Hopp til innhold

Ber Solberg bære homo-pin under OL

Unge Høyre vil utstyre Erna Solberg med regnbuefarger før hun reiser til Sotsji-OL. – Det vil bli møtt med skuldertrekk av russiske myndigheter, mener forsker.

Paul Joakim Sandøy

SYMBOL: – Når statsministeren til en stormakt innen vinteridrett markerer sin støtte til de undertrykte menneskene, så er det et mektig symbol, sier Paul Joakim Sandøy og viser fram pinnen han ber Erna Solberg bære på jakkeslaget under OL i Russland.

Foto: Siv Sandvik / NRK

Paul Joakim Sandøy viser stolt fram det lille regnbuefargede flagget han vil at statsministeren skal bære på jakkeslaget under vinter-OL i Russland.

– Slik kan hun markere motstand mot menneskerettighetsbruddene og støtte alle dem som opplever at deres kjærlighet forbys, sier Unge Høyre-lederen til NRK.no.

– Regjeringen må vise at de mener alvor

Russiske myndigheter er mest følsomme når det gjelder ekspressiv muntlig kritikk i offentligheten. En pin på jakkeslaget går nok fint under radaren.

Julie Wilhelmsen (Nupi)

Mens Arbeiderpartiets homonettverk ber Erna Solberg boikotte OL i Sotsji fordi homofiles rettigheter krenkes i Russland, mener Unge Høyre at boikott er en «feig løsning».

– Ikke minst fordi homobevegelsen, både i Norge og i utlandet, sier at det verste man kan gjøre er ikke å dra. Det er mange lesbiske og homofile utøvere der, og det å vise sin støtte til dem er viktig, sier Sandøy.

I tillegg til å bære en pin på jakkeslaget, krever Unge Høyre at Solberg møter både menneskerettighetsforkjempere og russiske myndigheter for å si klart fra om at Norge er bekymret for situasjonen i landet.

– Regjeringen har lovet at de skal ha en mer menneskerettighetsfokusert utenrikspolitikk, og jeg mener Sotsji-OL er en god anledning til å vise hva vi mener med det, sier Sandøy.

– Vil ikke holde seg hjemme

Statsminister Erna Solberg sier til NRK at hun er positiv til alle gode forslag, men hun vil ikke ta stilling til om hun skal gå med pin eller ikke før etter et møte med menneskerettighetsorganisasjoner i Norge og Russland.

– Der vil vi diskutere åpent og bredt hvordan vi kan fremme menneskerettighetssituasjonen i Russland overfor russiske myndigheter i Sotsji, men også etterpå, sier Solberg.

Hun sier at å holde seg hjemme ikke vil bidra til å bedre situasjonen.

– Vi oppnår mer ved å snakke sammen og å fremme våre synspunkter klart og tydelig, sier Solberg og legger til:

– Jeg er bekymret for menneskerettighetssituasjonen i Russland og forverring i vilkårene for menneskerettsorganisasjoner som arbeider i Russland. Denne bekymring omfatter også at homofiles rettigheter innskrenkes. Dette arbeider vi systematisk med overfor Russland.

Diskriminerende homolov

Det dårligste alternativet er å reise dit og ikke markere motstand, da risikerer man å bli en en av Putins propagandashow.

Bård Vegar Solhjell (SV)

I fjor sommer undertegnet Russlands president Vladimir Putin loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda».

I Russland er det nå forbudt å gi informasjon om homoseksualitet til personer under 18 år. Straffen til dem som informerer om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige er bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner.

Ifølge menneskerettighetsforkjempere betyr loven i praksis at homofile russere ikke får vise offentlig at de er glade i hverandre.

Artikkelen fortsetter under bildet:

Obama markerer homostandpunkt

«PUT (IN) THE ASS»: To aktivister i St. Petersburg markerte hva de mente om Putins homolovgivning under en demonstrasjon i fjor sommer.

Foto: PETR KOVALEV / Afp

I tillegg finnes det en rekke høyreekstreme grupper som systematisk forfølger og banker opp homofile innbyggere.

Utviklingen har ført til at flere tar til orde for boikott av idrettsarrangementet. I august meldte russiske myndigheter at de opphever loven mens lekene pågår. Det gjelder imidlertid kun for utøvere – ikke Russlands innbyggere.

Mange statsledere dropper OL

Tirsdag ble det klart at Sveriges idrettsminister Lena Adelsohn Liljeroth uteblir fra åpningen av Sotsji-OL i protest mot det hun kaller Putins «propaganda-jippo». Heller ikke den finske kultur- og idrettsministeren Paavo Arhinmaki deltar på åpningen.

Fra før av er det kjent at presidentene fra Frankrike, Tyskland og USAs dropper OL i Sotsji.

Gard Sandaker-Nielsen

BOIKOTT: Gard Realf Sandaker-Nielsen i Ap ser helst at Solberg ikke reiser til OL i Russland.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Bård Vegar Solhjell peker på regnbuepin

MARKERING: Dersom Erna Solberg reiser til Sotsji. må hun markere motstand mot homolovene i landet, krever Solhjell. Her peker SV-politikeren på sin egen homopin.

