Hopp til innhold

Dalai Lamas norgesbesøk er blitt Børge Brendes hodepine

Dalai Lamas norgesbesøk i mai er blitt en delikat sak for regjeringen. I sin iver etter å reparere det dårlige forholdet til Kina, kan den komme til å fornærme en fredsprisvinner og norgesvenn.

- Regjeringen sender et feil signal

Forholdet mellom Norge og Kina har vært iskaldt de siste tre årene. Når Dalai Lama kommer til Norge i mai, kan det bli enda kaldere. Dette setter regjeringen i en kattepine.

Da det ble kjent at Tibets åndelige leder, fredsprisvinner Dalai Lama kommer på norgesbesøk 7.–10. mai, utløste det kinesisk raseri.

Kina er resolutt mot alle land som tar imot Dalai Lama, sa Hua Chunying, en talskvinne for kinesiske myndigheter, da nyheten sprakk før jul.

Kina ønsker at Norge skal si unnskyld for å ha fornærmet dem gjennom å gi Nobels fredspris til aktivisten Liu Xiaobo i 2010.

I de tre årene som har gått, har forholdet vært iskaldt. Politiske besøk er avlyst, norske bedrifter blir møtt med en kald skulder fra kinesisk hold, og kulturarrangementer er lagt på is.

Fra kaldt til kaldere?

Da Børge Brende tiltrådte som utenriksminister i oktober i fjor, sa han at det var en av hans viktigste oppgaver å forbedre forholdet til Kina. Han viste blant annet til at han personlig kjenner både nåværende og tidligere statsminister i Kina.

– Forholdet mellom Norge og Kina er fortsatt svært dårlig, sa utenriksminister Børge Brende til NRK 4. januar. At Dalai Lama nå kommer til Norge kan føre til at Kinas forhold til Norge blir om mulig enda dårligere.

Dalai Lama er en av Kinas fremste kritikere etter at stormakten okkuperte landet hans for over 60 år siden. Kina er verdens nest største økonomi og straffer alle Tibet-venner økonomisk og med utestenging.

I år er det 25 år siden Dalai Lama fikk fredsprisen, og det ønsker Nobelinstituttet å markere. Invitasjonen til å komme til Norge er det Det Norske Nobelinstituttet, Den norske Tibetkomiteen og Karma Tashi Ling buddhistsamfunn som står bak.

Ikke offisielt besøk

Det er altså ikke snakk om et offisielt besøk, noe Utenriksdepartementet er raske med å påpeke. UD vil ikke si om Dalai Lama får møte utenriksminister Børge Brende, statsminister Erna Solberg eller andre medlemmer av regjeringen. I det hele tatt vil de si lite nå.

Børge Brende med mobil

Utenriksminister Børge Brende: Vil ikke svare nå.

Foto: Karlsen, Anette / NTB scanpix

Etter flere timers tenkepause var dette svaret NRK fikk per e-post fredag ettermiddag:


Møtt med kald skulder

Dette er et privat besøk som ligger frem i tid. Hvorvidt medlemmer av regjeringen vil møte Dalai Lama er for tidlig å si. Dette må vi få komme tilbake til senere."

Svein A. Michelsen, Børge Brendes pressetalsmann
Thubten Sandup

Thubten Sandup er Dalai Lamas representant i Nord-Europa.

Foto: Margret Helland/NRK
Ketil Kjenseth

Ketil Kjenseth mener regjeringen prioriterer å bedre forholdet til Kina på bekostning av menneskeretter.

Foto: Margret Helland/NRK
Børge Brende på Tibet-demonstrasjon i 1998

Børge Brende holdt appell til støtte for Tibet på en demonstrasjon utenfor Stortinget i 1998.

Foto: NRK

Thubten Sandup er Dalai Lamas representant i Nord-Europa. Han har vært i Oslo de siste dagene for å spikre programmet.

I dag var han på Stortinget, men fikk ikke møte noen av regjeringspartiene. I stedet ble det et kort møte med tre representanter for Kristelig Folkeparti og Venstre.

Ketil Kjenseth (V) er kritisk til at ingen fra regjeringspartiene hadde tid til å møte Dalai Lamas utsending.

