Hopp til innhold

Bok avdekker norsk-pakistansk familiemafia

Et norsk-pakistansk brødrepar og deres nettverk skal, ifølge en bok som kommer ut i dag, ha svindlet banker, finansinstitusjoner, selskaper og privatpersoner for minst 300 millioner kroner de siste tiårene.

Rolf J. Widerøe (t.v. ) og Hans Petter Aass.

Rolf J. Widerøe (t.v.) og Hans Petter Aass har skrevet en bok om en norsk-pakistansk familiemafia.

Foto: Bent Tandstad / NRK

– Minst to av brødrene lever i dag i beste velgående i Dubai, sier forfatterne, de garvede krimjournalistene Hans Petter Aass og Rolf J. Widerøe, til NRK.no. De to har jobbet sammen i krimredaksjonen i VG i en årrekke, men Aas jobber i dag i Stavanger Aftenblad.

Dette er det tredje bokprosjektet til duoen, det første handlet om Nokas-ranet og det andre om krigshelten Trond Bolle .

– Bånd mellom storkapital og kriminelle

Boken Kuppet.

Boken, som har fått tittelen «Kuppet», blir lansert i dag.

– Noe av det som har sjokkert oss mest i arbeidet med denne boken er de tette båndene mellom norsk storkapital og et kriminelt nettverk. Det er nok noen som engster seg litt for det vi har avdekket i denne boken, sier de to forfatterne.

De har gått grundig til verks i arbeidet. De har lest gjennom flere tusen politidokumenter, domsavsigelser og liknende både i Norge og i utlandet. Arbeidet med boken har tatt fire år, og det siste halve året før boken gikk i trykken jobbet de med prosjektet på heltid.

De to er klar over at det kriminelle nettverket de har omtalt i boken kan være farlig, og selv om de ikke har mottatt direkte trusler, så har folk som kjenner miljøet advart dem mot å grave for dypt.

Widerøe og Aas mener at boken kan ses som en kritikk av politiet, som ikke har greid å stanse det omfattende kriminelle nettverket.

– En mektig mafia

Flere politietterforskere forfatterne har snakket med i forbindelse med boken sier at brødrene og flere andre familiemedlemmer er en mektig mafia med forgreninger langt utenfor landets grenser. Familien blir omtalt som et «AS i kriminalitet».

De mener at familien utgjør en trussel mot både det offentlige og privatpersoner i det norske samfunnet.

Et av familiemedlemmene er nå siktet for medvirkning til overlagt drap og drapsforsøk på Ensjø i Oslo. Politiet mener det var denne personen som skaffet til veie leiemorderen som skjøt og drepte en mann.

Hans tidligere forsvarer, advokat John Christian Elden, sier at han ikke kan kommentere påstanden fordi den er ukjent for ham og hans klient.

– Dersom det skulle være riktig at min klient er hemmelig siktet av Oslo-politiet for drap, er det absurd å få vite om det gjennom en roman som er bygget på politilekkasjer, sier Elden til NRK.

Hans Petter Aass og Rolf J. Widerøe mener at den norsk-pakistanske familien fra Grønland og deres nettverk, gjennom sin «oppsiktsvekkende lukrative virksomhet», motbeviser teorien om at forbrytelser ikke lønner seg.

– Vi har gått gjennom en rekke dommer og offentlige dokumenter som omhandler medlemmer av familien. De to brødrene har ifølge offentlige rettsavgjørelser, sammen eller hver for seg, har vært involvert i bedragerier på rundt 230 millioner kroner bare fra årtusenskiftet fram til 2010, sier de to forfatterne.

Ensjø-drapet i 2012.

Politibiler utenfor bensinstasjonen på Ensjø der en mann ble drept.

Foto: Øyvind Bye Skille / NRK

Juksebank

I 2010 skjedde den famøse Nordea-svindelen , der brødrene ved hjelp av en utro banktjenestemann greide å svindle til seg store summer, går det fram av boken. De to brødrene var ifølge forfatterne også tungt inne i etableringen av juksebanken Bank International Ltd.

LES OGSÅ: Nekter for å ha tappet Nordea-konto

LES OGSÅ: Opptil ti års fengsel i Nordea-saken

Hans Petter Aass og Rolf J. Widerøe forteller at ingen er dømt etter at investorer ble lurt til å skyte inn nesten 80 millioner kroner i den fiktive banken.

Forfatterne skriver også at de to brødrene i første halvdel av 2000-tallet greide å unngå fengselsopphold ved rett og slett å la være å møte opp til rettsmøter når de var tiltalt i straffesaker.

Det kommer også fram i boken at etterforskerne ved Finans og miljøkrim-seksjonen ble klar over at et norsk-pakistansk bedragerinettverk opererte på Østlandet, men at ressurssituasjonen gjorde at det ikke ble satt inn tiltak mot bakmennene.

Ikke etterlyst

I forbindelse med rettsoppgjøret mot Nordea-bedragerne konkluderte Oslo tingrett med at en av brødrene i familien var mottaker av pengene i Dubai. Det sies også i boken at ved utgangen av 2013 var denne broren ikke etterlyst av Oslo-politiet.

Forfatterne hevder at politiet mente at denne broren burde siktes for Nordea-bedrageriet, og at han også kunne være en viktig aktør også i andre straffesaker.

«Dette krevde tyngre etterforskning enn det Oslo politidistrikt hadde hatt kapasitet til å foreta i 2030», heter det i boken.

Forfatterne sier de er kjent med at Oslo-politiet i løpet av våren 2014 har foretatt et kartleggingsarbeid av den aktuelle norsk-pakistanske familien, men at det ennå ikke er satt inn enn felles innsats mot familien.

– Organisasjonen sviktet

Hans Petter Aas og Rolf J. Widerøe viser i boken til en rapport fra politimesterens strategiske stab i Oslo politidistrikt. I den offentlige delen av rapporten ble en familie trukket fram som et eksempel på hvordan organisasjonen sviktet i bekjempelsen av alvorlig kriminalitet. Det ble vist til nettopp denne norsk-pakistanske familien, forteller de.

I rapporten ble det slått fast at fokuset på de straffbare handlingene førte til at familiemedlemmene ble etterforsket av sju ulike driftsenheter i Oslo politidistrikt. Årsaken var at familiens kriminelle virksomhet ble delt inn etter type lovbrudd og fordelt rundt på driftsenhetene. Men familien som generator og organisasjonsform som en kriminell gruppe var ikke underlagt en felles innsats fra politiets side, heter det i boken.

En talskvinne for Oslo-politiet sier de ikke vil kommentere noe før de har fått lest boken.

Død toppsjef

Boken forteller også om en av brødrene i familien som spiller en rolle et pakistansk selskap som blant annet jobber med å selge vindkraftprosjekter i Pakistan. Dette selskapet sendte i vår et nytt prospekt for å skaffe norske investorer til selskapet.

Her ble det hevdet, ifølge boken, at toppsjefen i selskapet var en tidligere pakistansk statsråd og general. Ifølge boken hadde denne mannen alt vært død i over en måned.

– Denne familien er kriminelle på alle plan. Lovbruddene spenner fra mindre alvorlige forhold helt til drap. Det er trusler, vold og bedragerier, og det spesielle er at hele familien er med. Blant annet har vi dokumentert at flere av søstrene i familien i forbindelse med Nordea-svindelen aktivt prøvde å få ett av vitnene til å trekke vitnemålet sitt, uten at de ble dømt for det, sier Rolf J. Widerøe og Hans Petter Aass.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger