Hopp til innhold

Ber Ap ta stilling til nikab og burka

Frp vil tvinge Ap til å svare på hva de synes om nikab og burka. Nå tar de diskusjonen om et forbud opp i Stortinget.

Muslimske kvinner med forskjellige hodeplagg

Øverst til venstre vises en hijab som dekker hår og hals, øverst til høyre viser en nikab. Nederst til venstre er en iransk tchador og nederst til høyre ser du en kvinne i burka. De to variantene hvor ansiktet dekkes, ønsker Frp nå å forby i det offentlige rom.

Foto: AFP PHOTO / Afp

Erlend Wiborg er sosialpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet

Erlend Wiborg mener Arbeiderpartiet må være tydeligere på hva de mener, og tar nå saken til Stortinget for å få et svar.

Foto: Eva Marie Bulai / NRK

– Vi håper vi nå får støtte. Argumentet som er brukt tidligere, er at et forbud mot nikab og burka er brudd på menneskerettighetene, men ifølge sommerens dom i den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD), så er det ikke det, sier Erlend Wiborg engasjert.

Han sitter for Fremskrittspartiet i Arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget, og gjør seg klar til å diskutere et forbud mot nikab og burka enda en gang. Nå håper han dommen fra i sommer gjør en forskjell for utfallet denne gangen.

Det var Den europeiske menneskerettighetsdomstolen, EMD, som i juli ga Frankrike medhold i at lovforbudet er godt innenfor Den europeiske menneskerettighetskonvensjonen.

Åpnet for å endre standpunkt

Et av hovedargumentene da Stortinget avviste forbudet i 2013, var nettopp at det mest sannsynlig ville være i strid med Den europeiske menneskerettskonvensjonen.

Etter at dommen ble klar sa arbeiderpartileder Jonas Gahr Støre at de ville se på saken på nytt om det ble fremmet lovforslag i Stortinget. Dette tolker Wiborg nå som at Arbeiderpartiet er i ferd med å endre standpunkt.

Se Erlend Wiborg (Frp) utfordre Eirik Sivertsen (Ap) i Politisk kvarter:

Politisk kvarter

– Vi mener fremdeles at folk i utgangspunktet kan få kle seg i hva de vil, sier Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson, Eirik Sivertsen.

Også i 2010 fremmet Fremskrittspartiet forslag om forbud mot heldekkende plagg som nikab og burka i det offentlige rom. Da konkluderte den daværende rødgrønne regjeringen med at et nikabforbud i Norge var uaktuelt fordi det trolig bryter med menneskerettighetene.

Eirik Sivertsen

Eirik Sivertsen i Arbeiderpartiet mener partiet ikke har endret standpunkt, men sier de vil vurdere å stemme for et forbud mot nikab og burka om argumentene er gode.

Foto: Eirik Sivertsen

Nå skal saken opp gjennom en interpellasjon til justisminister Anders Anundsen på Stortinget, og Wiborg mener mer enn noen gang at et forbud er nødvendig.

– Uavhengig av om man kaller plagget kulturelt eller religiøst er dette kvinneundertrykkende, og vi må få satt en stopper for det, sier Wiborg.

– Prisverdig av Frp å reise debatten

Nikab og burka skjuler hele ansiktet, og er noe helt annet enn hijab (skaut) som kun dekker hår og hals. Nikab er et tøystykke som brukes i tillegg til hijab for å dekke hele ansiktet med unntak av øynene. Burka er en fotsid, heldekkende kappe der øynene er skjult bak en tynn netting.

De fleste partiene på Stortinget er enige i at de ikke synes noe om bruken av nikab eller burka, men at et statlig forbud kan gjøre vondt verre.

Derfor er det ikke så sikkert at Wiborg får med seg både Arbeiderpartiet og resten av Stortinget. Sivertsen i Arbeiderpartiet mener ikke Støres utspill i sommer var et tegn på et nytt standpunkt.

– Støre sa at hvis regjeringen legger frem et lovforslag så skal vi vudere det på nytt. Hvis det kommer et godt begrunnet lovforslag vil vi deretter gå inn i de argumentene, og så vurdere dette nøye, sier Sivertsen.

Et flertall for et forbud er dermed langt fra gitt. Både Venstre, Senterpartiet og KrF holder alle på et nei til statlig forbud. For regjeringspartner Høyre er det derimot ikke gitt hvilken retning standpunktet heller mot.

– Jeg kan ikke si hva vi kommer til å stemme, vi har ikke tatt noe standpunkt. Men jeg mener det er prisverdig av Frp å ta opp diskusjonen, sier Anders B. Werp i Høyre.

Skal se på saken om argumentene er gode

Sivertsen i Ap sier til NRK at Frps argumenter foreløpig ikke har endret bildet deres, men at de er villige til å endre standpunkt.

– Vi vil gå inn i forslaget og se på argumentene, og hvis de argumentene er gode nok for å endre standpunkt, så vil vi jo endre standpunkt, sier Sivertsen.

Det store flertallet muslimske kvinner i Norge bruker verken burka eller nikab. Ingen vet hvor mange det gjelder, men det rapporteres om økende salg av plagget og forskere har observert at flere enn tidligere velger å dekke til ansiktet når de forlater hjemmet.


AKTUELT NÅ