– Dette sender et feil signal og viser at regjeringen er på vikende front når det gjelder menneskerettighetene. Det viser at regjeringen prioriterer et bedre forhold til Kina på bekostning av menneskerettigheter og maktovergrep, sier han.

Ikke tid

Fra regjeringshold blir det sagt at det er opp til Dalai Lama å invitere dem han ønsker å møte når han er i Norge. Talsmannen til Dalai Lama er kritisk til dette.

Dalai Lama reiser til steder han blir invitert. Dersom politiske ledere vil møte ham, gjør vi det mulig, sier Thubten Sandup til NRK.

Både utenriksminister Børge Brende og stortingspresident Olemic Thommessen har tidligere ledet Stortingets Tibetgruppe. Ingen av dem hadde tid til å møte Sandup denne uka, langt mindre love Dalai Lama et møte.

Da var tonen en annen da utenriksminister Børge Brende satt i opposisjon og satt som leder av Stortingets Tibetgruppe i 1998.

– Vi krever at den norske utenriksministeren og regjeringen tar opp Tibet-spørsmålet i FN, sa Brende med ropert foran Stortinget på en markering av Kinas okkupasjon av Tibet.

Forholdet til Kina er trolig årsaken til at norske myndigheter er lunkne til å møte fredsprisvinner Dalai Lama når han kommer i mai, sier Kina-ekspert og seniorrådgiver i DNVGL, Henning Kristoffersen.

Redde for å tråkke kjempen på tærne

At det er redselen for å tråkke Kina på tærne er ikke Olav Gunnar Ballo, tidligere leder i den norske Tibetkomiteen, det minste i tvil om.

– At både Brende og Olemic Thommessen har vært aktive i Tibetgruppa er jo strålende. Det som ikke er strålende er at de ikke tar dette engasjementet videre når de nå er i nøkkelposisjon til faktisk å kunne gjøre noe med menneskerettighetene, sier Olav Gunnar Ballo (Ap) som også har ledet Stortingets Tibetgruppe.

Kommentar fra Olav Gunnar Ballo til at utenriksminister Børge Brende ikke vil møte Dalai Lama når han kommer til Norge i mai 2014. Ballo mener det er feigt at forholdet til Kina går foran menneskerettene.

Olav Gunnar Ballo har vært engasjert i Tibetsaken i mange år, og mener det er feigt av utenriksministeren å la forholdet til Kina gå foran menneskerettighetene.

Ballo er opprørt over unnfallenheten.

– Skammelig

– Det er helt hårreisende, og all mulig grunn til å spørre hvorfor norske politikere er så grensesprengende feige. Dette er skammelig!

Han sier han er overbevist om at det handler om noe så banalt som at norske politikere er redde for å få laksenæringen på nakken.

– Men hvis ikke Norge, med sine rikdommer, kan gjøre noe, hvem kan da stå opp mot Kina for menneskerettene, spør Ballo.

Utenriksminister Børge Brende sier i en e-post til NRK at han ikke vil kommentere kritikken fra Ballo.

Bitter kamp

Øyvind Stenersen

Øyvind Stenersen sier han tror den norske regjeringen vil velge å ligge lavt i forholdet til Tibet og Dalai Lama nå.

Foto: NRK

Tibets kamp mot Kina har vært både langvarig og bitter siden Kina okkuperte landet i 1951. Mange tibetanere har flyktet fra landet, i likhet med Dalai Lama, og de arbeider hardt for å holde saken varm internasjonalt. De håper på støtte fra Norge selv om det skal koste næringslivet noen kroner.

– Om vi setter demokratiske verdier og menneskerettigheter høyt, må vi iblant betale prisen for det, sier Thubten Sandup.

På vikende front

Øyvind Stenersen, som er historiker og Nobelekspert, sier til NRK at han ikke tror Dalai Lama vil bli mottatt på høyeste nivå når han kommer til Norge. Grunnen er at det vil virke provoserende på Kina.

– Dalai Lama kjemper på vikende front i dag. Hans regjering, som sitter i India, ønsker selvstyre for Tibet, og han ønsker å komme videre i forhandlingene med Kina. Han ønsker derfor ikke en ny konfrontasjon mellom Norge og Kina, sier Stenersen.

AKTUELT NÅ