Foto: Siv Sandvik / NRK
Paul Joakim Sandøy

SYMBOL: Her er pinnen Unge Høyre ber Solberg bære under OL

Foto: Siv Sandvik / NRK

Amerikanernes Barack Obama er den statslederen som kanskje går lengst i å demonstrere sin motstand. Han sender to profilerte homofile idrettsutøvere i delegasjonen til Sotsji. Ingen fra regjeringen deltar.

I en kronikk på NRK Ytring tidligere i år tok nestlederne i Arbeiderpartiets homonettverk, Gard Realf Sandaker-Nielsen og Kristine Bergersen, til orde for at også Erna Solberg skulle bli hjemme.

– Men hvis hun likevel drar, så er det positivt om hun velger å markere at hun støtter homofile og lesbiske og de som blir kneblet. Vi ser helst at hun blir hjemme, men aktivisten Erna heier vi på, sier han til NRK.no.

SV: – Si fra eller bli hjemme

SV-politiker Bård Vegar Solhjell er ikke blant dem som mener Erna Solberg bør boikotte OL i Russland. Men dersom hun ikke bruker reisen til å markere Norges syn, bør hun heller bli hjemme, mener han.

– Det dårligste alternativet er å reise dit og ikke markere motstand, da risikerer man å bli en av Putins propagandashow.

Hvorfor er det så viktig for SV at Solberg markerer avstand fra homoloven?

– Situasjonen i Russland har gått i svært negativ retning de siste årene. De har innført en lov som forbyr det de kaller propaganda om homofilt samliv. I realiteten fratar man homofile sine menneskerettigheter. Vi må markere vår motstand.

– På hvilken måte kan Solberg markere Norges syn?

– Hun bør si klart fra til Putin hva Norge mener om de nye homolovene. Hun må gjerne markere det utad også, med en pin eller på en annen måte.

– Tror du en pin vil bidra i denne sammenhengen?

– En pin eller flagg løser ingen problemer. Men det er en et symbol som sammen med klar tale kan bety noe, sier Solhjell.

– Vil gå under radaren

Nupi-forsker Julie Wilhelmsen har ingen tro på at en regnbuefarget pin på statsministerens jakkeslag vil ha noen innvirkning på russiske myndigheter.

Julie Wilhelmsen

EKSPERT: Nupi-forsker Julie Wilhelmsen tviler på at Solberg får anledning til å møte russiske myndigheter for å diskutere menneskerettigheter under OL.

Foto: NUPI

– Det vil nok ikke gi det store utslaget. Russiske myndigheter er mest følsomme når det gjelder ekspressiv muntlig kritikk i offentligheten. Det er det de opplever som nedverdigende. En pin på jakkeslaget går nok fint under radaren, sier hun.

Wilhelmsen peker på at menneskerettighetsbruddene i Russland dreier seg om langt mer enn homofiles rettigheter. Frivillige organisasjoner knebles og mistenkeliggjøres, pressen får ikke operere fritt og domstolene brukes som et politisk verktøy.

– Den vestlige verden har vist unnfallenhet over menneskerettighetssituasjonen i Russland i mange år. I tillegg til loven som forbyr såkalt homofil propaganda, er det grove brudd som forsvinninger, drap og tortur.

Ifølge Nupi-forskeren står Norge og Vesten overfor et stort dilemma når det gjelder hvordan de skal vise sin motstand.

– På den en siden er menneskerettighetssituasjonen i Russland på et kritisk lavt punkt, og mange mener Norge har et moralsk ansvar for å reagere og si klart ifra, sier

– Men samtidig så gjør vi ikke dette for vår egen del, vi gjør det for å få en effekt. Eksplisitt kritikk i offentligheten kan skape en ond spiral, der forholdet til Russland blir dårligere og avstanden vokser. Situasjonen blir ikke bedre av det, sier Wilhelmsen.

Vi oppnår mer ved å snakke sammen og å fremme våre synspunkter klart og tydelig.

Erna Solberg

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy tror imidlertid en homopin på jakkeslaget til en norsk statsminister vil provosere russiske myndigheter.

– Men hvis et av verdens rikeste og mest liberale land, som også har et tydelig standpunkt når det gjelder menneskerettigheter, ikke utfordrer den menneskerettighetsbruddgrossisten som Russland faktisk er, så vet jeg ikke hvem som kan gjøre det, sier han.

– Ikke viktig med pin

Bjørn Engesland, generalsekretær i Helsingforskomiteen, sier de ikke bryr seg så mye om hva Erna Solberg har på jakkeslaget under OL. For dem er det viktigst er statsministeren tar opp menneskerettighetsbruddene når hun møter russiske myndigheter.

– Hun bør nevne utsatte grupper, og gjerne navngitte personer.

Han sier til NRK.no at Helsingforskomiteen nå er i gang med å utarbeide en liste over navn og grupper som de mener statsministeren bør vie ekstra oppmerksomhet i sine møter med russiske myndigheter.

– Vi ønsker en seriøs dialog som kan gi resultater, sier Engesland.

AKTUELT NÅ