millioner kroner til et mer fleksibelt barnehageopptak.

– Vi bruker rundt 6000 kroner på barnehage og SFO når alt av skolemelk, matpenger og slikt er inkludert. Jeg synes synd på dem som er alenemor eller alenefar til flere barn. Det er mye penger som går med, sier Line.

Familien i Sveio

Andreas (2) går i barnehage, og storesøster Vilde går på SFO. – Vi bruker rundt 6000 kroner på barnehage og SFO når alt av skolemelk, matpenger og slikt er inkludert, sier mor Line.

Foto: Privat
  • Bil: De har en bensinbil og en elbil. Regjeringen gjør ingen store endringer i bilavgiftene. Regjeringen gir ikke signaler på at det skal innføres avgifter eller fjernes goder når det gjelder elbiler.

– Vi er opptatt av bilavgifter, og vi skjønner at avdragsfriheten vi får for å kjøre elbil ikke vil vare evig. Men vi håper de drøyer så lenge som mulig med å fjerne fordelene, for de er gull verdt for vårt familiebudsjett, sier Line.

  • Moms: Økt moms tilsier trolig mellom 1000 og 1500 kroner i økte utgifter årlig som følge av økt momssats fra 8 til 10 prosent.

– De tar penger fra det som er moro. Jeg forstår ikke hvorfor de gjør det. Vi er veldig opptatt av kultur og idrett. Det er mat og familieting vi bruker penger på, sier Line.

– Nesten alt vi tjener går i fellespotten. Vi er ikke sånn at vi bruker masse penger på egne ting, sier Anders.

AKTUELT NÅ